Może nie wlali 3 a za 3 policzyli...
To jest widok strony w wersji do druku
Może nie wlali 3 a za 3 policzyli...
1.4 tjet tyle ile Ci spalił oleju?
Tyle nie spalił.
To było działanie z premedytacją.
Dobrze to rozegrałeś:smile:
Jechałem dzisiaj chwilę za Tipo sedan oklejony jakimiś firmowymi reklamami i co chwilę puszczał niebieskie bączki. Jeżeli to było spowodowane spalaniem oleju, to nie wróży dobrze na przyszłość temu silnikowi, albo już jest za późno.
Pewnie jakaś katowana służbówka pierwsza z pod świateł i żadnego krawężniki się nie boi, i pewnie jeszcze pierwsza wymiana oleju zgodnie z zaleceniami producenta po 30k...
Dzisiaj przy myciu auta dolałem odrobinę oleju, tak żeby było ok. 80% bagnetu i w sumie stwierdzam, że mam przejechane 22.000km, a jeszcze nie skończyłem pierwszego opakowania oleju na dolewki, czyli zaokrąglając (i jeśli tendencja się nadal utrzyma), wyjdzie mi gdzieś 1L oleju na dolewki na 25.000 przebiegu. Czyli stwierdzam, że chyba... jest w miarę w porządku :rolleyes:
- olej jak na razie był zmieniany przy 5.000 i 15.000 km,
- od samego początku Selenia 5W40,
- auto użytkowane 40% trasy, 40% mieszany, 20% miasto,
- na autostradzie najczęściej okolice 110-120 km/h,
- brak LPG,
- styl jazdy raczej spokojny i dziadkowaty, ale przy wyprzedzaniu lubię go przeciągnąć pod 5-6 tys. obrotów.
Jeżeli przez te 25 tyś km zmieniałeś 2 x olej, to Twoje wyliczenia dolewanego oleju, to taka trochę kreatywna księgowość ;-)
Hmm no jak sam napisałem moje wyliczenia są mocno "na oko", z tym że niektórzy wspominali że im ten silnik pije 1L oleju na 2-3 tys. km przejechane ;)
ja u siebie nie zauważyłem nadmiernego zużycia oleju, kontroluje to często i nie chleje oleju jak co niektórzy piszą. pierwsza wymianę zrobiłem po 11 tys km, jak wyjechał z salonu z polowa oleju na bagnecie tak po tych 11 tys miał nieco ponad minim, to samo przy drugiej wymianie oleju.
Dlaczego ma byc blizej max niż min? Ma sie miescic w tej granicy ani mniej ani wiecej a czemu sadzisz ze ma byc max?