To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
osiowanie proxy -
Cytat:
Napisał
Nieczytelny
Witam,
Mam nieco inny problem.
Wykonałem procedurę "dodawania" AndroidAuto zgodnie z
https://forum.autokacik.pl/index.php...fyrJiIsLyUeRQU
NIestety coś poszło nie tak z zapisem ostatniego modułu ETM. I po przywróceniu poprawnych wartości w pliku PROXI. Nadal mam ten sam błąd
Załącznik 35377
... no i migający licznik kilometrów.
Mam teroretycznie ten sam plik z danymi Proxi, ale ciągle pojawia się błąd.
Szukam jakiegoś pomysłu na wyleczenie ...
Wersja MES 4.2, piracik z forum znaczy się? Pomyliłem się? Raczej nie, aktualnie jest 4.4, gdybyś legalnie kupił, to byś taki miał, a tak masz kupę :) Robić osiowanie piratem, soft to rozpoznaje i nie działa jak trzeba, tylko pogratulować. Na stronie MES nie bez powodu ostrzegają. Trzeba te dwieście złociszy jednak wysupłać i zadziałać najnowszą legalną wersją.
-
Dlaczego piracik ?
Ja mam legalną wersję MES kupioną prawie 2 lata temu na stronie multiecuscan i aktualizacje do nowszych wersji można robić tylko przez rok od zakupu. Jak kupowałem licencję to była wersja bodajże 3.7 lub 3.8.
Mam teraz wersję 4.2 i wyżej już nie mogę aktualizować bo roczna licencja na aktualizacje już minęła.
I nikomu nie radzę aktualizować do wyższej wersji jeśli minął rok od zakupu, bo wtedy się traci licencję na program, trzeba
pisać do supportu MES i oni pomogą, wygenerują nowy klucz produktu do nowego hardware key - także wyjście jest, ale co człowiek się
na denerwuje to zbędne jest.
Także nie zawsze jak ktoś ma wersję niższą REGISTERED niż aktualna na stronie to ma pirata :)
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Dlaczego piracik ?
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Także nie zawsze jak ktoś ma wersję niższą REGISTERED niż aktualna na stronie to ma pirata
Obserwacja, może mylne wnioski - użytkownik 2 posty, rejestracja w styczniu tego roku, wersja 4.2 wyszła w sierpniu zeszłego roku, ostatni dostępny pirat do wersji 4.2.
Cytat:
Napisał
JackTheNight
I nikomu nie radzę aktualizować do wyższej wersji jeśli minął rok od zakupu, bo wtedy się traci licencję na program, trzeba
Nie traci się, bo by nie podesłali nowego klucza - licencja jest dożywotnia. Tak jak wspomniałeś trzeba wtedy do nich pisać.
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Mam teraz wersję 4.2 i wyżej już nie mogę aktualizować bo roczna licencja na aktualizacje już minęła.
Na nowej licencji jadę od wersji 4.1, od lipca zeszłego roku. Teraz działam na 4.4.
Jako, że program jest rozwojowy, poprawiane błędy, dodawane kolejne moduły do pincety, to oczywiście zakupię nową subskrypcję, żeby nie kisić się zapewne na ostatniej w tym rzucie 4.5. W 4.4 brakuje obsługi kilku modułów.
Jest jeszcze jedna zaleta używania legalnej wersji. W razie, gdy np. osiowanie pójdzie nie tak można zwrócić się o pomoc do twórców MES ;-) Do osiowania też najlepiej używać najnowszej dostępnej wersji softu w przypadku nowych modeli aut.
-
Ja może wykupię nową licencje jak coś się pojawi ciekawego do Tipo, bo jak na razie w wersji 4.4 dodali obsługę radia :) czyli nic ciekawego.
Jak dodadzą jakieś ciekawe opcje do zmiany w body, w proxy to wtedy się skuszę na nowszą wersję i nową licencję :)
-
Udało się... ufff :)
Ponowne osiowanie proxi i wszystko poszło gładko. Android Auto też działa.:cool:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Wersja MES 4.2, piracik z forum znaczy się? Pomyliłem się? Raczej nie, aktualnie jest 4.4, gdybyś legalnie kupił, to byś taki miał, a tak masz kupę Robić osiowanie piratem, soft to rozpoznaje i nie działa jak trzeba, tylko pogratulować. Na stronie MES nie bez powodu ostrzegają. Trzeba te dwieście złociszy jednak wysupłać i zadziałać najnowszą legalną wersją
Cały swój wywód oparłeś na jednym założeniu, które wcale nie musi być prawdziwe. Co zresztą koledzy poniżej potwierdzili.
