To jest widok strony w wersji do druku
-
Maj 2017 - Tipo liderem sprzedaży w Polsce.
"Stało się! Mamy w Polsce nowego lidera sprzedaży. W maju na samym szczycie doszło do bardzo poważnej zmiany. Mamy nowego lidera, który zdetronizował i produkowanego w Polsce Opla, i miejską Fabię."
http://moto.pl/MotoPL/56,88389,21948...-nie-opel.html
-
Tipo liderem fajna sprawa ,tylko nie myślałem że przyjdzie taki czas że na normalny samochód trzeba czekać 3 miesiące i od lipca Tipo będzie mieć inny cennik bo widocznie za tani teraz jest i kolejki
-
Cena wzrośnie że względu na to że od wrzesnia będzie filtr GPF montowany przymusowo a to jest to samo co DPF tylko na silniki benzynowe...
-
Pytanie ile będzie kosztował GPF i jak bardzo będzie problematyczny. Zgodnie z krzywą popytu jeśli cena wzrośnie - popyt spadnie. Pytanie jak wielka podwyżka nas czeka, bo to jest w tej chwili najbardziej istotne.
-
Pytałem o to sprzedawcę jak zamawiałem auto ostatnio. Nie wiedzą jeszcze - "podobno". Ale zasugerował, że można się spodziewać 2-3%.
-
Cytat:
Napisał
IT_spec
Pytałem o to sprzedawcę jak zamawiałem auto ostatnio. Nie wiedzą jeszcze - "podobno". Ale zasugerował, że można się spodziewać 2-3%.
Znacie normy emisji normy euro 6c ?
Wiecie od kiedy obowiazuje dla jakich silnikow i od kiedy homologowanych?
A wiecie jakie emisje PM generuja silniki w Tipo?
No to prosze sprawdzcie a nie sluchajcie plotek bo pewnie 1 na 100 dealerow ma o tym jakies pojecie. Gdyby mialo to dotyczyc samochodow juz homologowanych i sprzedawanych od wrzesnia to juz by byly produkowane aby ja spelnic.
Albo zerknijcie tutaj:
https://www.autoevolution.com/news/t...6c-112528.html
-
Mi wspominał o podwyżce 4-5% od lipca/ sierpnia a podobno od września/pazdziernika mają już zjeżdżać tylko z filtrami GPF. A pamiętajcie że do filtra jest jeszcze potrzebny czujnik NOX z układem sterujący.
Tak się składa że akurat je produjkuje 😉.
Wiec cena filtr+czujnik i sterownik to kwota 4-6tyś.
Więc jakieś tam pojęcie dealrzy mają.
-
A co ma NOx do PM/PN bo nie wiem?
No i dlaczego mowimy o filtrach w silnikach MPI ktore sa w Tipo w ktorych problem ten nie wystepuje bo nie spalaja uwarstwionych/ubogich mieszanek jak DI?
-
To ma że jest w ''zestawie" z filtrem i sterownikiem bez tego nie ma niczego...
Może i nie spalają nie jak ekologia to ekologia wszędzie zaczną pchać to dziadostwo i tyle w tym temacie. Można się spierać czy jest potrzebny czy tez nie ale prawda taka że będzie zakladany filtr z czujnikiem i sterownikim i dyskusja nasza nic s tym temacie nie zmieni. ☺
-
Jesteście pewni że już w tym roku ma być zastosowany filtr GPF w tipach? Unia chce je dawać w samochodach które będa homologowane po wrześniu 2017 (od września 2018 we wszystkich) i z wtryskiem bezpośrednim. Więc tipo nie spełnia żadnego z tych warunków..
-
Cytat:
Napisał
wajkii
Jesteście pewni że już w tym roku ma być zastosowany filtr GPF w tipach? Unia chce je dawać w samochodach które będa homologowane po wrześniu 2017 (od września 2018 we wszystkich) i z wtryskiem bezpośrednim. Więc tipo nie spełnia żadnego z tych warunków..
No caly czas o tym pisze a tu wszystko do jednego wora sie wrzuca. Nie jest potrzebny czujnik tlenkow azotu, w aucie ktore nie ma z ich emisja zadnego problemu (mpi jest ustawiane aby spalac mieszanke stechiometryczna) ani GPF bo to nie DI i nie ma emisji czastek stalych. Problem bedzie jak od np. 2020 obniza limit co2 i wtedy mpi moze nie dac rady zastosuja pewnie DI wraz ze wszystkimi tymi gownami.
-
Jeszcze mala porcja informacji: https://www.google.pl/url?sa=t&sourc...4qewsbqUx2roCQ
na jedym z wykresow sa emisje pn z silnikow MPI. Jak widac sa one podobne jak w silnikach z zastosowanym DPF i duzo nizsze od DI. Czyli gadanie o tym ze beda wsadzac wszedzie GPF bo wymaga tego norma Euto 6 c to po prostu plotka. W innym opracowaniu koszt takiego filtra dla silnikow DI szacowany jest na 50 euro bo to inna bajka niz DPF. Ze wzgledu na mniejsza liczbe czastek stalych i wyzsze temperatury spalin nie ma tez problemow z ich wypalaniem. Wiec przyszle silniki DI w Fiatach tez jakos dadza rade.
-
A tutaj odpowiedź z fiata odnośnie gamy silnikowej (pytałem o T-jeta i E-torque na okoliczność montowania tego dziadostwa) i następcę Punto.
Aczkolwiek odpowiedź z gatunku "spławcie jakoś kulturalnie tego goscia" i tych do których nie ma się co przywiązywać
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pańskie zapytania, chciałabym poinformować, iż wszystkie silniki Fiata, również te, które w szczególności interesują Pana, spełniają normy Euro 6.
Dział Rozwoju Produktu na chwilę obecną nie zakomunikował planów wprowadzenia filtrów GPF. Nie ma też oficjalnych wiadomości, dotyczących ewentualnego wprowadzenia na rynek modelu, który miałby za zadanie zastąpić Punto.
Gdyby potrzebował Pan więcej szczegółów BOK jest do Pańskiej dyspozycji. Zapraszam również do śledzenia oficjalnej strony Fiata www.fiat.pl.
Przypominamy, że Biuro Obsługi Klienta naszej firmy jest do dyspozycji Klientów pod numerem telefonu 00800342800, od poniedziałku do piątku, od godziny 8.00 do 20.00.
No więc wygląda na to że dealerzy (a raczej pracownicy u nich zatrudnieni) kierujący się maksymą "wstawić jakikolwiek kit byle tylko sprzedać i wziąc premię" od lat są w tym niezmienni, czemu zresztą nie ma się co dziwić. Tych znających się na rzeczy jest garstka a najwięcej na wszystkie tematy można dowiedzieć się w miejscach takich jak to.
Chwalmy pana za to że dostęp do informacji się zmienił bo by każdy ładował klienta w bambuko jak w poprzedniej epoce
-
Mamy początek lipca. Na dniach powinien się ukazać raport z samar.pl na temat rejestracji nowych samochodów w czerwcu. W sumie to już coś wrzucili na stronę ale jest płatne. Jak myślicie które miejsca będzie miało tipo? Ja obstawiam 1 wśród klientów indywidualnych tak jak w maju. A ogólnie to bedzie goniło podium z miesiąca na miesiac :)
-
2 załącznik(i)
Według raportu z PZPM'u, strona 11 rejestracja na klientów indywidualnych to Fiat ogólnie ma miejsce 8, natomiast Tipo miejsce 3(stona 12)
http://www.pzpm.org.pl/pl/Rynek-moto...Czerwiec-2017r
Załącznik 28653Załącznik 28654