To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Diagnostykę akumulatora robili, czy diagnozę z czapy?
Nie, sczytali tylko historię błędów, rozszerzona informacja to tylko komunikat "nagły spadek napięcia", a błąd trwał trochę, bo podobno system SS się resetuje przez 48 godzin. Także tyle ustaliłem i odjechałem wtedy autem z serwisu, licząc że to będzie tylko kwestia akumulatora.
Sam nie mam jak sprawdzić kondycji akumulatora, więc tylko go podładowałem licząc, że mam do jesieni spokój, a tu zonk. Jak to coś innego, alternator czy coś, to chcę to wiedzieć, bo po wakacjach mi się mniej jazdy w trasie zapowiada.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Podładowanie nic nie da, bo zapewne ładunku akumulator nie trzyma, ale to trzeba zweryfikować, dlatego zapytałem o diagnostykę.
Czyli co, u Ciebie to była tylko kwestia akulumatora?
Cytat:
Napisał
krowka1978
Z innej beczki, turbina dobrze działa?
Weź mnie nie strasz, póki co w porządku :P A co u Ciebie było? Jeszcze mam dwa miesiące gwarancji (przedłużyłem), więc każde info będzie cenne.
-
Cytat:
Napisał
Nikko
bo podobno system SS się resetuje przez 48 godzin.
Tak nie jest, ustalenie stanu akumulatora przez S&S to bardziej złożona historia (bawi się tym moduł IBS).
Cytat:
Napisał
Nikko
Sam nie mam jak sprawdzić kondycji akumulatora,
W pierwszej kolejności trzeba potraktować go testerem, możesz spróbować dogadać się ze sprzedawcą akumulatorów ;-)
Jeżeli masz multimetr, to możesz sprawdzić napięcie spoczynkowe po nocnym postoju.
Cytat:
Napisał
Nikko
Czyli co, u Ciebie to była tylko kwestia akulumatora?
Tak, nie szło naładować powyżej 70% pojemności, wychodziło to już podczas ładowania prostownikiem. W ASO to była już tylko formalność po danych, które przekazałem. Wykonali procedurę z instrukcji serwisowej, bo musieli, i trafił nowy.
Cytat:
Napisał
Nikko
Weź mnie nie strasz, póki co w porządku A co u Ciebie było? Jeszcze mam dwa miesiące gwarancji (przedłużyłem), więc każde info będzie cenne.
Zajrzyj do https://fiatklubpolska.pl/500x-533/5...ak-mocy-44631/ , konkretnie wadliwy zawór wastegate. Być może nawet nie wiesz, że już masz walnięty :P
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Tak, nie szło naładować powyżej 70% pojemności, wychodziło to już podczas ładowania prostownikiem. W ASO to była już tylko formalność po danych, które przekazałem. Wykonali procedurę z instrukcji serwisowej, bo musieli, i trafił nowy.
OK, o tyle mnie pociesza, że zakładam, że u mnie jest to samo, więc raczej uda się to załatwić od razu po diagnostyce aku.
Cytat:
Napisał
krowka1978
No to chyba jestem tym szczęśliwcem, bo podczas ostatniej trasy nie działał mi tempomat... A przez brak trybu sport i tak go nie katowałem, natomiast faktycznie zwróciłem uwagę jak jeszcze działał tryb sport, że poziom turbiny zatrzymywał się na około 1/3 (może subiektywnie, ale coś takiego wtedy zauważyłem).
Czyli czeka mnie widzę trochę walki w serwisie, mam nadzieję że to załatwię...
-
No to teraz ja :( Jadę i nagle info "sprawdź silnik" + "system SS wyłączony " +brak możliwości zmiany trybu jazdy tylko "A" ,moc jest bez uwag ,pokazuje na ładowaniu aku 3 kreski na 4 ,spada na 2 -tak jak od zawsze . Obstawiacie aku ? Moje auto kwiecień 2016 r , przebieg 60 tyś km, jeździć czy szykować świnkę skarbonkę na aku ? Jeśli to aku ,to kupować ponownie MOPAR ,czy jednak innej firmy skoro ten ma problem wytrzymać 3.5 roku ? Podłączyłem się MES i pokazało błąd chyba 1173 "zbyt bogata mieszanka" ,skasowałem i jeszcze dziś będę jechał autem to popatrzę co się pojawi ,wtedy przejdę z lpg na pb testowo . Podpiąłem MES po ok 30 minutach od zgaszenia auta -może to jakaś podpowiedź ,gdy się pojawi błąd ,to spróbuję szybciej lub pojeździć aby go wywołać ponownie ,tzn te cuda z komunikatami.
