Mi koło komina 10 pali. Teraz będę próbował inna stacje
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
To jest widok strony w wersji do druku
DamianoZaw podjedz do AGŚ do Katowic.
Dziś bylem na przeglądzie gazu własnie u nich, zreszta juz na drugim. Mają o tym pojęcie. Oprócz samych filtrów poprosiłem o kalibracje w ruchu miejskim. Po zalozeniu LPG przez serwis Fiata takze robili mi taką kalibracje. Pomimo ze auto dobrze jezdzilo, zero check engine, brak szarpania poprosilem o sprawdzenie map gazu i ewentualną kalibracje. Miałem czasem wrazenie że, na benzynie troszke płynniej jezdzi auto (plynnosc przy zmianie biegow). Troszke zmienili aktualne ustawienia i czuc roznice na plus. Mozna powiedziec ze auto jezdzi na Pb i LPG identycznie. Oczywiscie przydalaby sie hamownia ale odczucia sa ok a jesli jest dodatkowo dobrze ustawione to mi to wystarcza.
Za wczesnie moze zeby chwalic Tartarini po 30 tys ale wydaje mi sie ze mozna bez problemow jezdzic jesli dba sie o dobry serwis. Auta na placu caly czas pod AGŚ stoja z FCA nie tylko Tipo ale takze dzis widzialem Renegade jeszcze obklejony naklejkami z fabryki. Terminy do tego serwisu ok miesiaca takze pokazują ze chetnych na Tartarini nie brakuje.
Jezdzimy dalej, czas pokaze.
Brylancik13 ile pali ci lpg? Ile oliwy i jakiej dolewasz?
Selenia KPE. Dolałem po 1 litrze miedzy przeglądami, czyli 1litr/15tys km. Pali w miescie 10-11 litrow gazu, na trasie to i 7,5-8 litrow spali (spalanie z klimą włączoną cały czas)
A to sorry, ja takich bajerów nie mam :)
W przyblizeniu ~ 0.5l na 100km to daje~ 2.60 zl/100km, sprezarka chodzi powyzej 5 st(o ile dobrze pamietam) a ile kosztuje wymiana sprezarki na nową?
Kazdy robi jak uwaza , ja koncze temat uzywania klimy bo to nie ten watek.
Sprężarka używana cały czas gania czynnik i się smaruje bo czynnik jest nośnikiem smaru. Wyłączona po prostu stoi... dłużej sprawność zachowują te częściej pracujące. Po to jest klima aby używać. Jak hamujesz to klocki się ścierają...
Prawie się zdenerwowałem ale obiecałem sobie ciepłym moczem zlewać pewne treści... moje zdrowie ważniejsze...
Klima jest po to żeby się chłodzić gdy Ci gorąco. Ja rzadko jej używam (dla swojego zdrowia ) a w moim starym samochodzie po 15 latach dalej działa i jedynie trzeba było czasem uzupełnić czynnik , ale to normalne.
Ech... klima sluzy tez do osuszania powietrza... zabana klima i uzywana nie powoduje zadnych chorob, malo tego, w zeszlym roku sprawdzili ze jezdzac zima ze sprawna klima i wymienianym regularnie filtrem szkodliwe czasteczki pm w aucie wynosza 0.
Porownywanie starego auta na trwalszych czesciach do nowego gdzie wszystko jest zrobione aby mialo sie zepsuc jest śmieszne.
Otóż nie tylko po to. To TYLKO jedna z jej funkcji. Można korzystać tylko z tej jednej funkcji albo ze wszystkich przez klimatyzacje oferowanych, tylko trzeba wiedzieć jak... i co można... u mnie już w kolejnym aucie chodzi non stop (automat)... głęboko mam zwiększone zużycie paliwa choć rozumiem ze dla niektórych ekonomia i każde zaoszczędzone pół litra paliwa jest na przysłowiowa wagę złota. Dobrze ze każdy może robić jak chce, byleby tylko nie narzucać nikomu wyższości âswoich racjiâ...
No tak, używam też klimy do osuszania szyby.
To nie jest temat o klimie.....:mad::mad::mad::!:
Fakt, o lpg ale na usprawiedliwienie klima powoduje tez wieksze zużycie lpg... koniec OT...
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.
Koledzy mam do was pytanie a szczególnie do chłopaków którzy mają Tipo 1.4 T-jet z LPG.
Jak wpięty w układ nagrzewnicy jest reduktor LPG?
Czy jest zamontowany równolegle czy szeregowo?
Jeśli szeregowo to czy podłączenie jest przed czy po nagrzewnicy?
Od niedawna mam założony gaz i wydaje mi się, że powoli nagrzewa się reduktor.
Tzn. w porównaniu do mojego starego fiata palio 1.2 przełącza się 2 razy dłużej.
Od razu dodam, że temperatur przełączenia na gaz ustawiona jest na 35 oC.
Masz instalację z fabryki, czy od dealera? Fabryczna nagrzewa się i przełącza bardzo szybko (czasem za szybko jak na moje)
Sent from my MI 6 using Tapatalk