To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Ostatecznie zdecydowałem się na najtańsze sprężyny czyli MAXGEAR model 60-0474 zakupione na Alledrogo w cenie 162,44 zł za komplet z przesyłką
Mogę potwierdzić że grubość drutu to 13,4 mm a średnica 164...170 mm. Niestety sprężyny nie mają zabezpieczenia w postaci plastykowej otuliny na końcach więc trzeba jakąś koszulkę termokurczliwą będzie założyć bo oryginały maja takie zabezpieczenia.
Tak więc zacznę wymieniać po woli i w przyszłym tygodniu zapewne podzielę się wrażeniami...
Załącznik 43249
-
5 załącznik(i)
Tak więc jestem po wymianie sprężyn. Dolne nakładki plastykowe przełożyłem z starych sprężyn a dodatkowo nałożyłem na końcówkę sprężyn z góry i z dołu koszulkę termokurczliwą.
Operacja się więc udała, pacjentka przeżyła. Jakiś efektów większych nie ma a same auto podniosło się ale nie wiele bo z 7 mm więc terenówki z niej nie zrobiłem :lol:
Przy okazji zdjąłem przednie plastykowe osłony błotników/nadkola i wszystko zapryskałem woskiem. Ale ku mojemu zdziwieniu nie było tam śladów rdzy :lol:
Załącznik 43260
Załącznik 43264
Przed było tak:
Załącznik 43261
A po jest tak:
Załącznik 43262 Załącznik 43263
-
Mogles sprawdzic od razu lozyska skretu na mcpersonach bo vzesto sie rozpadaja i powoduja pekniecie sprezyny
Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka
-
no ja generalnie zacząłem grzebać przy sprężynach, właśnie z powodu jednego łożyska.
czasem opór stawiało, i ze zgrzytem i trzaskiem popuszczało ten opór, przy machaniu kierą.
o ile pamiętam, to jakieś niedrogie gówienka, obydwa wymieniłem od razu.
na fotce powyżej je widać, firmy nie pomnę.
aha!
nie wiem czy to ważne, ale przy odkręcaniu amorków obydwie nakrętki szlag trafiał, na gwincie. xD
musiałem jeździć dokupić.
-
Cytat:
Napisał
piniasty
Mogles sprawdzic od razu lozyska skretu na mcpersonach bo vzesto sie rozpadaja i powoduja pekniecie sprezyny
Wysłane z mojego SM-F711B przy użyciu Tapatalka
No to jest oczywista oczywistość...;-) Ja wymieniałem łożyska przy przebiegu 140 tyś km gdy wymieniałem amortyzatory profilaktycznie razem z poduszkami a obecnie auto ma prawie 200 tys km i oczywiście oba łożyska zostały otwarte a smar w nich wymieniony. Pracowały i pracują idealnie i nic im nie dolegało :cool: