To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam.
Od kilku dni mam problem ze świecącą kontrolką od poduszek air-bag.
Jako że dopiero kupiłem samochód, a w ciągu kilku następnych lat użytkowania pewnie nie obejdzie się bez większych lub mniejszych kłopotów, to chcę nabyć interfejs do diagnozowania samochodu. Posiadam fiata Doblo 1.4 z 2006r. z zainstalowanym sterownikiem MagnetiMarelli IAW 5SF.MA D032 (poza tym oznaczeniem jest jeszcze IAW 5SF.MA/HW208/0711-S41). Poszukuję jakiegoś interfejsu diagnostycznego, który pozwoli mi w możliwie szerokim zakresie sprawdzić auto, a zwłaszcza Air-Bagi, silnik i ABS.
Dotychczas znalazłem kilka modeli na allegro ale w listach samochodów albo nie występuje doblo 1.4, albo jeśli występuje to nie ma na liście IAW 5SF.MA.
Jełi ktoś może mi pomóc w wyborze interfejsu i oprogramowani, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Michał
-
Szukaj u Viakena Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji Może tam coś dla siebie znajdziesz.
-
Witam,
doradźcie proszę jakim interfejsem i programem diagnozować Fiata Linea oraz móc programować sterowniki. Wyczytałem, że najlepszy program to FiatECUScan z interfejsem ELM 327. Zaopatrzyłem się w FES v. 3.3 i interfejs ELM (Pcmscan). Problem w tym, że z trudem udaje mu się połączyć ze sterownikiem silnika, a z innymi już nie łączy się wcale. Czy interfejs ELM od Viakena (podobno zmodernizowany pod FES) będzie łączył się prawidłowo i umożliwiał korzystanie z wszystkich funkcji programu FES?
-
Nie jestem przekonany, ale ELM327 to chyba tylko z silnikiem gada.. Spójrz na stronie FiatECUScan - tam masz rozpiskę jakie auta i za pomocą jakiego fejsu obsługuje..
-
Właśnie na stronie FiatECUScan w tabeli jest podane, że ELM łączy się ze wszystkimi sterownikami w tym modelu
-
A może ma to związek z komunikatem na głównej stronie fiatecuscan? jest solucja jak to przerobić (kabel)..
-
Właśnie tak sądzę, że niektóre interfejsy wymagają przeróbki. Viaken chwali się na swojej stronie, że jego interfejs ELM ma najnowszą płytę główną i prawidłowo współpracuje z FES. Dlatego na tym forum zadaję pytanie czy ktoś już przetestował interfejs Viakena z FES i może potwierdzić, że łączy się ze wszystkimi sterownikami w nowych Fiatach (z CAN).
-
1 załącznik(i)
witam chciałbym skasować błąd poduszek powietrznych i moje pytanie dotyczy tego jak sprawdzić jaka mam ilość bo w fesie trzeba coś wybrać załączam pilik to ukazujący! a drugie pytanie to czy do podłączenia pod airbag to do tej trzy pinowej kostki za schowkiem pasażera???
-
adlozi weź rozbierz swój interfejs i sprawdź czy jest faktycznie zbudowany tak jak opisane jest na stronie Fes'a.. Tam masz jak go przerobić.. Gorzej jak to jeszcze jakiś inny twór..
Cytat:
Napisał
koziol1172
jak sprawdzić jaka mam ilość
Kody do airbagów w FiatEcuScan
2F - dwa frontowe airbagi
2L - dwa boczne airbagi
2T - dwie kurtyny
2P - napinacze pasów dla kierowcy i pasażera
I - przełącznik do wyłączania airbaga pasażera
S - system rozpoznawania obecności pasażera
I teraz w zależności od auta stosuje się kombinację tych oznaczeń.
Tak - wtyczka pod schowkiem to ta od airbag'a..
-
Mam interfejs z przełącznikiem na airbag, a gdy mam najprawdopodobniej tylko jedną poduszkę w kierownicy to co wybrać w fes??
-
Cytat:
Napisał
koziol1172
Mam interfejs z przełącznikiem na airbag, a gdy mam najprawdopodobniej tylko jedną poduszkę w kierownicy to co wybrać w fes??
Jeżeli łączysz się poprzez adapter 3-pinowy to przełącznik musisz ustawić w pozycji "7" a nie na "airbag"
Jeżeli nie jesteś pewien jakie masz poduszki w FES wybierasz opcję "SCAN" program sam znajdzie Ci Twój typ poduchy
-
Właśnie - przełącznik w takim położeniu jak do silnika. U mnie FES łączy się na wszystkich opcjach, ale na niektórych bardzo niestabilnie..
-
Przełącznik tak jak do silnika??to tylko dwukierunkowy przełącznik... silnik,abs a na drugiej stronie airbag tak jest na nim napisane
-
Są różne kable.. Ustawiasz tak jakbyś na silnik miał.. Też mam 2 pozycyjny ;)
-