To jest widok strony w wersji do druku
-
Panowie, może ktoś podać typ sterownika silnika np. z AlfaObd dla 1.4 95 KM? Jestem w trakcie rozmowy ze specem od chiptuningu.
Facet chce mieć pewne informacje na temat typu sterownika aby wiedzieć "czy da się do niego wejść". Niestety zdechł mi tablet.
-
Ale co Ty chcesz tuningować w silniku wolnossącym?
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
-
MM IAW 9GF CF6.
Tam nie ma co tuningować chyba że mapę otwarcia przepustnicy pod warunkiem że nie drożej niż 300 zł bo wtedy throttle controler wyjdzie podobnie
-
Miałem nadzieję poczytać o "cipie" w T-Jet'cie, a tu 4/5 stron o modach wolnossaka :D giannini, ja Cię podziwiam o cierpliwość w tłumaczeniu niektórym, że to nie ma sensu :D
Sportowy filtr powietrza może da z konia, ewentualnie dwa. Zepsuje niuton na niskich obr, ale w górze po przekroceniu 5000obr/min faktycznie doda z 5 Nm. Szał pał:smile: Zmiana wałka dolotowego też kapitalna propozycja :D V-tec sobie kupcie, będziecie kręcić do 8 tys.:wink:
A co do 'cipa' w wolnossaku to ciekawi mnie, co tu jest poprawiane.
a) nic
b) dolewka paliwa, bez zmiany ilościowej tlenu - genialne :smile:
T-jet to jest temat do rozprawki, mógłbym się podzielić jakąś wiedzą, ale widać nikomu ona tu niepotrzebna :D
-
Dokładnie, chodzi mi o mapę przepustnicy. Swoją drogą jeżeli oprogramowanie zrobione jest tak jak reszta auta to...
Dziękuję za podanie typu sterownika.
-
Cytat:
Napisał
Quattro
T-jet to jest temat do rozprawki, mógłbym się podzielić jakąś wiedzą, ale widać nikomu ona tu niepotrzebna
Dziel sie, dziel, dobry człowieku:) czas szybko leci, gwarancje szybko się pokończą i będziemy alfami jeździć a nie Fiatami:)
-
Cytat:
Napisał
Quattro
Miałem nadzieję poczytać o "cipie" w T-Jet'cie, a tu 4/5 stron o modach wolnossaka :D giannini, ja Cię podziwiam o cierpliwość w tłumaczeniu niektórym, że to nie ma sensu :D
Sportowy filtr powietrza może da z konia, ewentualnie dwa. Zepsuje niuton na niskich obr, ale w górze po przekroceniu 5000obr/min faktycznie doda z 5 Nm. Szał pał:smile: Zmiana wałka dolotowego też kapitalna propozycja :D V-tec sobie kupcie, będziecie kręcić do 8 tys.:wink:
A co do 'cipa' w wolnossaku to ciekawi mnie, co tu jest poprawiane.
a) nic
b) dolewka paliwa, bez zmiany ilościowej tlenu - genialne :smile:
T-jet to jest temat do rozprawki, mógłbym się podzielić jakąś wiedzą, ale widać nikomu ona tu niepotrzebna :D
Też jestem zainteresowany "cipem" T-jeta ;-)
-
Cytat:
Napisał
Quattro
Nie bądź sknera, podziel się wiedzą na temat T-Jeta :food:
-
Specjalnie tak napisal aby go prosić, więc prosimy....
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Specjalnie tak napisal aby go prosić, więc prosimy....
Chyba nie miał jednak nic ważnego do przekazania, bo Go lekko przytkało ;-)
-
Jak ktoś bardzo ciekaw - forum nuova bravo. Temat rozkminiony
-
Cytat:
Napisał
marx30
Jak ktoś bardzo ciekaw - forum nuova bravo. Temat rozkminiony
Ale czy to jest dokładnie taki sam silnik (i turbina)?
-
Obgadałem z gościem temat 1.4 95 KM.
Facet zna ten silnik, robił go w Alfach, Bravo i Punto. W Tipo jest inny sterownik, nie jest to żaden problem.
Ze zmienionym dolotem (filtr stożkowy) + 8KM i +10 Nm.
Z oryginalnym dolotem +2-3 KM i chyba 2 Nm.
Zmiana mapy przepustnicy, wyeliminowanie dziury w gazie oraz przejrzenie i dostosowanie softa do danego egzemplarza.
Wszystko poprzedzone testem na hamowni.
Cena 800 zł.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Przypomniało mi się że z ciekawości niedawno zadzwoniłem w tej sprawie do pewnej znanej firmy firmy z Opola. Ze zmianą dolotu facet chciał... 5500 zł.
Dawał mi do zrozumienia że jest najlepszy w całej galaktyce.
-
czyli nic co można odczuć poza hamownią, tak już jest z wolnossakami, stage 1 w sumie nic nie daje
-
Cytat:
Napisał
pietics
Ale czy to jest dokładnie taki sam silnik (i turbina)?
Kwestia rocznika bo wczesniej bylo inne turbo z twinscrollem. Max moment byl przy 1750 obr i mial 206 Nm. To samo w julce. W ktoryms momencie zmienili i nie wiem czy bravo bylo jeszcze wtedy produkowane. Reszta silnika taka sama aczkolwiek ecu tam to byl chyba bosch 7.9.10.