Bo chyba nigdy Fiatem nie jeździł.
Swój epizod z Dacią miałem - 3 lata kompromisów :mad: 35k.km i koniec !
To jest widok strony w wersji do druku
Ostatnio byłem poproszony o pomoc w zakupie Dustera 1.0 100 KM z lpg i robiąc jazdę próbną .....nie mogłem się przekonać . Jechało to ,ale brakowało dołu ,momentu ( no dobra ,mam pedal box który wedle mnie i 2 osób które korzystają z mojego auta pomaga + dodatkowe 35 KM ,ale w obrotach do 3 tyś niema specjalnie tego gratisa ) Nie wiem jak Fiacior z 1.0 na 120 KM ,ale coś czuję ,że te 120 kucy jest ,ale dziura może być większa niż w Dusterze , który ma 5 biegów (wersja 2020 ) i mniejsza masę
To pare wrazen po 1100km ktore zrobilem FireFly.
Srednie spalanie wg.kompa od poczatku to 7.3 i spada.Z tego ok.700km po autostradach z predkoscia 110-130.
Turbodziura jest niewielka.Realnie byle bylo 2tys na obrotomierzu i przyspiesza(subiektywnie) porownywalnie do Marei 2.4Jtd 130km ktora mialem ponad 10lat.Na zimno silnik w kabinie wydaje odglosy jak...Marea:lol: pozniej jest juz ok.Mi te osiagi starczaja bo jak chce powera to mam 100konny motocykl...
O Dusterze nie bede sie wypowiadal bo tylko w nim siedzialem i zonie nie pasowal,ale taka masa go kupuje ze pewnie nie jest zly.Tylko gdyby cena 500X startowala od 59900 to zainteresowanie Fiatem bylo by wieksze.Wreszcie gdzies czytalem ze globalnie jednak go ponad 500tys sprzedano.Jednak pewnie czas na nastepce na...bazie Peugeota:)
Co do LPG to we wloszech LPG do FireFly juz zakladaja powszechnie.Prawdopodobnie i w PL bedzie to powszechniejsze skora 1.0 pojawil sie w Tipo.Nie przypadkowo STAG jesienia 2020r wypuscil do tych silnikow dedykowana inst.lpg;
http://www.gazeo.pl/informacje/insta...kul,10550.html
Jej koszt z montazem to 4tys zl-zglebiam temat bo chce zrobic 3-4tys km,zmienic olej i chyba ja montowac.Chyba bo 500X wiele nie pali...
Rowniez KME ma ponoc ''gotowca''ale drozszego.
Z Lpg zasada jest jedna;wazniejszy instalator niz instalacja.A w ASO fachowcow od lpg brak.
Moj 500x nawinal juz 2300km.Srednie spalanie wg.komputera to dalej 7.3 a wg.moich wyliczen 0,3-0.4 litra ma setke mniej.O dziwo.Bo ile do tej pory mialem w swoich rekach aut(niekoniecznie wlasnych)to zawsze komputer ciut zanizal.A tu niespodzianka:smile:
Rowniez predkosciomierz dokladny.140km/h to na GPS 138.W innych autach przeklamanie zawsze mialem wieksze.
Minely 13 mies.od zakupu mojego iXa.Na liczniku 18 tys.Spalanie z ostatnich 15tys km na kompie 7.1 czyli faktycznie ponizej 7 bo komp zawyza...
Przez ten rok sporo sie sie zmienilo w cenach paliw.
www.mylpg.eu/pl/stacje/polska/ceny/
Obecnie roznica w cenie LPG vs benzyna to grubo ponad 4zl a nie ok.3zl jak rok temu i oplacalnosc jest ins.gazowej jest znacznie wieksza..W zwiazku z tym zamierzam litrowi ja zalozyc.
Stad pytania;
Zalozyl juz ktos taka i exploatuje z Fireflay?Jaki przebieg,jak sie sprawuje,gdzie montowal,koszty.
Bo w polskiej sieci na ten temat wciaz bardzo malo.Na forum Renegate rowniez.Nic nie znalazlem tez w dziale Tipo gdzie ten silnik od roku montuja.
Ma ktos jakies info,linki?
Znalazlem taki tekst.
http://www.44tuning.pl/silniki-1-0-t...zne-przeczytaj
Ciekawostka;na sprzedaz 500x 1.0 z LPG z przebiegiem blisko 120tys km.Czyli da sie.
http://www.otomoto.pl/oferta/fiat-50...-ID6Fqsyu.html
Witam szanowne grono. Czytam sobie o tych spalaniach i napiszę coś od siebie. Mam silnik 1.0 Firefly. Jeżdżąc zgodnie z ograniczeniami minimalnie ile udało się osiągnąć to 5,6l/100 wg komputera (dla porównania punto mojej zony z 2014 roku 4,5 l/100). Jeżdżę do pracy 5,5 km w jedną stronę i powrót po 8 godzinach zgodnie z ograniczeniami 7,4 w lecie na letnich oponach. W zimie 7,6 na zimowych oponach. Silnik permanentnie niedogrzany w zimie, masło pod korkiem oleju (olej Motul). Tyle jeśli chodzi o spalanie.
Mam do szanownego grona pytanie. czy komuś wypalał się już filtr cząstek stałych? Dawno temu miałem Citroena C4 Grand Picasso z silnikiem 1,6 hdi. Wyczytałem, że w momencie wypalania się filtra komputer załącza ogrzewanie szyby i lusterek aby obciążyć silnik. Zrobiłem sobie diodę w obwodzie lusterek abym wiedział kiedy to się dzieje. Dlatego przez lata eksploatacji nigdy nie miałem problemów z filtrem cząstek stałych.
Stąd moje pytanie, czy ktoś wie, kiedy załącza się wypalanie filtra w silnikach Firefly?