Też zauważyłem kilka razy ,a że mam moduł na internet i antenę płetwę która jest słabsza od oryginalnej więc radia słucham przez internet.
To jest widok strony w wersji do druku
Nic takiego nie zauważyłem u siebie, jak zaprogramowałem 3 lata temu tak są do dzisiaj.
Ale chłopaki piszą chyba o chińskich radiach...
Ups...rzeczywiście :-) sory.
U mnie stacje w starym chińczyku trzymały stan taki jaki ustawiłem i w nowym też.
Może to kwestia wersji oprogramowania albo producenta? Nie polecam samodzielnie robić aktualizacji jeśli nie ma OTA, bo można sobie zbrickować radio.
Ja póki co mam taki patent, że jak kończę jazdę to z pokrętła wyłączam radio i dopiero auto gaszę. Póki co jest ok i nie gubi, zobaczy się na dłuższą metę. Co do aktualizacji to też uważam, że jak działa to lepiej w radiu nie robić bo można sobie zrobić ładną cegłę. To nie telefon jednak.
Ostatnio wymieniłem radio na Witson 4GB/64GB PX5 i dołożyłem kamerkę cofania. Wszystko niby działa, tylko kilka razy miałem sytuację, że kamera cofania nie wstała za którymś razem. Po wrzuceniu wstecznego wyświetla się czarny ekran.
Przykładowo: wyjeżdżam z parkingu pod praca, jest dość ciasno więc cofam na dwa razy. Za drugim razem po wrzuceniu wstecznego nie ma obrazu, przy kolejnych wrzuceniu R dalej go niema. Po wyłączaniu zapłonu i radia wszystko wraca do normy. Mam dwie kamerki, raz gdy mi wyskoczył taki problem to przepiąłem kamerę na drugą i dalej obrazu nie było. Napięcie wynosi 12V, obraz jest znośnej jakości bez zakłóceń i pasków więc to raczej nie wina zasilania, kabla lub kamery. Gdy kamera jest odpięta na na czarnym ekranie pojawia się trójkąt ostrzegawczy informujący o braku sygnału wideo.
Czy ktoś miał taki problem i sobie poradził?
W fabrycznej kamerze jest opcja opóźnienia wyłączenia kamery chyba 8 sekund. Sprawdź czystej Chińczyk nie ma podobnej opcji. Ja z tą opcja zdążam podjecha do przodu i ponownie wbić wsteczny zanim obraz z kamery się wyłączy...
Właśnie przekopałem wszystkie ustawienia i nie widzę nic takiego.
To nie ustawienia, raczej jakiś problem z płytką główną odpowiedzialną za obraz (tam są dwie płytki, jedna z androidem druga to I/O tak jakby), lub między kamerką a radiem coś nie tak.
Można byłoby spróbować filtr założyć bo może zakłócenia są jakieś na 12V https://pl.aliexpress.com/item/33002917764.html
Obraz jest dobrej jakości, filtr raczej stosuje się gdy jest problem z zakłóceniami, paskami lub śnieżeniem obrazu. Po drugie zasilanie do kamery brane jest przewodu Reverse z dekodera CAN, na którym pojawia się napięcie 12V po rzuceniu biegu wstecznego, a nie ze światła cofania. Tam nie ma masy ponieważ masa pochodzi z przewodu AV.
Nie prawda w moim popie mam radio 3,5 czyli orginał i muze z telefonu puszczam tylko trzeba poczekac kolo minuty telefon redmi 5 plus
Radia z aliexpress mają w opisie że sa do modeli z lat 2015-2017 czasami 2018. Czy to znaczy że w modelu z 2020 nie będą prawidłowo działać ?. Czy to chodzi o komunikację z OBD - zabezpieczenie SGW ? Pytam bo noszę się z zamiarem wymiany i nie chciałbym się spotkać z niemiłą niespodzianką np. że nie będzie starowania z kierownicy. Ktoś montował do roczników 2019 lub 2020 ?
Znalazł ktoś sposób na zmianę godziny między zegarami? W chińczyku godzina zmieniła się sama na czas zimowy a na desce nie ��
I jeszcze pytanko czy da radę w tych radiach podmienić muzyczny plik systemowy który jest przypisany jako dźwięk dzwonka jak dzwoni telefon? Wkurza mnie ten dźwięk nokia tune... Plik zlokalizowałem ale nie mogę tak nic skopiować ani wkleić, może jakaś apka...