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
pokazuje na ładowaniu aku 3 kreski na 4 ,spada na 2 -tak jak od zawsze .
Czyli ok, tak ma być. Gdyby ciągle były 3 cegły, to co innego.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Podłączyłem się MES i pokazało błąd chyba 1173 "zbyt bogata mieszanka" ,skasowałem i jeszcze dziś będę jechał autem to popatrzę co się pojawi ,wtedy przejdę z lpg na pb testowo
Zachciało się LPG, to teraz trzeba regulować.
-
Tak ,akurat powinna być 1 regulacja po 1000 km ,ale będzie w styczniu .Popatrzyłem na wskazania 1 i 2 lambdy -na PB ok 80 % czasu jaki patrzyłem były obie "ubogo" czasem 1 wskakiwała "bogato" ,na lpg odwrotnie ,80 % "bogato " ,ok 20 % "ubogo " .Wiem ,że często ustawiają gazownicy "na bogato" trzeba będzie zgłosić . A wracając do sprawy ,to gdyby padł aku ,to MOPAR czy są jakieś inne spr tańsze lub podobne cenowo ?
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
MOPAR czy są jakieś inne spr tańsze lub podobne cenowo ?
W MOPARA (zapewne to Exide) bym się nie pchał. Ciekawe propozycje akumulatorów Galaxy EFB (taki jest przewidziany do naszych z S&S) ma polski AutoPart. Opinie mają dobre, z tego co widziałem.
https://www.autopart.pl/oferta/osobo...cze/galaxy-efb
-
Dzięki za info ,dziś piłuję auto i zero błędów . Co do aku to miałem Aveo i tam był AGM i koniecznie wedle ASO taki miałem kupić ,cena była dość wysoka . Poczytałem czy potrzeba AGM do zwykłego SS i wyszło ,że EFB wystarczy ,kupiłem taki za ułamek ceny podanej przez ASO. One mają w charakterystyce SS ready lub samo SS . AGM wskazano że oczywiście ,ale sens mają w autach z odzyskiem energii itd ,nasze auta tego nie mają .
-
Z czystej ciekawości przeglądam wątek bo czuje ze i mój akumulator nie potrzyma już długo.
O co chodzi z tą procedurą wymiany. Zdarzyło mi się kilka razy odłączyć akumulator na jakaś chwile (przewód ujemny) i po podłączeniu zawsze wszystko śmigało.
Jak kiedyś zostawiłem na postojowych na jakaś godzinę to już nie odpalił. Nie próbował zakręcić nawet. Czy istnieje możliwość wymuszenia zakręcenia rozrusznikiem przy odpalaniu z przycisku. Czy po prostu system nie próbuje ze względu na napięcie ?
-
Cytat:
Napisał
rafalik1
Nie próbował zakręcić nawet. Czy istnieje możliwość wymuszenia zakręcenia rozrusznikiem przy odpalaniu z przycisku. Czy po prostu system nie próbuje ze względu na napięcie ?
Przy zbyt niskim napięciu ECU nie włączy rozrusznika, albo wyłączy chwilę po włączeniu, gdy spadnie napięcie.
Cytat:
Napisał
rafalik1
O co chodzi z tą procedurą wymiany. Zdarzyło mi się kilka razy odłączyć akumulator na jakaś chwile (przewód ujemny) i po podłączeniu zawsze wszystko śmigało.
