To jest widok strony w wersji do druku
-
Gdy wczoraj jechałem swoją 14 letnią Lancią zacząłem porównywać pewne elementy wyposażenia i wnętrza z Tipo Tipo i z Lancii Lybry. No powiem że w wielu elementach przewaga Lancii jest miażdżąca :smile: Gdy do tego jeszcze dołożyć osiągi silnika zacząłem się bardzo poważnie zastanawiać czy dobrze zrobiłem! Bitwa myśli i argumenty na + oraz te na - . Wniosek jest taki że jak by nie patrzyć to nowe Tipo które zamówiłem wyjdzie mnie 48 000 a moja Lancia 14 lat temu z salonu wyjechała za 109 000 zł (wystawiłem ją teraz na sprzedaż za ... 6 000 zł hahahaha)!!! Chyba wniosek jest prosty ... Ale w zamian otrzymuje NOWY samochód bez strachu i obawy że kupiłem bite lub zajechane auto w które będę wkładał kasę jak w studnię bez dna ... Wiadomym jest że w 14 lat technologia i technika poszły do przodu bo w Tipo Tipo również są rzeczy których w Lybrze nie ma a tu są w standardzie. Generalnie ciągle się waham a wszystko przez to że zacząłem namiętnie czytać to forum ;-)
-
MICHO miałem identyczne myśli jak Ty, przesiadam się z 13 letniego auta, klasa auta inna, też miałem już rezygnować, szukałem używek w cenie tipo, jednak doszedłem do wniosku że nowe to nowe, niby silnik mały, ale ścigać się nie będę, najwyżej na gokarty pójdę. Możliwe że to będzie mój pierwszy i ostatni nowy samochód z salonu, ale na tą chwilę potrzebuję spokoju, a mechaników odwiedzać tylko przy rocznym przeglądzie.
-
Ja też miałem taki sam dylemat przesiadając się do tipo z toyoty avensis z silnikiem diesla i nadal nie wiem czy była to dobra decyzja.
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Ja też miałem taki sam dylemat przesiadając się do tipo z toyoty avensis z silnikiem diesla i nadal nie wiem czy była to dobra decyzja.
😕 Sam już nie wiem ... Po co ja właziłem na to forum ? Hahaha ...
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
MICHOur
Gdy wczoraj jechałem swoją 14 letnią Lancią zacząłemaAszayzxtza porównywać pewne elementy wyposażenia i wnętrza z Tipo Tipo i z Lancii Lybry. No powiem że w wielu elementach przewaga Lancii jest miażdżąca :smile: Gdy do tego jeszcze dołożyć osiągi silnika zacząłem się bardzo poważnie zastanawiać czy dobrze zrobiłem! Bitwa myśli i argumenty na + oraz te na - . Wniosek jest taki że jak by nie patrzyć to nowe Tipo które zamówiłem wyjdzie mnie 48 000 a moja Lancia 14 lat temu z salonu wyjechała za 109 000 zł (wystawiłem ją teraz na sprzedaż za ... 6 000 zł hahahaha)!!! Chyba wniosek jest prosty ... Ale w zamian otrzymuje NOWY samochód bez strachu i obawy że kupiłem bite lub zajechane auto w które będę wkładał kasę jak w studnię bez dna ... Wiadomym jest że w 14 lat technologia i technika poszły do przodu bo w Tipo Tipo również są rzeczy których w Lybrze nie ma a tu są w standardzie. Generalnie ciągle się waham a wszystko przez to że zacząłem namiętnie czytać to forum ;-)
Odwieczny dylemat trapiący użytkowników starych ale z wyższej półki samochodów. Odpowiedź zależy od tego czego szukamy w następnym samochodzie - wygody i wyposażenia czy niskich kosztów i spokoju. Jeśli tego pierwszego to Tipo będzie słabym wyborem, jeśli drugiego to bardzo dobrym.
Moim zdaniem jedyną alternatywą dla starego samochodu klasy D w dieslu z wyższej półki może być Tipo 1.6 120 KM Multijet w wersji Lounge ale cena takowego nie jest specjalnie zachęcająca.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
MICHO
😕 Sam już nie wiem ... Po co ja właziłem na to forum ? Hahaha ...
Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Ja swój dylemat rozwieje może za tydzień jak odbiorę Tipo, ma nadzieję że będę cieszył się nowym autem. Myślę że też będziesz zadowolony, wiem jest to przyzwyczajenie, wytłumacz sobie że to tylko rzecz, tipo zawiezie Cię tak samo jak poprzednie auto, nie ma co się żenić z samochodem.[emoji6]
-
Za tydzień mówisz to pewnie Twoje też juz stoi w Tychach :)
-
Cytat:
Napisał
dziadeck
Myślę że też będziesz zadowolony, wiem jest to przyzwyczajenie, wytłumacz sobie że to tylko rzecz, tipo zawiezie Cię tak samo jak poprzednie auto, nie ma co się żenić z samochodem.
No też mam taką nadzieję :) Widzę że próbujesz "trzeźwo" myśleć :) Też tak się staram ale mam napady czarnowidztwa ;) Najpierw była faza zajawki potem euforia i zamówienie a teraz ... zaczyna się ujawniać moja wada czyli emocjonalne przywiązanie do każdego kolejnego samochodu! Myślę że mi przejdzie ;) Najważniejsze argumenty za to: nowe, nowe i ... nowe! Potem to tanio hehe ... Nie mam już siły ani odwagi po raz kolejny przechodzić koszmar poszukiwania użytkowanego samochodu! Już na jedną rzeźnię się wpakowałem i po roku na szybko sprzedawałem! Drugie musiałem kupę pieniędzy włożyć żeby doprowadzić do względnego stanu! Dlatego podjąłem decyzję o nowym Tipo! Dwa lata miną szybko, gwarancja się skoczy i autko będę modził na 100%. Już plany pewne są ... ;) A jeszcze nawet nie wyprodukowane.
-
Nie ma co porównywać jakości wykonania samochodu niemal luksusowego (nawet 14 letniego) z Tipo, które jest autem popularnym.
Ja mam od zawsze Fiaciki, ale miałem to szczęście że były nowe. Nowe auto to też luksus: brak konieczności chodzenia po mechanikach, pewność że rano odpali i zawiezie do pracy.
Jest nawet różnica między 10 latkiem, który mamy od nowości a takim z giełdy. Zaryzykowałbym stwierdzenie że zakup używanego to większy wydatek.
Jak kupiliście Fiata to mniemam że opinie sąsiadów wąż nie obchodzą bo jako wieloletni posiadacz Fiata powiem tak: Podziw większy u ludzi budzi 10 letni Golf niż każdy nowy Fiat (choz może być 10 razy droższy). To jest kolejna cecha marki która ją lubię- nie przyciąga buraków.
-
[QUOTE=ŻuczekM;257033]Odwieczny dylemat trapiący użytkowników starych ale z wyższej półki samochodów. Odpowiedź zależy od tego czego szukamy w następnym samochodzie - wygody i wyposażenia czy niskich kosztów i spokoju. Jeśli tego pierwszego to Tipo będzie słabym wyborem, jeśli drugiego to bardzo dobrym.
Moim zdaniem jedyną alternatywą dla starego samochodu klasy D w dieslu z wyższej półki może być Tipo 1.6 120 KM Multijet w wersji Lounge ale cena takowego nie jest specjalnie zachęcająca.
Hm ... a w którym miejscu Tipo jest nie wygodne ? I czy Tipo w wersji "Tipo" jest mniej wygodny od wersji Lounge ? Uwielbiam takie filozoficzne pierdy :lol:
-
Dobrze że ja przesiadlem się do tipo z 18 letniego cc 700 i nie mam takich dylematów jak powyżej :p
-
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Dobrze że ja przesiadlem się do tipo z 18 letniego cc 700 i nie mam takich dylematów jak powyżej :p
U mnie dylematy skończą się w czwartek! Przyjeżdża kupiec po Lancie :) Zostaje mi 20 letnie CC700 i dwa miesiące do odbioru Tipo! To będzie niesamowity samochód po przesiadce z CC700 !!! :) Cinkuś wróci do garażu a Tipek będzie jeździł na co dzień :P
-
No jak kolega przesiądzie się do tipo z CC700 to rzeczywiście tipo będzie niesamowitą zmianą na plus. Ja do tipo przesiadłem się z toyoty avensis i nie wiem czy to była dobra decyzja
-
Ja przesiąd się z tramwaju do Tipo to już w ogóle będzie postęp ;) w sumie od sierpnia przyzwyczaiłem się do miejskiego transportu ;)
-
W 100% zgadzam się z kolegą "leinad" cytuję dość dowolnie: "Nowy Fiat nie przyciąga buraków w przeciwieństwie do 10-letniego rupiecia Golfa".
A już myślałem że jestem osamotniony w opiniach.