To jest widok strony w wersji do druku
-
Pierwsze slysze zeby w serwisie mechanik odciągał olej, po co jest wedlug niego korek spustowy?
A tlumaczenie w Bytomiu o tym ze sie pomylił to szukanie jelenia, debil ma wlac i po to ma bagnet zeby sprawdzic, gdyby to zrobil nie byloby problemu
Ja tez po obu przegladach sprawdzilem kolor i stan oleju. Przy pierwszym nalewali niby z beki, ja dokupilem litr w bitelce na dolewke. Teraz mialem swoja Selenie 5L to idealnie zostalo 2 litry na dolewki, caly uklad ma niecale 3 litry pijemnosci wraz z filtrem
-
Wymiana oleju od góry to nie najlepsza, ale dość częsta praktyka. Plus jest taki, że progów nie zdemolują :-D
-
Kurczę miałem te same spostrzeżeni że olej po wymianie mi jakoś szybko ściemniał. Wymieniałem sam, przez korek spustowy, odczekałem długi czas aby ładnie wyciekł, ale on jakiś wredny jest i szybko ciemnieje.....:mad:
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Kurczę miałem te same spostrzeżeni że olej po wymianie mi jakoś szybko ściemniał. Wymieniałem sam, przez korek spustowy, odczekałem długi czas aby ładnie wyciekł, ale on jakiś wredny jest i szybko ciemnieje.....:mad:
Gdy olej szybko ciemnieje to znaczy się, że intensywniej zbiera zanieczyszczenia. Po to zresztą jest, także wszystko jest ok.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Byłem dziś ponownie w serwisie Partner w Bytomiu. Przy mnie kierownik poprosił mechanika by pokazał ten Max na bagnecie. Dostałem flaszkę 1l oleju. Powiedziałem, że już sam uzupełnię swoim otwartym, a ten zamknięty na później zostawię. Mechanik montował osłonę pod schowkiem, a my sobie pogawędki z kierownikiem urządziliśmy. W ramach przeprosic i na przyszłą dobrą współpracę dostałem "bon" na następny przegląd(OT2) : robocizna gratis, materiały 20% taniej. Przyjąłem przeprosiny [emoji56]
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
-
Cytat:
Napisał
bibi
Coraz bardziej uświadamiacie mnie bym odpuścił sobie ten 2 przegląd 😂
Wczoraj dzwoniłem do jednego z serwisów.Drugi przegląd 30000km) koszt 350-400zl dodam z własnym olejem i filtrami.Jako,że mam silnik 1.6 powinienem wymienić świece ale samo ASO stwierdziło,że przy tym przebiegu (9100km) to strata pieniędzy.Nic podzwonie jeszcze w 2 miejsca i zobaczymy co zaproponują.
-
No to i ja zaliczyłem dzisiaj w prywacie przegląd po 15kkm.
W ASO Fiata zostawiłem 152,09 PLN za przegląd, wymianę oleju i filtr oleju.
Olej miałem swój (Motul) a filtry powietrze/przeciwpyłkowy powymieniałem sam w garażu wczoraj wieczór - JackTheNight przydał się manual, dzięki niemu nie trzeba było się doktoryzować tylko zrobiłem wymianę w przysłowiowe 5 min.
Sumarycznie więc serwis wychodzi b.tanio.
W drugim Tipo którym jeżdżę (służbówce) mam już 31kkm i przegląd 30kkm wyszedł 1100PLN, ale wszystko dawało ASO.
-
Wymiana filtra powietrza i kabinowego to nie problem tylko jak będzie zapatrywać się do tego ASO i gwarancja? Idąc takim tokiem myślenia wymienić jeszcze olej z filtrem w garażu i serwis gotowy :) podjechać tylko do ASO po pieczątkę i gwarancja przedłużona.
-
Cytat:
Napisał
bibi
Wymiana filtra powietrza i kabinowego to nie problem tylko jak będzie zapatrywać się do tego ASO i gwarancja? Idąc takim tokiem myślenia wymienić jeszcze olej z filtrem w garażu i serwis gotowy :) podjechać tylko do ASO po pieczątkę i gwarancja przedłużona.
1. Wymiana filtrów wymagana jest co 30kkm, więc robię autu tylko dobrze.
2. Wymiana filtra to odkręcenie 3 śrubek, wiec serwis nic nie może zarzucić (nie da sie założyć filtra na odwrót, kształt generuje położenie). W odkurzaczu też można zmieniać w serwisie, podobny poziom trudności.
3. Filtr powietrza mam fabryczny marki MOPAR, przeciwpyłkowy Valeo (nie wpływa na mechanikę lecz moje zdrowie)
4. Za wymianę oleju zapłaciłem w ASO 26,25PLN więc po co mam się bawić w garażu za takie pieniądze, i martwić co zrobić z olejem/filtrem
5. Na oleju zaoszczędziłem ok 140zł, mając jednocześnie lepszą jakość i spełniając normy FCA we wszystkich jego parametrach.
Każdy zarządza swoim portfelem. Jeżeli ponad 200PLN co przegląd to dla kogoś mało niech bierze od nich wszystko i jest OK, inni wolą mieć te 200-300 w kieszeni.
-
Nie podniecaj się tak.Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy ASO nie będzie mieć możliwości podważenia gwarancji w razie jakiejkolwiek awarii ,że "serwis" nie był u nich...
-
Cytat:
Napisał
bibi
Niektórzy tak robią. Po 15kkm nie jest wymagana wymiana oleju i filtrów, więc jeżeli zrobisz sobie to sam i pojedziesz do ASO po pieczątkę, to niby czego mogą się przyczepić?
-
A powiedz mi jaka może być awaria że oryginalny filtr powietrza MOPAR wymieniałem w połowie dopuszczalnego przebiegu, sam a nie u nich? Nawet gdyby coś mogłoby być źle, to jak udowodnią kto odkręcał 3 śrubki ja czy turek?
Nie ma podstaw do podważenia gwarancji.
Co innego jak pobawisz się softem, zrobisz rozrząd na niefabrycznych gratach, itd to mogą być podstawy. Ale jak wszystko fabryczne, lub oficjalnie zaaprobowane na zgodność z normą (olej) to nie miałbym obaw. Kończę dyskusje, każdy niech robi jak uważa.
-
-
Cytat:
Napisał
lanki
A powiedz mi jaka może być awaria że oryginalny filtr powietrza MOPAR wymieniałem w połowie dopuszczalnego przebiegu, sam a nie u nich? Nawet gdyby coś mogłoby być źle, to jak udowodnią kto odkręcał 3 śrubki ja czy turek?
Nie ma podstaw do podważenia gwarancji.
Co innego jak pobawisz się softem, zrobisz rozrząd na niefabrycznych gratach, itd to mogą być podstawy. Ale jak wszystko fabryczne, lub oficjalnie zaaprobowane na zgodność z normą (olej) to nie miałbym obaw. Kończę dyskusje, każdy niech robi jak uważa.
Udowodnią wchodząc w ten wątek i czytajac twoje wypociny :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
lanki
No to i ja zaliczyłem dzisiaj w prywacie przegląd po 15kkm.
W ASO Fiata zostawiłem 152,09 PLN za przegląd, wymianę oleju i filtr oleju.
Olej miałem swój (Motul) a filtry powietrze/przeciwpyłkowy powymieniałem sam w garażu wczoraj wieczór - JackTheNight przydał się manual, dzięki niemu nie trzeba było się doktoryzować tylko zrobiłem wymianę w przysłowiowe 5 min.
Sumarycznie więc serwis wychodzi b.tanio.
W drugim Tipo którym jeżdżę (służbówce) mam już 31kkm i przegląd 30kkm wyszedł 1100PLN, ale wszystko dawało ASO.
1100 zl? To chyba, swiece, tarcze i klocki 9raz serwis klimy byl robiony? Chyba ze panienke z roksy doliczyli haha