To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Dobrze zestrojona (prawidłowy montaż, prawidłowo dobrane podzespoły, prawidłowo skonfigurowane oprogramowanie sterownika) instalacja LPG w wielopunktowym nie musi brać benzyny, spokojnie daje radę na bardzo wysokich obrotach, to nie bezpośredni, że trzeba dotryski robić.
Instalacje gazowe mam od 8 lat w różnych samochodach, wszystkie robił mi mój kolega, który jest gazownikiem od 15 lat, w żadnym nie miałem problemów, a dwa z tych aut mają ponad 100 tyś przebiegu i dalej na oryginalnych wtryskach gazu chodzą.
-
Tak w zalozeniu ze silnik sie idealnie nadaje pod LPG lub nie jest zrobiona jakas oszczednosc na glowicy lub gniazdach zaworowych czy zaworach. W tym 1.4 od Tipo moze cos jest na rzeczy i zle zestrojenie/instalacje silnik potrafi odczuc. I tu sie sprwdza ze w starszych motorach ten gaz hula az miło ale tam inzynier w fabryce nie chodził z kalkulatorem
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Tak w zalozeniu ze silnik sie idealnie nadaje pod LPG lub nie jest zrobiona jakas oszczednosc na glowicy lub gniazdach zaworowych czy zaworach. W tym 1.4 od Tipo moze cos jest na rzeczy i zle zestrojenie/instalacje silnik potrafi odczuc. I tu sie sprwdza ze w starszych motorach ten gaz hula az miło ale tam inzynier w fabryce nie chodził z kalkulatorem
I tak w założeniu że może wypaść remont głowicy w którym można zrobić to pod lpg tipo to w sumie jedno z niewielu aut pod lpg. Ile taki remont może pochłonąć? Pewnie cenę dpf gpf
-
Ok 3 tys pln da sie zrobic na lepszych komponentach pod gaz
-
Też mi tak w ASO powiedzieli.
-
Teraz to nie wiadomo czy 1.4 95KM nadaje się do gazu czy nie. Fiat i aso jakoś nie odradzali montażu lpg W tym silniku. Byłem w 3 aso W sprawie lpg i w żadnym nie słyszałem żeby nie montować lpg.
No ale teraz Fiat przecież się nie przyzna że może przyoszczedził na silniku i zbytnio do gazu to on się nie nadaje.
-
Hej, na wstępie powiem, że jestem totalnie zielony w tych sprawach i jest to moje pierwsze auto i proszę Was o radę. Na dniach odbieram z salonu Fiata tipo 1.4 120km HB. Zapłaciłem dodatkowo za instalację LPG, którą zainstaluje mi ASO. Mam związku z tym parę pytań:
1. Umówiłem się z dilerem, że odbiorę samochód, tydzień pojeżdżę na benzynie, poznam auto itd i po tygodniu przyjdę, zostawię na 1 dzień auto i mi zainstalują LPG. Mogą właściwie zamontować już od początku. W związku z tym nie będzie problemów, że od samego początku auto będzie na LPG ? Czy lepiej właśnie, żeby chociaż ten tydzień pojeździć intensywnie na benzynie i dopiero później dołożyć LPG ?
2. Pytanie w sprawie dokumentów. Będzie gdzieś to wpisane, że auto jest na gaz ?(rejestracji dokonuje dealer) Czy nie bedzie problemu, ze auto jest zarejestrowane na benzyne a ja po tygodniu doloze LPG to bedzie trzeba zmieniac cos w dokumentach bo auto juz bedzie na gaz i ewentualnie doplacac za jakies zmiany albo latac gdzies po urzedach.
Innymi słowy lepiej, żeby od razu auto było gotowe w LPG na odbiór, czy założyć je trochę później - tydzien, dwa ?
Serio wiem, ze moje pytania mogą wygladać głupio, dlatego prośba nie hejtujcie mnie :), nie ma w tych sprawach żadnych doświadczeń
-
Ad. 2
Po założeniu gazu idziesz z papierami do wydziału komunikacji Urzędu Miasta, wypełniasz wniosek i Ci wpisują w dowód adnotację o LPG. Jest to wolne od opłat.
Uwaga! Przegląd techniczny trzeba zrobic po roku od instalacji a nie po 3 latach, jak to jest przy nowych samochodach.
Ad.1 mozesz od razu na gazie jeździć.
Jaka instalacje Ci montują? Upewnij się, że zachowujesz gwarancję na silnik i elektronikę!
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Silnik lepiej ułożyć na benzynie niż na gazie. Gaz możesz założyć odrazu ale pierwsze 2-3 tys. zrób na benzynie. Niech silnik ma jak najlepsze warunki do pracy w początkowym okresie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Ad. 2
Po założeniu gazu idziesz z papierami do wydziału komunikacji Urzędu Miasta, wypełniasz wniosek i Ci wpisują w dowód adnotację o LPG. Jest to wolne od opłat.
Uwaga! Przegląd techniczny trzeba zrobic po roku od instalacji a nie po 3 latach, jak to jest przy nowych samochodach.
Jaka instalacje Ci montują? Upewnij się, że zachowujesz gwarancję na silnik i elektronikę!
Temat z gwarancja walkowany 100 razy. Jak instalujesz w ASO to tracisz gwarancje u FCA a twoim gwarantem jest ASO w ktorym to zrobiles.
-
Cytat:
Napisał
Szary83
Ad. 2
Co do gwarancji, to wymieniłem mejle z dealerem i dostałem taką odpowiedź:
" 1. Jakie firmy będzie instalacja LPG, oraz jakiej wielkości będzie zbiornik na gaz ?
Tartarini - jedyna rekomendowana przez Fiat na rynku polskim
2. Czy zamontowanie instalacji LPG nie powoduje utraty gwarancji na żadną z części auta ? Np w sytuacji kiedy instalacja LPG uszkodzi w jakiś sposób silnik ?
Instalacja rekomendowana przez Fiat i montowana w ASO utrzymuje pełną gwarancję na auto. "
Dodam, że zbiornik 46 litrów, wchodzi 38, koszt 4100, wlew pod klapką.
Mam już mętlik w sprawie tego LPG, początkowo byłem nastawiony pozytywnie. Wyszło mi, że w przybliżeniu będę wydawał dwa razy mniej niż na wachę. Później przerobiłem 50 stron tego wątku i już sam nie wiem. W roku będę robił ok 10 12 tys km, wiem, że nie jest to dużo. Do tego montowane przez ASO, a wychodzi na to, że najlepiej fabrycznie, a w ASO często coś mogą zwalić. Ma ktoś doświadczenie w kwestii gazowania przez ASO w Łodzi na Jana Pawła - Automobile Torino ?
Nie wiem czy nie przejechać tych 2-3 lat, poczekać na koniec gwarancji i zamontować gdzieś indziej - polecaliście w szczególności 1 miejsce na śląsku, już nie pamiętam nazwy. Co myślicie ? Nie wiem czy dobrze robiłem biorąc się za te 50 stron tego tematu, czasem może lepiej żyć w nieświadomości :)
-
Przy tych przebiegach ja bym odpuścił gaz albo zagazował po gwarancji w dobrym warsztacie. Po co Ci nerwy i checki w nowym samochodzie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
"Instalacja rekomendowana przez Fiat i montowana w ASO utrzymuje pełną gwarancję na auto. "
Juz dealer kłamał. Gwarancje u FCA masz na wszystko w co nie ingeruje gaz. Na silnik i instalacje gwarancje daje ASO.
-
Dokladnie jak kolega wyzej. Ja tez robie max 12tys rocznie a auto mi pali 8L... Gazowac dla takich wartosci? Jezeli juz to po gwarancji u dobrego gazownika.
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
Dokladnie jak kolega wyzej. Ja tez robie max 12tys rocznie a auto mi pali 8L... Gazowac dla takich wartosci? Jezeli juz to po gwarancji u dobrego gazownika.
Jakiego rzędu spalania na benzynie (biorąc pod uwagę, że dotrę już silnik a sam nauczę się nieco ekonomiczniej jeździć) mogę się podziewać na przy założeniu - 90 procent duże miasto i 10 procent trasa. ? da się zamknąć w 9 litrach ? bo dużo osób mówi mi, że powyżej 10. Silnik 1.4 120 km
Z drugiej strony biorąc powyższe warunki pod uwagę, jakiego spalania LPG można by było się spodziewać. Czy rzeczywiście jest to tak jak często słyszę, ze spalanie wacha/gaz to 1:1 ?
Muszę się jeszcze "przespać" z tym gazem. Jutro muszę podjąć decyzję ostateczną.