A najlepsze jest to, że w niczym nie pomogłeś. Zmarnowałeś kawałek internetu :smile: na nikomu niepotrzebną uwagę.
Mam nadzieję, że chociaż poczułeś się lepiej. :)
Jak dla mnie temat zamknięty - problem rozwiązany. Dziękuję kolegom, którzy wyrazili zainteresowanie i chcieli pomóc!
Cytat:
Napisał
lukq
Wejdź w pole regulację i tam zrób osiowanie. Wrzucić możesz screen jak to u CIebie tam wygląda.
-
Cytat:
Napisał
Nieczytelny
Cały swój wywód oparłeś na jednym założeniu, które wcale nie musi być prawdziwe. Co zresztą koledzy poniżej potwierdzili.
A najlepsze jest to, że w niczym nie pomogłeś. Zmarnowałeś kawałek internetu na nikomu niepotrzebną uwagę.
Mam nadzieję, że chociaż poczułeś się lepiej.
Prawdy zapewne teraz nie napiszesz. Zazwyczaj tego typu pyskówki potwierdzają pewne postawione teorie.
Co do mojego samopoczucia, nie potrzebuję czuć się jeszcze lepiej, bo jest tak jak trzeba :smile:
Podsumowując. Nie odniosłeś się do tego co napisałem, czyli wprost nie napisałeś, czy to był legalny soft, czy pirat. Nie dałeś argumentu łamiącego moje założenie.
Dla Ciebie uwaga o pirackiej wersji może i jest niestety niepotrzebna, ale znajdą się tacy, którym ta informacja się przyda i uchroni od problemów.
Jeżeli korzystasz z legalnego MES, to super, że w takim przypadku pomyliłem się.
-
Cytat:
Napisał
Nieczytelny
Udało się... ufff :)
Ponowne osiowanie proxi i wszystko poszło gładko. Android Auto też działa.:cool:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A najlepsze jest to, że w niczym nie pomogłeś. Zmarnowałeś kawałek internetu :smile: na nikomu niepotrzebną uwagę.
Mam nadzieję, że chociaż poczułeś się lepiej. :)
Jak dla mnie temat zamknięty - problem rozwiązany. Dziękuję kolegom, którzy wyrazili zainteresowanie i chcieli pomóc!
Jaką wersję radia ma kolega ?
-
No właśnie? Z czy bez navi? Z czy bez dab?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
No właśnie? Z czy bez navi? Z czy bez dab?
7", Bez Navi i bez DAB. Tipek wyprodukowany w 2016r
-
To tak jak moje tyle
Ze 8.2017
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
To tak jak moje tyle
Ze 8.2017
O ile dobrze wyczytałem, to ta procedura działa tylko dla Tipków wyprodukowanych przed końcem kwietnia 2017.
Ale polecam śledzenie włoskiego forum:
https://www.clubtipo.eu/viewtopic.ph...1982&start=630
Google translator załatwia sprawę w wystarczającym stopniu :)
-
U mnie osiowanie działa w MES 4.4, ale trzeba ustawić w konfiguracji MES-a interfejs jako ELM327 (High Speed),
lub użyć innego interfejsu opartego na STN1170 lub starszy po kablu na USB.
-
Cytat:
Napisał
Nieczytelny
Udało się... ufff
Ponowne osiowanie proxi i wszystko poszło gładko. Android Auto też działa.
Cześć wszystkim,
Mam mam chyba podobny problem:
Coś poszło nie tak z zapisem ostatniego modułu ETM. (Licznik km o dziwo nie miga)
Po przywróceniu poprawnych wartości w pliku PROXI - i ponownym łączeniu z modułem wszystko wygląda ok.
Do łączenia używam https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v...scan-2014.html
Wraz z niezbędną (chyba) przejściówką przy osiowaniu - niebieską.
UConnect 7'' Nav i Dab - Styczeń 2017
1.6 Multijet
MES kupiony jeszcze dzisiaj 4.4
Łączę się po ODBLink bo tylko to od ręki się wykryło.
Może muszę jakoś poczarować z ELM HighSpeed?
Jakiekolwiek sugestie mile widziane, bo obecnie do pełnego zadowolenia z Tipo brakuje mi tylko Android Auto ;)
-
brakuje niebieskiej wtyczki jak dobrze rozumiem, jak nie to mnie popraw Jack
-
Equal pewnie otrzymałeś błąd przy ETM że coś tam jest poza zakresem. To oznacza że plik proxi ma za mało bajtów - musi mieć 235.
Albo nie uzyles niebieskiego adaptera, który jest konieczny do zapisania proxi w ETM - radio.