To jest widok strony w wersji do druku
-
Niestety AlfąOBD wrócić do tego co było nie zawsze jest proste, dlatego przydaje się MES z którego zapisano sobie konfigurację fabryczną przed jakimikolwiek zmianami. Teraz właśnie najlepiej by było jakbyś MES-em wrócił do fabrycznego proxi i zaczął od nowa.
Cytat:
Napisał
wolf07
Panowie, wyjaśnijcie mi proszę, czy AlfaOBD + Viaken STN1170 ELM327 v3 da radę włączyć menu DRL i można wykonać osiowanie? Z pierwszego postu Jacka wynika że AlfaOBD nie daje rady (lub wtedy nie dawała), a w wątku o diagnostyce kjk pisze że daje radę. To jak to teraz wygląda?
Druga sprawa to czy aby skorzystać z AlfaOBD na Androidzie to telefon musi obsługiwać OTG, bo w opisie aplikacji nie znalazłem wzmianki na ten temat?
Teraz Alfą mozna spokojnie osiować. Telefon musi obsługiwać OTG.
-
Dzięki za wszystkie informacje. No niestety mój telefon nie obsługuje OTG, więc pozostaje wersja na PC.
-
Takie małe info ode mnie: interfejs na stn 1170 firmy ccy na bluetooth pozwala na to samo co moj stary elm 327. Nie pozwala natomiest zrobic porzadku z czujnikiem biegu jałowego po bajzlu jaki narobiłem. A udało się to interfejsem JackaTheNight. Niby wszystko ok zglasza że procedura wykonana ale efektu w postaci braku błędu brak. Poza tym strasznie kapryśne przyłączeniu po blucie zrywa transmisję raz łączy, raz nie itp. Generalnie nie widzę większych korzysci w porównaniu z dużo tańszym elmem ale może czegoś nie ogarniam. Mogę go oddać ale co w zamian?
-
Cytat:
Napisał
marx30
Generalnie nie widzę większych korzysci w porównaniu z dużo tańszym elmem ale może czegoś nie ogarniam.
Bo się kupuje stn 1170 od Viakena - ten działa poprawnie.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Bo się kupuje stn 1170 od Viakena - ten działa poprawnie.
Kurde szkoda że przeczytałem dopiero teraz bo tamten oddałem a viakena też mają i mogłem podmienić. No ale nic, spróbuję za drugim podejściem.
-
Zamiast szukać interfejsu podjechałem do serwisu. Auto na gwarancji ale szybko się połapali że coś nie teges :-). I to nawet nie chodzi o wcześniejsze operacje a o pozostawione włączone w body halogeny i podpięty do gniazdka diag. HUD+ podmienione radio. Serwisant się w....wiał jak nie wiem że jest tak namieszane a gość z obsługi mi to uprzejmie przekazał :-). Ale potraktowali to w ramach gestu handlowego :-) i nie kazali płacić. Trzebaby jakiegoś dobrego browara im kupić ale nie chcę ich stawiać w głupiej sytuacji że im coś prywatnie do firmy przywożę.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
To też nie działało, pomimo aktywowania dwóch funkcji jw. pisałem, ale spróbuj może u ciebie akurat zadziała.
do you know cornerlight bytes?
-
Cornelinght light :
byte 58 to 50
byte 59 to D9
follow me home :
byte 68 to C1
but you must change AlfaOBD - i don't now witch byte
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Cornelinght light :
byte 58 to 50
byte 59 to D9
follow me home :
byte 68 to C1
but you must change i don't now witch byte
i try most elm327 no one support alfaobd thats says buffer full sorry but i cant.. :( do you have alfaobd for windows? i mean with medicine :)
-
In alfaobd you must change interface type
to "fast elm 327", but this work with elm 327 usb - not BT.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
In alfaobd you must change interface type
to "fast elm 327", but this work with elm 327 usb - not BT.
thanks man! i need fog lights wiring diagram do you have it?
-
Szczecin ogarnia ktoś temat?
-
Mam pytanie czy można aktywować wyświetlacz ciśnienia turbo/Turbo Pressure Display/
-
Witajcie. Mam kabel od viakena, dopiero co kupiony i mam mesa z forum. Pacjent to tipo sw z 7 cali nav dab. Nie ma czujnika zmierzchu, mam dzienne ledowe, manetka ma 2 pozycje 0 gdzie się świecą dzienne i druga to włączenie mijania. Chciałbym włączyć to menu świateł drl. Czy stosując się to pierwszych postów uda się to w mojej konfiguracji auta zrobić, bajty wszystko to samo? Przydałoby mi się to mieć włączone choćby do aktualizacji map itp na zapłonie. Dziękuję za rady bo będzie to moje pierwsze osiowanie.
-
No i nakręciłem w fiacie, miga mi licznik kilometrów. Zrobiłem tak: 1. na włączonym silniku w mesie w zakładce nadwozie-Can setup/proxi -Regulacje-Światła dzienne DRL zmieniłem z enabled włączone na wyłączone (jak sądzę to tym bym spowodował pojawienie się w radio-światła- zakładki dotyczącej wł/wył świateł dziennych?) także z enabled zrobiłem na wyłączone. Następnie w mesie kliknąłem procedura osiowania proxi i powywalało mi jakieś błędy. Robiłęm to pierwszy raz i sądziłem że po drodze pojawi się możliwość zmiany tych bajtów ale nic takiego nie znalazłem. Reasumując mam teraz jakieś błędy nie usuwalne w aucie tj. U1702-64 Elktryczne przekładnia kierownicza (NGE). Poźniej skapnąłem się że powinienem to robić na załączonym zapłonie. Powtórzyłem i nadal to samo
Czy ja wszystko zrobię w MESIe z forum? Nie mogę znaleźć nigdzie miejsca gdzie mogę zmienić te bajty na z A5 na B5. Gdzie znajdę to w mesie z forum? jaka zakładka? jakoś trzeba najpierw zassać jakiś plik? Sprawdzałem też na alfaobd i też nie widzę. Chciałbym to samym mesem zrobić. Pomóżcie bardzo proszę bo znowu coś odwaliłem, robiłem to po raz pierwszy. Mam kabel usb od viakena z niebieską przejsciówką polecany tu na forum. POMOCY