To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Mogłeś tak odczytać bo wykres niewyraźny ale nie jest tak. Po wciśnięciu od razu pojawia się wartość ale jest na tyle mała że na wykresie wygląda jak brak reakcji. Dlatego tez piszę że w dolnym zakresie jest wielka dysproporcja. Spróbuję znaleźć screena z poczatku pomiaru
Edit akurat na samym pocz nie zrobiłem ale looknijcie na to (powiększone). Pedał wciśnięty na 25,8 % przepustnica otwarta na 6,8 %. A wczesniej pomiędzy 0-25 % dzieje się jeszcze mniej: 13% gazu to 3% przepustnicy.To mniej więcej ten zakres odpowiada za dziurę . Potencjomtr w pedale jest liniowy więc 25% sygnału to 25% wychylenia. Wciskasz pedał do ćwierć głebokości (to juz czuć pod butem) a silnik dostaje powietrza 6% z czego 1,55 % to jest bieg jałowy.
-
I na tym możemy temat zakończyć, ponieważ wszystkie silniki 1.4 95km tak są ustawione w Tipo 500l Punto Doblo, fiat nie widzi problemu, to taka sama sytuacja w Oplu z skrzynia M32 a klienci się z tym bujają.
-
Robiłem parę rzeczy na atmedze i myślę że da się to ogarnąć ale mam kupe innej roboty. Na wejście analogowe sygnał z pedału na wyjście PWM z kondziołkiem programowo wymodelowany przebieg. I tak x2 dla dwóch potencjometrów jakie sa w pedale. Albo jakoś inaczej.Tak czy inaczej kiedyś za to się wezmę ;-)
-
Marx30 napisz pismo do Fiata żeby wszystkich tam zwolnili a ty im to ogarniesz bo oni ewidentne nie wiedza co robią ;)
-
Juz po wizycie w ASO w sprawie dziury.
Oczywiście zero błędów, zero problemów , byłem pierwszy u nich z tym problemem.
Jazda 3 Tipkami -mój wiadomo, drugi chodził w/g mnie normalnie ( i takiego bym chciał. .... ) trzeci to samo co u mnie .
Diler obiecał opisać uczciwie moje zastrzeżenia do centrali.
Chociaż stwierdził że wszystkie 3 auta chodziły tak samo.
Kazał czekać na ewentualna zmianę softu i to tyle w temacie.
-
Cytat:
Napisał
eleven111
Marx30 napisz pismo do Fiata żeby wszystkich tam zwolnili a ty im to ogarniesz bo oni ewidentne nie wiedza co robią ;)
Oni to doskonale potrafią ;-).
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Juz po wizycie w ASO w sprawie dziury.
Oczywiście zero błędów, zero problemów , byłem pierwszy u nich z tym problemem.
Jazda 3 Tipkami -mój wiadomo, drugi chodził w/g mnie normalnie ( i takiego bym chciał. .... ) trzeci to samo co u mnie .
Diler obiecał opisać uczciwie moje zastrzeżenia do centrali.
Chociaż stwierdził że wszystkie 3 auta chodziły tak samo.
Kazał czekać na ewentualna zmianę softu i to tyle w temacie.
dobrze, że ja odmówiłem jazdy do ASO, bo skończyło by się tak jak u Ciebie, a jest dokładnie jak ma wykresach marxa, i tylko na drugim biegu, najlepiej widoczne jak pociągniemy 1ką do 3 tysi i dwójka, wtedy deptając na pedał: nie jedzie, nie jedzie, i zaczyna jechać ale to już jest trochę wdepnięte, na trójce już by się dawno dalej rozpędzał
-
Ale....
Miałem telefon z centrali i sprawa jest skierowana do działu wsparcia technicznego.
Pozyjemy -zobaczymy...
-
Już nie mogę tego czytać ..... rozumiem że fiat krótko zestopniował pierwsze 3 przełożenia skrzyni biegów i zrobił zbyt krótką jedynkę .....ale nie rozumiem dlaczego szukacie jakiejś "dziury w Tipo" a nie u siebie .....obejrzyjcie sobie początek tego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=kKDL8ec3QhM
Facet kręci na jedynce do ok 5100 rpm i zmienia bieg na dwójkę .....ile ma obrotów silnika po zmianie biegu? ....chyba widać że 3000 rpm wiec przełożenie zostało tak dobrane, że po zmianie biegu na wyższy obroty spadną o 2000 rpm ...dociera już? że jak jeden "samiec owcy" z drugim zmieni bieg przy 3000 rpm to ile będzie miał obrotów na dwójce ? bo nawet przedszkolak wyliczy że maksymalnie 1000 rpm .... pokażcie mi jakiekolwiek auto które przy 1000 rpm nie będzie się zastanawiać tylko wystrzeli jak z procy bo ja jeszcze takiego nie spotkałem.
Ps. Pozdrawiam wszystkich którzy jednak tej dziury nie mają :-)
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Już nie mogę tego czytać ..... rozumiem że fiat krótko zestopniował pierwsze 3 przełożenia skrzyni biegów i zrobił zbyt krótką jedynkę .....ale nie rozumiem dlaczego szukacie jakiejś "dziury w Tipo" a nie u siebie .....obejrzyjcie sobie początek tego filmu:
Facet kręci na jedynce do ok 5100 rpm i zmienia bieg na dwójkę .....ile ma obrotów silnika po zmianie biegu? ....chyba widać że 3000 rpm wiec przełożenie zostało tak dobrane, że po zmianie biegu na wyższy obroty spadną o 2000 rpm ...dociera już? że jak jeden "samiec owcy" z drugim zmieni bieg przy 3000 rpm to ile będzie miał obrotów na dwójce ? bo nawet przedszkolak wyliczy że maksymalnie 1000 rpm .... pokażcie mi jakiekolwiek auto które przy 1000 rpm nie będzie się zastanawiać tylko wystrzeli jak z procy bo ja jeszcze takiego nie spotkałem.
Na filmie jest 1.4 t-jet a nie wolnassacy 1.4 16v
-
Ale Ci co maja dziure jezdza tjetem i wolnym...
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
-
Dalszy postęp w tej sprawie zostawiam do swojej wiadomości. ...
-
Krzycholu informuj na bieżąco, a nie ze " do swojej wiadomości ".
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
nawet taki baca jak ty to zrozumie: po zmianie na 2 jest załóżmy 1000 obr. i dotykasz gazu- nic, wciskasz 1cm i nic, wciskasz 2 cm i nic, wciskasz dalej, słyszysz, że zaczynają rosnąć obroty, rozumiesz już?, a na każdym innym biegu muskasz gaz i czujesz, że coś się dzieje, tylko o to chodzi
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
widać że 3000 rpm wiec przełożenie zostało tak dobrane, że po zmianie biegu na wyższy obroty spadną o 2000 rpm ...dociera już? że jak jeden "samiec owcy" z drugim zmieni bieg przy 3000 rpm to ile będzie miał obrotów na dwójce ? bo nawet przedszkolak wyliczy że maksymalnie 1000 rpm ....
.... a jak przerzucę z jedynki na dwójkę przy 1500rpm, to obroty spadną do -500rpm?? Silnik zakręci się do tyłu?? :powieszony: