To jest widok strony w wersji do druku
-
Kolego sugeruję wymienić czujnik położenia wału korbowego bo to prawdopodobnie przyczyna Twoich problemów mi błędu nie dawał a po wymianie i dokładnym ustawieniu szczeliny miedzy kołem pasowym a czujnikiem problem znikł, oczywiście trzeba wyczyścić przepustnice do tego jakiś spray sobie kup i ja wypłucz bez rozbierania jak opisywałem to w poście powyżej.
-
Każda sugestia jest ważna i dopowiem że przepustnicę czyściłem kilkukrotnie wraz z jej adaptacją ale problem dalej występował. Posiadam interfejs diagnostyczny ale nie pokazuje nic o obrotach silnika :P Spróbuję podmienić ten czujnik i zobaczę czy da rezultat. Jeden gościu w tym temacie pisał że to komputer, ale mam nadzieję że w moim przypadku to będzie tylko jakiś czujnik :)
-
Podmieniłem czujnik położenia wału korbowego, map sensora i problem nie ustąpił. Dalej gaśnie, mam jeszcze do podmiany sondę lambda a jak nie to no to już chyba tylko komputer do wymiany jak czytałem kilka stron wcześniej.
-
Kolego beowolfp jak poradziles sobie z falowaniem obrotow bo ja niemoge sobie z tym poradzic zmienilem juz : silniczek krokowy, czujnik polorzenia przepustnicy , czujnik temp powietrza i nic obroty dalej faluja .chetnie posluchalby rady kogos kto mial taki problem i sie juz z nim skutecznie uporal
-
Sonda Lambda podmieniona. Falowanie nadal występuje no i czasami może zgasnąć. Teraz wiem na 90 % że to problem z komputerem więc szukam dawcy :)
-
Witam ponownie, ja natomiast wymieniłem przepustnice i nic nie pomogło, podpiąłem pod komputer nie wykazało żadnego błędu :) a obroty jak skakały tak skaczą nadal :(
-
Cytat:
Napisał
Artysta
Sonda Lambda podmieniona. Falowanie nadal występuje no i czasami może zgasnąć. Teraz wiem na 90 % że to problem z komputerem więc szukam dawcy :)
a co z wiązką elektryczną pomiędzy ECU, a przepustnicą i czujnikami? ;)
-
Pomiędzy przepustnicą (krokowiec i potencjometr gazu) przewody sprawdzone od czujnika do kompa miernikiem. Przejście jest cały czas nawet gdy ruszałem całą wiązką więc chociaż te dwa połaczenia są dobre. Reszty nie sprawdzałem. A lambda poprzednia poprostu nie pracowała poprawnie gdyż podłaczałem samochód pod kompa i napięcie na niej nie skakało prawidłowo. Po wymianie na nową, używaną jest ok.
-
Zaoferowałbym Ci sterownik, który nabyłem do prób na swoim aucie, ale on jest do wersji przedliftowej, a do tego o mocy 90KM. także raczej się nie nada. po lifcie jest inna przepustnica i czujnik spalania stukowego. Zanim jednak zaczniesz wydawać pieniądze na nietrafione diagnozy poszukaj speca od diagnostyki, który wsiądzie z tobą do auta, podłączy się programem diagnostycznym i po odczytach parametrów podczas wysprzęglania dojdzie do przyczyny problemu. ja niestety takiego speca u siebie nie znalazłem. był jeden, ale jak usłyszał, że w aucie jest gaz to odmówił współpracy ;)
-
Czujniki które sprawdzałem posiadałem od wujka z marei z tym samym silnikiem co ja mam po zerwaniu paska rozrządu więc nic mnie nie kosztowały a wiem że to nie ich wina wadliwej pracy silnika. Co do diagnosty szukałem już ale nikogo konkretnego nie znalazłem w mojej okolicy. Sam kupiłem sobie interfejs ale nie mam z kim porównać wyników które zczytałem z Fesa. Piszę o sterowniku gdyż w pobliżu mam szrot na którym mogę wziąć część na tydzień i jeżeli nie przyniesie poprawy mogę zwrócić.
-
Kolego moim zdaniem to nie tu masz błąd, wyczyść czujnik wałka rozrządu kiepski dostęp bez zdjęcia kółka na ssącej stronie ale spróbuj wypsikać jakimś czyścikiem do sprzęgieł może akurat wypłucze syf i pomoże najtańsza opcja
-
Cytat:
Napisał
maciek_remi
Kolego moim zdaniem to nie tu masz błąd, wyczyść czujnik wałka rozrządu kiepski dostęp bez zdjęcia kółka na ssącej stronie ale spróbuj wypsikać jakimś czyścikiem do sprzęgieł może akurat wypłucze syf i pomoże najtańsza opcja
maciek_remi czy miałeś taki objaw że stawiasz na czujnik wałka rozrządu ? Zaznaczam że praktycznie wszystkie czujniki wymieniłem oprócz czujnika temp. wody i czujnika wałka rozrządu. Dziś przyznam się do porażki gdyż wymieniłem sterownik i obroty dalej czasami falują między 500-1500 obrotów.
-
Dopiszę że takiego czujnika w mojej wersji silnika (plastikowy kolektor) nie ma więc to odpada. Został tylko czujnik temp. silnika i doszedł pochłaniacz par paliwa, bo sporo dziś o tym poczytałem w temacie. Nie wiem tylko czy coś to da. Jak kolega boch napisał wyżej możliwe że jest to wiązka elektryczna pomiędzy ECU a czujnikami.
-
Wiązka elektryczna między czujnikami a Ecu sprawdzona na blacie w warsztacie. Wymieniłem parę łaczeń fabrycznych (dokładnie 3) + sprawdzenie każdego kabla z kolei miernikiem (są okej). Nic to nie dało, falowanie między (500-1500) nadal występuje.
-
Witam wszystkich ! U mnie bravka gasła po odłączeniu aku, nie był przeprowadzany żaden proces adaptacji, problem zniknął gdzieś po ok. 2-3 dniach (zakładam, że komputer przez ten czas sam sobie dobrał ustawienia). Natomiast samochód potrafi zgasnąć (w momencie puszczenia sprzęgła) przy zwalnianiu i wrzucaniu 2 biegu, z jazdą na 2 biegu nie ma problemu, gaśnięcie samochodu także nie jest regułą. Jak ma dobry humor to i przez 2-3 dni nie ma problemu. Spotkał się może ktoś z czymś takim ?