To jest widok strony w wersji do druku
-
Dzięki, powiedzcie mi jeszcze w jaki sposób zdjąć opaskę zaciskową którą stosuje fiat na łączeniu węży? Lub tez jakie konkretnie szczypce kupić do ich zdjęcia?
Dobra już wiem, https://allegro.pl/oferta/szczypce-d...gaArrEEALw_wcB to się powinno nadać, lub próbować podważyć płaskim śrubokrętem, a pózniej jak nie uda się założyć to najwyżej założę ślimakowe.
Jeszcze dodatkowo przy sprawdzaniu tych filtrów zauważyłem ubytek płynu chłodzącego, jak będę miał czas, spróbuję sam zlokalizować, a pózniej na naprawę i dolewkę do aso w ramach ostatniego miesiąca gwarancji.
-
Cytat:
Napisał
Szymon1988
Dzięki, powiedzcie mi jeszcze w jaki sposób zdjąć opaskę zaciskową którą stosuje fiat na łączeniu węży? Lub tez jakie konkretnie szczypce kupić do ich zdjęcia?
Dobra już wiem,
https://allegro.pl/oferta/szczypce-d...gaArrEEALw_wcB to się powinno nadać, lub próbować podważyć płaskim śrubokrętem, a pózniej jak nie uda się założyć to najwyżej założę ślimakowe.
"Luzujesz" za pomocą cienkiego śrubokręta płaskiego, osobiście "ściskam" zwykłymi cęgami prostymi. Ale ww. szczypce dobra sprawa, będę musiał się je zaopatrzyć bo zwykłymi skręcanymi opaskami praktycznie w fabryce nie montują. pozdrawiam
-
4 załącznik(i)
Po 38 tyś przyszedł czas na wymianę filtra fazy lotnej ... zmieniłem na tego Certoolsa F779 B-D a tak wygląda filtr Mopara po tym przebiegu:
Załącznik 37812Załącznik 37813Załącznik 37814Załącznik 37815
Po rozcięciu w środku było sporo frakcji olejowej na wlocie filtra ( te opiłki to po rozcinaniu ) na wylocie sucho, żadnych śladów czegokolwiek więc filtr dobrze wypełniał swoje zadanie.
Na zdjęciu widać że filtr Mopara ma przedłużoną rurkę na wlocie i cały ten syf zostaje w filtrze a nie spływa do węża, filtr Certoolsa nie ma tego przedłużenia więc frakcję olejową przy następnej wymianie trzeba będzie zlać z przewodu łączącego parownik z filtrem.
Filtr Certoolsa pasuje na wysokość idealnie w fabryczny uchwyt jednak ma mniejszą średnicę więc musiałem owinąć go paskiem gumy aby go zakręcić żeby nie latał w uchwycie.
Żeby go wymienić trzeba zdemontować puszkę filtra powietrza, kupując tego Certoolsa byłem przekonany, że przy następnej wymianie nie trzeba będzie tego robić i że tylko wypnę pierścień segera i wymienię wkład - nic bardziej mylnego :-/ seger jest na wlocie a wlot od dołu wiec lipa trzeba będzie za każdym razem demontować puszkę filtra. Jedyny plus to oczywiście cena tego filtra i to że przy następnej wymianie żeby zobaczyć do środka nie trzeba będzie go rozcinać.
-
Ja już Certoolsa zmieniałem dwa razy, ale ja wymieniam co 10 tyś km. Wszystko w porządku narazie.
-
1 załącznik(i)
Ja stosuje filtry odstojnikowe, obecnie z Alex-a Ultra 360. Przy drogich wtryskiwaczach lpg, a do takich na pewno należą org. wtryski LR dobre filtry to podstawa.
Załącznik 37817
-
Sprawdzalem dwukrotnie wylot z filtra, za każdym razem czysty i suchy. Niestety wtryski LR są tak badziewne że na tą chwilę czytałem że max to 50-70 tyś km i śmietnik. Dodatkową są tak głośne że ostatnio gość na stacji diagnostycznej myślał w pierwszej chwili po wjeździe że przyjechałem dieslem 😀.