No to masz farta, że nic się nie stało przy odłączeniu. Najważniejsza jest procedura odłączenia, czyli konieczne odczekanie 2 minut przy oczywiście wyłączonym zapłonie i zamkniętych drzwiach (nie muszą być zaryglowane) - czas na uśpienie centralek auta, szczególnie ECU, które sobie coś w rejestrach zapisuje. Ogólnie na przykładzie mojego GP, gdy alternator pękł i zrobił chwilową zworę, zresetowało rejestry przebiegu, odpaleń, czasu działania w ECU, ale na szczęście sam przetrwał. No i wyłączyło silnik przy około 120km/h, po zatrzymaniu odpalił od strzała.
Po podłączeniu trzeba wykonać procedurę adaptacji zamków, a konkretnie zamka bagażnika. W tym celu trzeba wykonać zaryglowanie i odryglowanie auta z pilota. Potem dostosowanie podnośników szyb do maks wysokości, czyli przytrzymanie 2s przycisku podnoszenia w pozycji podniesionych szyb.
Ogólnie można nie zauważyć, że coś nie tak, np. zostanie otwarty bagażnik, albo go nie otworzysz, pomimo odryglowanego auta - oczywiście do pierwszego użycia keyless/pilota. W AR 159 nie ma szans otwarcia bagażnika z pilota/przycisku na konsoli po odpięciu i podpięciu akumulatora bez wstępnej procedury zabawy z pilotem.
-
Tymczasem po zabawie trochę wewnątrz auta rozładował się akumulator po naładowaniu niestety pokazuje już spore zużycie i czeka wymiana
Akumulator mam 60ah 540A
Czyli stan 46% mierzony w garażu na zimnie będzie jeszcze gorzej
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bdf5bf611e.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Jeszcze dopytam czy może wiecie czy trzeba udać się do serwisu na kodowanie nowego akumulatora ? W części nowych samochodów już trzeba. We Fiacie tez jest sterowanie napięciem ładowania przez system ? Ja mam wersje bez star stopu
-
Cytat:
Napisał
rafalik1
Jeszcze dopytam czy może wiecie czy trzeba udać się do serwisu na kodowanie nowego akumulatora ? W części nowych samochodów już trzeba. We Fiacie tez jest sterowanie napięciem ładowania przez system ? Ja mam wersje bez star stopu
Bez S&S nie masz "inteligentnego alternatora", nie masz IBS. Nic nie trzeba robić.
Dopowiadając. W przypadku S&S też nic nie trzeba robić, należy tylko zamontować akumulator o identycznych parametrach, jest już "inteligencja". Adaptacja jest automatyczna. Pojemność i wydajność prądowa akumulatora jest wbita w konfigurację proxi.
-
Dzięki za informacje bo mam zamiar włożyć minimalnie większy tzn większe parametry.
Miejsce jest nawet na większy (278mm długości) taki 70-75ah ale chyba to już przesada. Myśle o 65ah w tym samym rozmiarze.
u mnie mimo brak star stop zastanawiałem się jeszcze nad EFB bo one szybciej przyjmują ładunek i lepsze są do częstych odpaleń (często trasy do 3km)
Ostatnio żonię do citroena c2 1.4 HDI kupiłem ukraińskiego VIKINGA Silver 65ah z prądem 640a to według miernika w ciepłym pomieszczeniu prąd miał 680-690 (przy temperaturze +5 trzyma te 630-640a) Akumulator ciężki w kg w porównaniu do naszych europejczyków i wykonany metodą odlewową (zarówno płyty ujemne i dodanie). Zastanawiam czy takiego samego nie zapodam tu bo większość centr,vart itp w innych samochodach szybko padały lub szybko traciły swoje parametry.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk.
-
EFB wypycha zwykłe bo jest ich następcą niejako . Większość aut ma SS i tam zwykły aku nie jest właściwym . EFB jeśli masz dobrą cenę to spoko . "Opis technologii
Technologia EFB (ang. Enhanced Flooded Battery) to rozwiązanie idealne dla małych i średnich aut z systemami Start-Stop, systemami hamowania regeneracyjnego i innymi zaawansowanymi technologiami redukującymi zużycie paliwa. Jest ona ogniwem pośrednim pomiędzy technologią stosowaną w tradycyjnych akumulatorach a technologią AGM. Z powodzeniem również sprawdzi się w samochodach z konwencjonalnym układem napędowym, intensywnie eksploatowanych (np. taksówki, pojazdy użyteczności publicznej itp.)."