To jest widok strony w wersji do druku
-
A ja od siebie mogę dodać że auto sprowadzane i wystawione w Polsce na sprzedaży za 8000zł to 90% szroty. W takich cenach na zachodzie sprzedaje się głównie auta z uszkodzonymi silnikami i skrzyniami oraz po wypadkach a to dlatego że u nas koszt naprawy czy malowania elementu to około 300-400zł za odrą 300-400euro
Zadbane egzemplarze zaczynają się od około 12000zł i naprawdę bardzo ciężko znaleźć coś fajnego taniej bo turasy są na miejscu i od razu skopują co fajniejsze
-
Cytat:
Napisał
Bathory
A ja od siebie mogę dodać że auto sprowadzane i wystawione w Polsce na sprzedaży za 8000zł to 90% szroty. W takich cenach na zachodzie sprzedaje się głównie auta z uszkodzonymi silnikami i skrzyniami oraz po wypadkach... turasy są na miejscu i od razu skopują co fajniejsze
Nie do konca sie zgodze aczkolwiek duzo w tym prawdy. Sprowadzone auta i wystawione za 8000zl to faktycznie szroty, ale dlatego, ze tam sa kupione w cenie zlomu i ze wszystkimi kosztami handlarz ma za 5-6 tys to auto w Polsce (po naprawie blacharskiej, druciarskiej mechanicznej itp.), a reszta to jego marza. Gdyby tam kupił auto za 8 tys to doliczajac transport + opłaty i jego marze nic by nie zarobil, a nawet by stracil bo nikt w Polsce by tego auta nie kupil dlatego sprowadzaja zlomy.
Co do turasow to fakt niepodlegajacy dyskusji...
-
zapomniałem jeszcze dodać że polskie przebiegi do 200kkm to tez niezła bajka :) wdziałem we Francji Toledo z przebiegiem ponad 800kkm teraz jest wystawione na naszym alledrogo z przebiegiem około 200kkm ale oczywiście brak książeczki serwisowej :)
-
Jeśli mogę coś wtrącić do tematu to.. Ja jestem na etapie sprzedawania Fiata Stilo, rok 06 , 137 tys przebiegu, 5d.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania - śmiało :) doradzę na co zwracać uwagę - co wyróżnia FL od przed FL... i jak jest w praktyce używania stilo :)
Ahhh i potwierdzam słowa jednego z forumowiczów -, że większość "tanich" stilonków na rynku to jeżdżace szroty. Przez takie egzemplarze tworzą się stereotypy na temat tego fajnego autka! dla przykładu (ja płaciłem za swój ponad 18tys zł w 2012 roku).
Zwracać uwagę na przyciski, gałki, boczki siedzeń, podłogę pod dywanikami... progi - one nam dużo powiedzą albo podpowiedzą.
pozdrawiam!
-
jest do kupienia Stilo z klimatronikiem. klima ponoć nabita ale nie działa. sprzedający mówi, że do wymiany czujnik temperatury, gdyż zaniża temp. i nie załacza klimy. dziwne, bo przecież to klima dwustrefowa, więc coś tam działać powinno. jak sprawdzić klimatyzacje na okoliczność błędów? gdzie znajdę wtyczkę do centralki klimatyzacji?
-
jeśli to "tylko" kwestia czujnika to zaproponuj że dopłacisz za koszt naprawy przy kupnie auta jeśli usterka ustąpi.
nie wierze by ktoś sprzedawał auto z większą obniżką niż koszt takiego czujnika
przy kupnie swojego spotkałem piekne stilo i "tylko" klima się nie włączała bo nie nabita - pojechałem na przegląd do aso i okazał się anglik z spartaczoną elektroniką w konsekwencji czego klima nie działała
-
Ja mam do sprzedania stilona jakby ktoś chciał to zapraszam do oględzin i zadawania pytań
1,2, 2002r. jest po wymianie paska pompki wszystkich filtrow itp (mogę poświadczyć fakturą z warsztatu), oraz po wymianie oleju przy 139tyś ( w tej chwili nieco ponad 140tyś) jeżdzę nim niecały rok i brak poważniejszych usterek, a wszystkie mniejsze udokumentowane poprzez paragony/fakury itp.
sprzedaje go tylko dlatego ze trafila mi sie super okazja od szwagra 2 lata młodsze stilo z silnikiem 1,4 :)
-
Choć nie wystawiam na razie stilonka na aukcjach, to też nadal chodzi mi po głowie sprzedaż.
Jeżeli trafi się ktoś zainteresowany - zapraszam po więcej szczegółów :)
Powód: potrzebny jest mi wielki samochód - po prostu wielki.
-
szukałem i nie dałem rady więc zapytam - znacie adres stronki na której mogę sprawdzić/rozkodować wersję wyposażenia Stilo? posiadam zarówno nr VIN jak i kod serwisowy wyposażenia.
-
Eper'em sprawdzales? (Link w menu forum)
-
w eper jedynie rocznik, wersję wyposażenia (w tym przypadku Dynamic), wersję silnika, kolor tapicerki i takie tam pierdoły. wydaje mi się, że przez EPER nie sprawdzi się poszczegolnych opcji wyposażenia typu ESP/ASR, tempomat, czujniki deszczu. to sprawdzić można jedynie przez ASO za co jestem wdzięczny koledze z forum, który podał mi kody wyposażenia samochodu, który mnie interesuje. kody rozszyfrowałem sobie przez ogólnodostępne pdfy reklamowe Stilo znalezione w necie. rozszyfrowałem już właściwie większość... :)
-
Cytat:
Napisał
boch
w eper jedynie rocznik, wersję wyposażenia (w tym przypadku Dynamic), wersję silnika, kolor tapicerki i takie tam pierdoły. wydaje mi się, że przez EPER nie sprawdzi się poszczegolnych opcji wyposażenia typu ESP/ASR, tempomat, czujniki deszczu. to sprawdzić można jedynie przez ASO za co jestem wdzięczny koledze z forum, który podał mi kody wyposażenia samochodu, który mnie interesuje. kody rozszyfrowałem sobie przez ogólnodostępne pdfy reklamowe Stilo znalezione w necie. rozszyfrowałem już właściwie większość... :)
w systemie wszystko po włosku jest tak jak Ci wspominałem- ja kody ze swojego tez przez google rozszyfrowywałem. Mogłem Ci to po włosku pisac ale sporawo tego a nie da sie tego skopiowac :)
-
nie ma problemu. dzięki wielkie za pomoc :) z tego co rozkminiłem, to auto jednak posiada ESP+ASR (kod 392) ;) niestety przebieg 75 tys. przy 11 letnim dieslu mocno zastanawia - zwłaszcza, że rok po zakupie poprzedni właściciel pojawił się autem w serwisie z 19 tys. km na blacie ;) wyślę handlarzowi zapytanie o skan ostatniego badania TUV. może coś z tego jeszcze wyjdzie ;)
-
najgorsze jest to ze przy wizycie w ASO doradcy nie wbijają w system FIATA wizyty w serwisie włacznie z przebiegiem- a jest to dosłownie moment. Gdyby tak było kazde auto czy to w Polsce czy za granica miałoby pełna historie z wizyt w serwisie. Nawet jakby wbijali tylko wymiane oleju to już zawsze cos. Ja swojego Stilona wbiłem w system z wszystkimi wizytami na wymiane oleju także w każdym ASO w Polsce moje auto można sprawdzić i potwierdzić przebieg :) Dbam o to po każdej zmianie auta. Przy poprzednim aucie jakie miałem czyli 156 ostatni wpis w system był przy przebiegu dokładnie 331 246km :) Stilo ma na razie 220 000 z groszami
-
Cytat:
Napisał
qronax
czy aby na pewno? z tabeli wynika, że 120 konna w wersji oryginalnej (przed chipem) jest mocniejsza. po chipie faktycznie 115 mocniejsza o 5Nm zarówno po czipie jak i po Power Boxie. wracam do sprawy bo mnie intryguje kwestia diesla, a konkretnie, który najlepszy :) 115 jest najbardziej popularna, więc i tańsza w naprawie. wersja 120 konna podobnie jak 115 to silnik 8 zaworowy czyli kultura pracy silnika na średnim poziomie. osiągi studwudziestki niewiele lepsze. wydaje mi się, że średnio opłacalna sprawa, zwłaszcza jeśli chodzi o serwisowanie. chyba najciekawiej wypada 16 zaworowa wersja 140 konna z 6 biegową skrzynią biegów. co myślicie?