To jest widok strony w wersji do druku
-
Tak, na wielosezonowych to można śmiało po centrum miasta.
Przyjedziesz w Beskidy, to zobaczysz cyrk na kółkach, przychodzi piątek/sobota/niedziele i jeden drugiego wypycha z parkingu a prędkość max 20km/h - od krawężnika do krawężnika. W radio od rana będą bełkotać, że ze względu na złe warunki pogodowe ( kilka płatków śniegu na drodze) osoby na letnich i wielosezonowych powinny zostać w domach.
Spróbuj gdzieś dojechać, jak przed tobą gość walczy o przyczepność jak o życie.
-
Cytat:
Napisał
sympatyk
Jeśli ulice poza warszawskim Placem Zamkowym, albo na końcu al.Marszałkowskiej uważasz za bezdroża to tak - tylko uważaj żeby ...Cię min.Adamczyk nie pozwał ,
ta... niektórzy myślą, że poza Rembertowem kończy się nie tylko Wa-wa, ale cywilizacja
a tak powracając do tematu na lekkie bezdroża zalecane są At-eki, na bezdroża MT-eki
ps a propos wielosezonowych -sprobuj wycieczki na sylwestra na takowych....np. do Koniakowa
Chodziło mi bardzie o to że gdy często jeździ się nieodśnieżonymi drogami, ew szutrem po lesie, zasypane parkingi, ect. Chodzi o duże ilości śniegu. Ja na Polskich oponach jeszcze nigdy się nie zakopałem, a zdarzają się sytuacje że jestem pytany właśnie o opony gdy wyjeżdżam z zaspy. Polskie opony na suchej będa gorsze od zachodniej konkurencji i głośniejsze ale dzięki gorszemu oczyszczaniu się bieżnika ze śniegu są super do jazdy na zaśnieżonym terenie.
-
W Tipo mam zimowe 205/55/16 Dębica Frigo HP2, według mnie bdb na śniegu i o dziwo ciche nawet na autostradzie. Letnie mam 225/45/17 Dębice Presto i tez sobie chwalę. Wyleczyłem się z droższych opon. Do GP na zimę też kupię 185/65/15 Dębice Frigo.
-
Cytat:
Napisał
steyr
W Tipo mam zimowe 205/55/16 Dębica Frigo HP2, według mnie bdb na śniegu i o dziwo ciche nawet na autostradzie. Letnie mam 225/45/17 Dębice Presto i tez sobie chwalę. Wyleczyłem się z droższych opon. Do GP na zimę też kupię 185/65/15 Dębice Frigo.
Masz te zimowe 205/55/16 Dębica Frigo HP2 na alufelgach ?
-
Cytat:
Napisał
namurnik
Masz te zimowe 205/55/16 Dębica Frigo HP2 na alufelgach ?
Tak na komplecie alu r16 z AR.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Czyli kolego masz coś co mnie interesuje. mianowicie zejście z opon letnich 17 225/45 na zimowe 16 205 55.
Powiedz czy masz to samo et na felgach ( ja mam dla 17 ET41 a dla 16 36,5)?
jak ci się samochód sprawuje w zimę na mniejszych oponach.
-
R16 z AR mam z ET41 jak dobrze pamiętam. Jeździć się jeździ, w Tipo to jest jeden ze standardów rozmiarow kół.
-
Cytat:
Napisał
steyr
R16 z AR mam z ET41 jak dobrze pamiętam. Jeździć się jeździ, w Tipo to jest jeden ze standardów rozmiarow kół.
w moim 500L trekkking mam tylko wg instrukcji alu 17 225 45 et 41. innych rozmiarów nie było. ale już wersja pop ( niepodwyższona) ma rozmiary 15, 16 i 17 z et od 36,5 do 41. mam zagwozdkę bo w moim chcę właśnie zejść na 16 z et 36,5 ( wg obliczeń mieszczę sie w granicy 1% redukcji rozstawu na oś) - oczywiście ten sam silnik 1.4 t-jet 120km.
-
Zmieniaj, nie zauważysz różnicy.
-
Miałem ten sam problem po zakupie 500l trekking ale z salonu wyjechał na wielosezonowych oponach więc nie było ciśnienia, szukałem szukałem i znalazłem nowe felgi 15 przywiezione z zachodu tam likwidowano fabrykę i felgi miały trafić do przetopu na rodak przywiózł do polski i sprzedał za symboliczną złotówkę a rok później dokupiłem opony.
Sprawdź może masz wielosezonowe opony.