Masz rację - trafiliśmy chyba oboje w Bilexie na takiego gościa.Ja w każdym razie jestem jestem w szoku jeśli chodzi o jakość montażu i samego gazownika.
To jest widok strony w wersji do druku
Do tipo w chodzi 72L zbiornik . Róznica miedzy 42 a 72 w auto gaz ślask jest 300zł
A znowusz w 500x max to jest 42 l
Jak opisywałem umnie regulacja gazu w aucie był tylko na terenie salonu jezdzili w kulko autem nie zarejestrowanym.
Daltego milem spalnie w mieście żedu 13,5 .
Po pojechanie do auto gaz ślask wzieli auto na 1 H na trasę autostrada i miasto ( korki ) w grali nową mapę do LPG i auto teraz w pełnyh korkach w Katowicach pali 10,5 L przy silniku 1.6 i nonsto właczonej klimatyzacji
Byłem dziś w aso i - Instalacja BRC, zbiornik 42l, wlew do wyboru (klapka lub zderzak) to koszt 3500 w promocji. Mały coś ten zbiornik.
Pozwalają /chcą Ci w ASO/ zainstalować BRC a nie Tartarini?. Przecież Fiat tylko wyraża zgodę na Tartarini/podpisujesz wtedy zgodę na ew. zmniejszenie osiągów sam. oraz tracisz gwarancję na pompe paliwa i wtryskiwacze/. Pytałem wcześniej w CZEKRAM/dystrybutor BRC/ i potwierdził ,że nie ma zgody Fiata bez utraty gwarancji praktycznie na cały silnik i elektronikę.Polska to jednak dziwny kraj
O gwarancję się nie pytałem bo było tuż przed zamknięciem i ja bylem też w innej sprawie, a o instalację zagadnąłem przy okazji.
Mam kolege na osiedlu który tak kupił tipo z BRC w mawiano że ma sie nie martwić że gwarancja jest na auto .
Jak pokazałem mu moje pisma z fiata i te forum to se z głowy rwie włosy . Bo BRC w tym salonie było tansze o 650zł niż w innych salonach Fiata proponowali tartarini i drozszą lpg .
Nie wiem ale chyba stracił gwarancje, a diler twierdzi że nie stracił .
Wg mnie z tego co dowiedziałem się przez ostatnie 3 tygodnie dzwonienia i wysyłania maili stracił gwarancję na silnik , elektronikę i coś tam jeszcze. Chyba ,że ASO bierze wszystko na siebie/staje się gwarantem na te podzespoły zamiast Fiata - dla mnie mało prawdopodobne/ Teraz kolega to niech się modli ,żeby się nic poważnego nie wysypało i nie musiał sprawdzać jak z jego gwarancją:lol:
Jutro jadę do dilera (umówiłem się ze sprzedawcą na rozmowę) właśnie żeby się wszystkiego dowiedzieć o LPG. Wstępnie zamówiłem montaż instalacji Tartarini. Jeśli z tą gwarancją okaże się prawdą to bardzo możliwe że zrezygnuję do czasu zakończenia gwarancji :) Najwyżej zainwestuje te pieniądze w alusy jakieś fajne ;) Jak tylko wrócę to napiszę co tam się dowiedziałem ...
To mała butla...wymusi częste tankowanie gazu...lepiej włożyć większą np.59l jak piszą koledzy... taka się mieści.Każda butla powinna się napełniać w 80% ze względów bezpieczeństwa,więc do niej wejdzie tylko 42x0,8=33,6l. Ja mam taką butlę w Sienie,ale poprosiłem przy montażu o podgięcie dźwigni pływaka i tankuję +/-40l.
Jak tam dzwoniłem/2-3 tyg. wstecz/ to mnie powiedzieli że 59L to największy do Tipo - to samo potwierdzili w ASO i taki mi zamontowali.Patrząc na to co mam obecnie w miejscu na koło to jak napisałem wcześniej nie wiem jak zmieścić tam coś większego.Moje pytanie - ma ktoś zamontowany 72L?
mam instalację Tartarini, przejechane 200km, działa jak złoto, nie widzę różnicy między gazem a paliwem, działa idealnie płynnie nawet jak zmieniam gaz na paliwo i odwrotnie to jak by nie kontrolka to bym się nie kapnął. Zero szarpania czy nierównej pracy.
Dziwi mnie tylko jedno - i powiedzcie czy też tak macie. Teraz temperatura oscyluje rano w granicach kilku stopi powyżej zera - generalnie - piździ. Silnik powinien złapać odpowiednią temp. zanim się przełączy na gaz - to fakt. Tylko że u mnie następuje to dosłownie po ~3 minutach. Uważam że bardzo szybko. Za szybko. Ledwo temp. płynu chłodzącego (silnika?) drgnie na drugą kreskę na wyświetlaczu - ja już jadę na gazie... Kiedyś jak jeszcze planowałem kupno Corsy, pytałem się w salonie Opla sprzedającego jak to jest z gazem czy opłaca się do jazdy po mieście itp...
Gość mi odpowiedział - "panie nie opłaca się zanim pan dojedziesz do pracy to się gaz nie zdąży włączyć". Tu się okazuje że jak z parkingu wyjeżdżam to już na pierwszych światłach jadę na gazie.
Ponoć wszystko jest kwestią regulacji - czy instalacja w moim Tipo jest dobrze wyregulowana? Podkreślę że kultura pracy silnika na piątkę, ale jak żywotność instalacji ma spaść na pysk..