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Sprawdzalem dwukrotnie wylot z filtra, za każdym razem czysty i suchy. Niestety wtryski LR są tak badziewne że na tą chwilę czytałem że max to 50-70 tyś km i śmietnik. Dodatkową są tak głośne że ostatnio gość na stacji diagnostycznej myślał w pierwszej chwili po wjeździe że przyjechałem dieslem .
Barracudy natomiast są cichsze od wtryskiwaczy PB w 1.4tjet, oczywiście jak nie dotykają innych elementów.
-
Loczek - nie martw się na zapas zobaczymy czy coś się będzie działo z tymi wtryskami.
Steyr - w fabrycznej raczej tego filtra odstojnikowego bez przeróbki nie zamontujesz.
-
Fabryczny filtr ma odstojnik i dlatego jest montowany pionowo... tez go rozcinalem...
-
Cytat:
Napisał
steyr
"Luzujesz" za pomocą cienkiego śrubokręta płaskiego, osobiście "ściskam" zwykłymi cęgami prostymi. Ale ww. szczypce dobra sprawa, będę musiał się je zaopatrzyć bo zwykłymi skręcanymi opaskami praktycznie w fabryce nie montują. pozdrawiam
Mam szczypce do opasek i wlasnie przy wymianie filtra ich uzylem ale zastanawiam się czy skręcane nie są pewniejsze przy kilkukrotnym uzyciu. Gdy ASO sciagało mi górną obudowę na silniku i odpinali rury też użyli potem opasek skręcanych
-
Cytat:
Napisał
marx30
Mam szczypce do opasek i wlasnie przy wymianie filtra ich uzylem ale zastanawiam się czy skręcane nie są pewniejsze przy kilkukrotnym uzyciu. Gdy ASO sciagało mi górną obudowę na silniku i odpinali rury też użyli potem opasek skręcanych
Do przewodów gazowych używam opasek sprężystych wg DIN3021, zresztą do na przewody do układów chłodzenia też je stosuje. Kwestia dobrania odpowiednich opasek na odpowiednie DN przewodu.
https://sklep.mirimpex.pl/obejmy-opa...aciskowe-cat-6
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Loczek - nie martw się na zapas zobaczymy czy coś się będzie działo z tymi wtryskami.
Steyr - w fabrycznej raczej tego filtra odstojnikowego bez przeróbki nie zamontujesz.
Racja, trzeba przerobić co nie co i poprawić fabrykę. Jak auto po gwarancji to żaden problem, wkład do Alexa kosztuje ~20zł a cały filtr ~50zł.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Ja stosuje filtry odstojnikowe, obecnie z Alex-a Ultra 360. Przy drogich wtryskiwaczach lpg, a do takich na pewno należą org. wtryski LR dobre filtry to podstawa.
Załącznik 37817
Z ciekawości co tam masz na nadkolu z zielona diodą.
Czy taki filtr do Tartalini da radę?
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
Z ciekawości co tam masz na nadkolu z zielona diodą.
Czy taki filtr do Tartalini da radę?
Po prawej stronie "trąbka z dioda" to antykuna. Filtr jak każdy jak montujesz cały nowy filtr wraz wkładem to nie ma różnicy do jakiej instalacji. Kwestia przerobienia instalacji pod dany filtr.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Po prawej stronie "trąbka z dioda" to antykuna. Filtr jak każdy jak montujesz cały nowy filtr wraz wkładem to nie ma różnicy do jakiej instalacji. Kwestia przerobienia instalacji pod dany filtr.
Przerobienie instalacji tzn średnica węży czy cos więcej?
-
Cytat:
Napisał
Gomez405
Przerobienie instalacji tzn średnica węży czy cos więcej?
Filtr kupujesz z kroćcami pod DN przewodu jaki masz zastosowany. Tutaj generalnie chodzi o prowadzenie przewodów pod nowy filtr. Czasami trzeba wymienić cześć przewodu bo jest za krótki, jak za długi to docinasz obecny. No i taki odstojnik dobrze jest jeszcze zamontować do nadwozia, chociaż są tacy co montuja taki filtr na samych przewodach.
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka