Jest chłodzona olejem, chociaż olej to w sumie ciecz :D więc można uznać odpowiedź :P
To jest widok strony w wersji do druku
Jest chłodzona również płynem chłodniczym (nawet nie wiem skąd mi wpadło słowo "ciecz", a nie wyrażenie "płyn chłodniczy"), sam olej w benzynie (skrót myślowy) to do smarowania łożyska ślizgowego, aniżeli chłodzenia - znacznie wyższa temperatura spalin :!: Dużo nie trzeba żeby to zobaczyć :tongue Do korpusu turbiny dołączone są przewodu z układu chłodzenia. W benzynach normalne rozwiązanie, w "dizlach" rzadkość.
Co do dołożenia nagrzewnicy PTC to :
To jest będzie bardzo skomplikowana operacja.
Jak już tutaj pisano są trzy sekcje, każda po 250W. Razem 750W, załączane 250W lub 500W lub 750 W.
Nie ma kabli od skrzynki bezpieczników pod maską doprowadzonych do wnętrza auta.
Nagrzewnicą PTC steruje specjalny moduł w przypadku manualnej klimy,
lub w przypadku automatycznej klimy steruje nagrzewnicą PTC sama klimatyzacja.
Do tego dochodzi aktywacja w body computerze funkcji nagrzewnicy PTC.
Sterowanie sekcjami nagrzewnicy odbywa się za pomocą dwóch przekaźników - których też nie ma.
Normalnie nagrzewnicę PTC i przekaźniki są umiejscowione po stronie kierowcy :
PTC z automatyczną klimatyzacją :
Załącznik 29871
i schemat :
Załącznik 29873
PTC z manulaną klimatyzacją :
Załącznik 29872
i schemat :
Załącznik 29874
gdzie :
M001 - Body Computer
H001 - stacyjka
B001 - skrzynka bezpieczników pod maską
T30 - gniazdo pod przekaźnik - widać ze schematów że jest na stałe zrobiona zworka
J036 i J037 - przekaźniki sterujące sekcjami PTC
O025 - nagrzewnica PTC
M070 - sterowanie z automatycznej klimy
M075 - sterowanie z modułu PTC w przypadku klimy manualnej
Czyli jak już sie w to bawić to wziąć nagrzewnicę od automatycznej klimy z serwami, dobrać panel (to akurat jest najtańsze) i zrobic PTC + automat. Rentowność takiej imprezy znacznie wzrasta jak ktoś nie ma nic przeciwko i chciałby mieć automatyczną klimę.
Kable można przeciągnąć w oryginalnej wiązce przez grodź silnika. jeszcze dokupić czujniki chyba temp wewn i nasłonecznienia.
Ceny uzywek: 450-500 zł nagrzewnica +80 zł PTC + 120 zł panel + czujniki
No ale ja piszę o opcji zmiany klimy na automatyczną. Wtedy to jeszcze jest może jakiś sens dłubać jak ktoś taką chce (ja akurat nie jestem fanem). Wtedy trzeba by dopłacić 2400+550=2950 a na wspomnianych powyżej gratach za 700 +dwa czujniki i przewody. Realnie ok. 2 tys. zł zysku za dniówkę roboty, może dwie pod warunkiem że ktoś to lubi. To raczej wskazówka dla załozyciela wątku który chce upgradować Tipo Tipo.
Dziś rano startowałem przy 2 stopniach, na LPG przełaczył się z mapą w ręku po 650 metrach i juz był letni nawiew. Nie jest źle
Siemanko, wiem że znowu spowodowałem ostrą dyskusję :)
Chciałem zakupić nagrzewnicę, rozszyfrować jej podłączenia i oddać (mamy 14 dni :D)
No ale skoro JackTheNight wrzucił schemki to po co sobie życie komplikować :)
A teraz wam powiem co bym zrobił aby wszystko grało :)
Podłączył bym to tak:
I bieg went. - 250W PTC
II bieg went. - 500W PTC
III i IV bieg went - 750W PTC
Teraz mała zagwozdka
Muszę zobaczyć czy mój panel sterowania klimą ma wyprowadzenie styku który sygnalizuje, jak ma sprawa ułatwiona, jak nie to zawszę mogę się podpiąć pod sygnał ogrzewania tylnej szyby, zwykle jej używamy gdy chcemy autko rozmrozic :)
Co do odłączania systemu jak silnik się nagrzeje - żaden problem, w pobliżu są rurki nagrzewnicy wodnej - wystarczy do rurki przyczepić termostacik co przy 50 st. C będzie rozłączał układ PTC.
Cały układ z przekaźnikami powinien kosztować nie więcej niż 100 PLN,
Tak sobie liczę ampery w myślach:
250W - 20 A
500W - 41A
750W - 63A - duuuużo.
Chyba nie będę używał pełnej mocy, przy aku jest dostępny bezpiecznik 50A - i 500W będzie spoko.
Kabel do haka już puszczałem wiec jeden dodatkowy nie zrobi różnicy :)
Miejsce na PTC w zwykłej nagrzewnicy jest, wystarczy zdjąć zaślepkę.
JackThiNight - dzięki za schematy, zaraz walczę z tematem -masz może info jaki jest alternator w 1.4 ?
No to teraz alledrogo i zamawiamy grzałeczkę :)
NO i kupione, jutro pędze chłopaki na Litwę, odezwę się w weeken, grzałka już na pewno będzie.
Wiesz 60 A to w sumie nie tak dużo, spodziewam się że i tak w Tipo jest co najmniej 120A alternator.
Alternator jest 90 A, 120 A w niektórych dieslach z inteligentnym ładowaniem.
60 A - kawał porządnego przewodu potrzeba.
Co do sterowania jeśli już ma byc uproszczone (bez badania stanu aku itp.)-dodałbym jakąś krańcówkę na pokrętle od temperatury nawiewu żeby działało jak jest ustawiona na grzanie.
Analogiczny patent (nie wiem czy akurat krańcówka czy coś innego) jest fabrycznie przy kierunku nawiewu włączając klimę gdy się ustawia nawiew na szybę.
Niestety nie alfaobd nie widzi centralki gazowej. Chyba ze bede jaechal z lapkiem i dokladnie w tym momwncie odczytam. Moze w wolnej chwili. Ale przelacza mi sie szybciej niz wolnossacy z brc ustawionym na 25 stopni
Faktycznie 650 m przy 2 stopniach, to bardzo dobry czas. Na wyswietlaczu nie ma dokladnej informacji, jaka jest w danej chwi temperatura plynu chlodniczego? W jakims temacie chyba się spotkałem z taką informacją, tylko nie wiem czy dotyczyło to 1.4 t_jet z lpg. No ale to mniejsza o to, jak mowisz ze szybko sie przełącza, to mnie cieszy.