To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wymiana kół -
Kolego Matulaskocz
W ciemno polecam Dębicę Frigo 2. Ma miękką gumę i doskonale auta ruszają pod górę na tej oponie. Przypuszczam że jej jedyną wadą może być nieco większa głośność (bo ma bieżnik mocno wgryzający się w śnieg z dużymi odstępami między klockami).
Jak masz możliwość oglądać te 2 opony w jakimś sklepie to porównaj twardość gumy (np paznokciem). W przypadku Frigo i Nokiana WR (a także Fuldy) różnica w twardości była ogromna.
Oglądałem przed chwilą opinie na Ceneo i dają Nokianowi ok 4,6 pkt zaś Dębicy 4,5. Kilka lat temu też Nokian wyprzedzał Dębicę o więcej niż 0,1 pkt i dlatego zdecydowałem się na ich zakup. Poza tym napis Made in Finland zrobił na mnie wrażenie. Niestety w opiniach nie było kategorii "ruszanie pod górę" A tu był "klops".
-
Panowie.... Jest teraz sens kupować nowy kpl letnich gum? Dojeżdżam continentale, które są w cromie od nowości i są już za twarde. Ze wstępnego przejrzenia opinii wpadły mi w oko:
1. Uniroyal RainSport 3 91V
2. MICHELIN PRIMACY HP 91V
3. Dębica Presto 91V
4. MICHELIN PILOT SPORT3 91V
-
Cytat:
Napisał
Lucek_
W ciemno polecam Dębicę Frigo 2
Zgadzam się w 100% - używałem FRIGO Directional w jednym i FRIGO 2 w drugim aucie (masa Cromy) i nigdy nie było problemów z wjazdem pod górkę na śniegu (na lodzie wiadomo). Koledzy, którzy mieli Michelin'y, Fuldy czy inne "markowe" opony szukali tysiąc powodów na usprawiedliwienie tego, że nie mogli wjechać na ośnieżony podjazd w firmie, podczas gdy ja na Dębicach wjeżdżałem bez problemu. Teraz w Cromie mam Dunlop'y na jednej i Barum'y na drugiej osi (spadek po poprzednim właścicielu) i na śniegu jest jedna wielka d... Czekam aż bieżnik jeszcze poleci i kupuję w ciemno FRIGO 2 lub FRIGO HP. Nie polecam natomiast opon LETNICH z Dębicy - tutaj rzeczywiście jest porażka.
Cytat:
Napisał
TMK
Ze wstępnego przejrzenia opinii wpadły mi w oko:
1. Uniroyal RainSport 3 91V
2. MICHELIN PRIMACY HP 91V
3. Dębica Presto 91V
4. MICHELIN PILOT SPORT3 91V
TMK - na lato polecam takie opony: Dunlop Sp Sport Bluresponse 205/55R16 91V - kupiłem wiosna tego roku i sprawują się rewelacyjnie. Znacznie lepiej niż FULDA Carat Progresso, których używałem w poprzednim aucie. Krówka wręcz "frunie" nad drogą i zatrzymuje się tam gdzie ja chcę :lol:
PZDR
-
Cytat:
Napisał
SAR37
TMK - na lato polecam takie opony: Dunlop Sp Sport Bluresponse 205/55R16 91V - kupiłem wiosna tego roku i sprawują się rewelacyjnie. Znacznie lepiej niż FULDA Carat Progresso, których używałem w poprzednim aucie. Krówka wręcz "frunie" nad drogą i zatrzymuje się tam gdzie ja chcę
+1. A do tego jakie to ciche!
-
Kupiłem wczoraj zimówki do Bravo: Dębica Frigo 2 HP (High Performance) 205x55x16 91H https://www.debica.com.pl/opony/_23
Podobno są bardzo ciche. Zapłaciłem 957 za komplet z wysyłką.
Jeśli będą OK, w przyszłym roku kupię takie do Cromy tylko 215.
pzdr
-
Bedzie Pan zadowolony :-)
-
Jakby ktoś szukał alu 17 to właśnie sie zastanawiam czy wrzucać na nie zimówki czy jednak je sprzedać i pozostać przy jednym komplecie. W razie zainteresowania - PW
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
crovva
Jakby ktoś szukał alu 17 to właśnie sie zastanawiam czy wrzucać na nie zimówki czy jednak je sprzedać i pozostać przy jednym komplecie. W razie zainteresowania - PW
Cena 800 PLN - foto robione na szybko
-
Panowie a co sądzicie o Yokohama w.drive v905? Cena około 300zł za szt. ( mowa o 205/55/16) ,to jest około 50 zł więcej od opony budżetowej, a ta należy już do klasy Premium.
-
ktoś tam wcześniej pytał o felgi 15 cali czy będą pasowały, znam osobę która posiada 15 na zimę. wyglądu brak.... opony tanie
-
witam, a ja mam pytanie odnośnie opon Haida HD921 225/45 R18 95 W
ktoś posiadał takie opony ? 229zł za sztukę
-
[QUOTE=mrozek;193255]Kupiłem wczoraj zimówki do Bravo: Dębica Frigo 2 HP (High Performance) 205x55x16 91H https://www.debica.com.pl/opony/_23
Podobno są bardzo ciche. Zapłaciłem 957 za komplet z wysyłką.
Jeśli będą OK, w przyszłym roku kupię takie do Cromy tylko 215.
Ja przymierzałem się do Frigo HP 205/60/16. Jest nietypowym rozmiarem ale idealnym na zimę (wyższy profil a w miarę wąska, występuje tylko w Frigo HP). Niestety nie zaryzykowałem kupna tego nowego modelu i wybrałem sprawdzone Frigo2. Niestety trochę niski profil ma 205/55. W letnich Pirelli 215/55 było znacznie więcej gumy miedzy felgą a drogą.
Co ciekawe Frigo 2 w rozmiarze 205/55/16 jest produkowane w Słowenii a rozmiar 195/15 (do Octavii ) w Polsce. Ta mniejsza z Polski ma o 0,5 mm głębszy bieżnik. Dziś wszystkie zamontowałem w autach i czekam na śnieg.
Ps. Czy w Cromach szybko wyrabiają się drążki stabilizatora? ( pręty pionowe blisko amortyzatora przedniego zakończone dwoma przegubami) U mnie coś się zaczęło lekko pukać w zawieszeniu na dołkach i na przeglądzie stwierdzili że to te drążki. Słysze je od ok 2 miesięcy. Akurat miesiąc wcześniej dobiłem ciśnienie na 2,6 atm z przodu (wcześniej było ok 2,3). Zastanawiam się czy nie lepiej mieć nieco mniej ciśnienia w oponach ze względu na trwałość pozostałych elementów zawieszenia. Przy 2,6 atm guma w oponie słabo amortyzuje drgania. Dziś wymieniłem to ustrojstwo i jutro testuję auto.
-
Niepotrzebnie się bałeś. Różnica między Frigo 2 a Frigo HP jest spora. HP są znacznie nowocześniejsze.
Założyłem je na zimowe felgi Bravo i wstawiłem do piwnicy, leżą obok kół Cromy i czekają na zimę.
Co do "drażków" to łączniki stabilizatora. Trwałość zależy głównie od Ciebie. Wytłukują się na dziurach i torowiskach. Jeśli będziesz ostrożny będą służyć długo.
Nie kupuj najtańszych!
Ciśnienie powinno być takie jak w instrukcji, nie kombinuj :-)
pzdr
-
Na autokąciku jest tuturial jak zmienić łączniki. Nie ma z nimi większego problemu.
-