To jest widok strony w wersji do druku
-
Kto podpowie? kto pomoże?
z kolegą kupiliśmy legalny program AlfaOBD, , po podłączeniu do TIPO udało się bezproblemowo dezaktywować na stałe Start&Stop, w końcu nie muszę po każdym odpaleniu auta pamiętać by to badziewie wyłączać.
Chciałem również wyłączyć to "inteligentne" ładowanie, ponieważ w trakcie jazdy alternator ładuje prądem w zakresie 13,2- 13,7 V, jedynie podczas hamowania silnikiem ładowanie wskakuje na poziom powyżej 14V ( zakres 14,4 - 14,6V ),,ale hamowanie trwa zwykle tylko kilka-kilkanaście sekund , potem następuje spadek ładowania poniżej wartości 14V.
Po podpięciu programu AlfaOBD ustawiliśmy Inteligent Alternator Module (IAM) w pozycję Absent, zrobiliśmy osiowanie Proxy ,a ładowanie nadal działa jak działało , czyli podczas jazdy ładuje czasem nawet grubo poniżej 13,7V, jedynie podczas hamowania silnikiem jest powyżej 14V.
pozycja IBS Type też jest w pozycji Absent.
Co trzeba jeszcze zmienić-zrobić by samochód podczas jazdy miał cały czas ładowanie powyżej 14V ?
-
Witam,
Wymieniem Uconnect 5 na takie samo ale z obsługą kamery cofania (moje nie miało). Ktoś wie jak zmienić mu vin na MÓJ lub w jakiś inny sposób zaadoptować go do auta?
-
Cytat:
Napisał
Fiatdoblomaxi5os
Witam,
Wymieniem Uconnect 5 na takie samo ale z obsługą kamery cofania (moje nie miało). Ktoś wie jak zmienić mu vin na MÓJ lub w jakiś inny sposób zaadoptować go do auta?
Osiowanie proxy
-
1 załącznik(i)
AlfaOBD android po polaczeniu z centralka ABS po kliknięciu >przeczyt.wsz.uster.< pojawia się komunikat i nie idzie sczytać błędów
Załącznik 43825
MES działa wszystko poprawnie łączy się z centralka ABS i sczytuje błędy
kabel viaken elem327 STN1170 USB
wszystkie programy na licencji
jakiś błąd programu ? jak u Was to wygląda?
-
1 załącznik(i)
Działa normalnie :
Załącznik 43826
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
JackTheNight
możesz sprawdzić jakie masz ustawienia w programie opcji poniżej
Załącznik 43827
-
Wartości domyślne :
100ms
4
4
200
0
37
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Wartości domyślne :
100ms
4
4
200
0
37
Dzięki problem rozwiązany pomogła aktualizacja sterowników interfejsu
-
Witam. Jestem świeżym posiadaczem Tipo 2018r, 1,4 95KM, chciałbym wyłączyć konieczność wciskania sprzęgła przed odpaleniem. Pytanie czy da się to zrobić przy pomocy elm 327 i Alfaobd?
-
Cytat:
Napisał
adoks
U Chińczyka kupisz tego ICar'a taniej w wersji Pro.
Dasz namiary?
Co daje wersja Pro?
-
"Pro"= Professional, tutaj masz link
Jak kupowałem wersję BT.4.0 w cenie połowę niższej niż na naszym alledrogo :)
-
Czy jest coś nowszego i warto kupić? To urządzenie co podałeś w linku wystarcza do Tipo? Pytam bo rozglądam się za takim małym pomocnikiem do mojego schowka w aucie... :confused:
-
Nie wiem co chciałbyś nowszego, może poszukaj na odpowiednich portalach. Interfejs jest dedykowany do złącza
OBD2, a takie posiada większość obecnych samochodów. Ja mam wersję BT4.0 i WiFi, obie działają bez problemu
z AlfaOBD oraz Multiecuscan. Co do wielkości interfejsu to chyba mniejszego nie znajdziesz.
-
Cytat:
Napisał
adoks
"Pro"= Professional,
tutaj masz link
Jak kupowałem wersję BT.4.0 w cenie połowę niższej niż na naszym alledrogo :)
Hej,
Wiem że Pro=Professional. Pytałem co Professional umie wiecej niż nie-professional? ;)
Bo może nie warto...
-
Przy zakupie nie wnikałem w szczegóły, bo jeśli miałem do wyboru ver.Pro w cenie o połowę niższej od ver.zwykłej
to się nie zastanawiałem, ale jeśli chcesz szczegółowych informacji to napisz do producenta ICar i zapytaj.
W temacie komunikacji interfejsu z Multiecuscan dostałem od nich ciekawe informacje, bo wcześniejsze wersje
Multiecuscan miały problem z komunikacją mimo że wstępny test przechodził bez problemu to dopiero od ver.5.1
Multiecuscan obsługuje poprawnie wersję WiFi.
-
https://allegro.pl/oferta/vgate-icar...ar-12698967880
Mam problem za pomocą kostki łączenie się z modułami które nie wymagają niebieskiego adaptera. Połączenie z modułami które wymagają niebieskiego adaptera jest niemożliwe próbowałem z adapterem oraz bez i nie mogę się połączyć. Jakieś rozwiązania🤔
-
Mam identycznego icara + niebieski adapter i wszystko laczy bez problemu
-
W chwili obecnej używam ELM327 z CarScanner - pokazuje mi tylko kod błędu P0683. Czy użycie MES dostarczy mi więcej informacji nt. problemu?
-
Cześć, przeleciałem kilka dobrych stron z tego wątku i szczerze mam mały mętlik w głowie. Z tego co rozumiem żeby dokonać pełnego resetu inspekcji olejowej trzeba mieć:
- ELM 327 (Bluetooth / po kablu). Niby ten "najbardziej sławny" - niebieski też się da się wykorzystać tylko trzeba coś wylutować. Mam go, tylko nie wiem co miałbym wylutować :confused:
- Program AlfaOBD / MultiEcuScan
- Jakieś przejściówki (?)
Z racji, że niektóre tematy są z przed kilku lat i niektóre linki nie działają, jest ktoś w stanie napisać w miarę łopatologicznie jakąś instrukcje co najlepiej kupić (sprzęt / program / licencję) i jakie kroki wykonać? Może podpiąć temat? Wydaję mi się że było to pomocne dla wielu ludzi, którzy chcą sobie samodzielnie wymienić olej i skasować wszelkie inspekcję oraz zegary (żeby przypomniały o serwisie zbliżając się do 15k przebiegu). Z góry dzięki za odpowiedź!
EDIT:
Sorki, pomyliłem chyba wątki, bo znalazłem jeden stricte dot. resetu olejowego (https://fiatklubpolska.pl/instalacja...-oleju-36275/1)
-
Witam.
Przeczytałem w internecie, że Vgate iCar Pro BT4 wraz z aplikacją Car Scanner działa także w systemie IOS. Czy będzie dobrze współpracował z tipo 1.4 95. Chciałbym zlikwidować zapis o serwisie.