To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
ABS problem -
4 załącznik(i)
Jeśli ktoś nie będzie wiedział gdzie jest czujnik i bieżnia to pisać:) po 5tyś trochę tego się nazbierało ale to pewnie część tego co starłem ostatnio bo robiłem to w pośpiechu, teraz przedmucham to powietrzem i będzie git;) ( od tygodnia problem z pompą wystąpił raz na jednym ze zdjęć widać czemu;) ( pył dotykał już do czujnika)
-
Ciekawe, w GP po 15tyś. takiego syfu nie ma :roll:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Ciekawe, w GP po 15tyś. takiego syfu nie ma :roll:
Wiem kolego... sam miałem gp jeszcze całkiem niedawno;) ale fakt też jest taki że wielkość bębna jest taka sama jak w GP... GP z układem bębnowym waży 1050kg a 500l 1350kg, hamulce dostają bardziej po dupie, a ja osobiści zaobserwowałem iż okładziny są bardzo agresywne i efekt zapylenia gotowy.
PS po ponownym ( już dokładnym oczyszczeniu ) znowu cieszę się absolutnym spokojem od niepokojących manewrów pompy ABS więc teza jak najbardziej słuszna i potwierdzona;)
-
1.4l 16V 95KM masa własna to 1250-1290kg (różne wersje instrukcji różnie podają - z 2015r są cięższe). Ja w DR mam 1379kg :!:
-
Jeśli chodzi o wagę, to jej wartość dla własnego samochodu znajdziecie w wyciągu homologacji :wink:
-
Panowie szczegóły możemy sobie podarować bo waga jak i kolor lakieru w każdym samochodzie może być inna, fakt jest taki że waży więcej i już.
Co do samego systemu hamulcowego to sterownik ABS jest bardzo wymagający, niby układ hamulcowy taki jak w Doblo ale w 500L centralka zupełnie inna programowo jak i sprzętowo, dlatego też w Doblo opiłki nie stanowi problemu a w 500l już i owszem. No i jeśli chodzi o eksploatacje to bębny zgodnie z planem serwisowym powinny być ściągane co przegląd (15tyś), w sumie tak jak i przy innych producentach samochodów ( np skoda ). Więc ( nie licząc okresu do pierwszego przeglądu kiedy w całym samochodzie wszystko się układa od silnika aż hamulce ) jeśli serwis będzie się ściśle stosował do karty przeglądu to nie będzie żadnych problemów... jednak zdaję sobie sprawę że nawet z serwisami jest różnie... Gdy jeszcze pracowałem na serwisie skody to tylko nieliczni ( np Ja;)) robili pełny przegląd, a większość wyznawali zasadę że papier wszystko przyjmie. Więc radze ogarnąć temat na własną rękę bo tak będzie najpewniej;)
-
Ja swoj serwis ASO troche pomęczyłem w tym temacie ABS...ale panowie tylko ręce rozkładali nie wiedząc o co kaman. Moze przy najbliższym przeglądzie za moja namową wyczyszcza bębny w ramach gwarancji. Zobaczymy
-
W moim aucie problem został rozwiązany, wina leżała po stronie łożyska w przednim kole.
-
Dziwne, mam 1.4 16V, kupione we wrześniu 2016, w chwili obecnej 2700 km przebiegu i nic takiego nie występuje. I nie występowało wcześniej!
-
czy ja dobrze zrozumiałem, że w przypadku wystąpienia tego szurania ( u mnie słysze coś takiego) należy ściągnąć tylne koła, zdjąć bębny i wyczyścić tę zębatkę ze zdjęć?