To jest widok strony w wersji do druku
-
jeśli zaniża to tylko czasami. coś powoduje anomalie i ktoś zasugerował, że te anomalie powodować może sterownik czego dowodem są permanentne błędy cewki zapłonowej. mam aktualnie 3 cewki zapłonowe. jedną od nowości, drugą kupioną w sklepie (nówka VALEO) i ostatnia oryginalna BERU kupiona przez allegro. na wszystkich występuje błąd jednak na wszystkich cewkach silnik pracuje równo i bez problemu dlatego wydaje mi się, że to kwestia ECU lub wiązki. i teraz tak, jeśli dajmy na to jadę autem i auto mi zgaśnie, świeci się kontrolka błędu układu wtryskowo-zapłonowego. diagnostyka wywala jedynie błąd cewek, także racjonalnym mi się wydaje uporządkowanie błędu cewek.
sesja w teamview'erze niegłupia rzecz, ale na razie doskwiera mi permanentny brak czasu. najprędzej w sobotę (za tydzień) :)
-
zainteresował mnie twój problem i przypomniałem sobie pewien przypadek z punto, tez błąd cewki, cewki swiece, kable powymieniane, a dalej problem był.
Okazało sie, ze instalacja gazowa była podłączona do kabla zasilania cewki (tak zwykle sie podłącza), ale w tym przypadku to robiło problem i na benzynie i gazie szarpał i gasł
jeszcze moze sie zdarzyc ze zawór evap bedzie walniety, lub jego zasilanie.
Według schematu, jedno zasilanie ma: cewka, wtryski, evap, pompa paliwa.
zasilane z przekaznika regulacji silnika, zabezpieczone bezpiecznikiem 15A
Moja propozycja, to pociągnij nowe zasilanie po stacyjce do cewki, który pin nie pamietam, ale sprawdzisz ma byc na nim 12v po stacyjce.
sygnał ze sterownika jest masą na cewkę, takze mozesz jeszcze sprawdzic kable masy do sterownika kolor czarny pin 27 i 28
jsli po tych zabiegach dalej bdzie bład cewek, to z czystym sumieniem mozesz czepiac sie sterownika
-
dzięki za wpis. niestety nie mogę dać dwa razy pod rząd tej samej osobie punktów do reputacji ;)
EVAP nie zgłasza błędów. dodatkowo swego czasu odpiąłem z króćca na kolektorze ssącym wężyk idący od elektrozaworu recyrkulacji podejrzewając lewe powietrze z pękniętej obudowy filtra węglowego. żadnych pozytywnych efektów, także EVAP wykluczyłem. zimą trochę terkocze, ale to ponoć norma.
co do propozycji z 12V po stacyjce. będę o tym pamiętał.
-
pierwsza sprawa to nie pisze dla punktów reputacji tylka dlatego, że lubie.
z tym evap to raczej chodzi mi o jego niesprawnosc elektryczną, nie zawsze bedzie zgłaszał błąd, ale np: bedzie miał zbyd duzy pobór prądu z powodu np.zwarcia to zasilanie dla wtrysków i cewki tez sie zmniejszy.
napisałem ci co jest na wspólnym zasilaniu, te rzeczy trzeba sprawdzic, ale najłatwiej dac nowe zasilanie.
w twoim przypadku skupiłbym sie na wyeliminowaniu błędu cewki,
błąd cewki bedzie tylko jak cewka nie bedzie miała pzrejscia, albo zwarcie, tak sam jak bedzie jej brakowało zasilania.
ewentualnie podłącz miernik pod kabel zasilający do cewki i obserwuj czy napiecie jest stabilne
-
Cytat:
Napisał
robert199
pierwsza sprawa to nie pisze dla punktów reputacji tylka dlatego, że lubie.
bez wątpienia, ale warto nagrodzić kogoś choćby symbolicznie za chęć pomocy :)
-
Dodam swoje 3 grosze jako ze przez ostatnie 2 miesiace starannie eliminowalem - falowanie na jalowym -600-1200) gasniecie przy zatrzymywaniu sie swiatla itp wahania mocy oraz "ja go w gaz a on zgasl", nie dzialo sie to nagminnie do czasu wymiany rozrzadu po wymianie to byl mul i na benzynie i na gazie katorga, a wymienilem wiekszosc rzeczy wymienionych na forum, dzis wymienilem ecu i stala sie magia nowe auto :) sprobuj zrobic tak aby podpiac nawet na chwile nowa( a raczej uzywana ) jednostke ecu i sprawdzic czy dziala ( tylko na benzynie gaz bedzie szwankwoac )
-
mnie już problem nie dotyczy, bo auto sprzedałem ;) nowy właściciel nie zgłasza na razie problemów. co do sterownika, załatwiłem na podmianę od Lancii z identycznym silnikiem. po podmiance auto odpaliło, paliła się jedynie kontrolka immo. silnik pracował na wolnych obrotach w miarę równo, ale po przegazówce obroty spadały bardzo nisko, czyli było jeszcze gorzej. być może konieczna byłaby adaptacja przepustnicy, no ale... to już historia :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
p.s. ten sterownik będzie na sprzedaż, więc jakby coś pytania kierować na pm.
-
Witam w moim przypadku gaśnięcie udało się usunąć po roku walki
jak się okazało powodem gaśnięcia było:
1. zimne luty na przekaźniku plusa po stacyjce na komputer
- błąd pamięci wewnętrznej komputera przez to był i nie zapisywało błędów
2. uszkodzony czujnik położenia wału korbowego
3. zasyfiona przepustnica
mam nadzieje że komuś się to przyda
-
witam, miałem podobny problem jak w temacie, wymieniłem mnóstwo rzeczy :silnik krokowy, przepustnice, cewke, kable zapłonowe -aż wkońcu trafiłem: wymieniłem 3 czyjniki -dwa od temp. wody( jeden z podł. do komputera, drugi do wskazówek, oraz czujnik temp. powietrza(ten na kolektorze dolotowym)) -kiedy to zrobiłem(2 tygodnie temu) samochód ani razu nie zgasł oraz ani razu nie zafalowały obroty. Łączny koszt czujników z wymianą 80zł.
-
Witam Panowie,
mam podobny problem z falowaniem obrotów i niestety od bardzo długiego czasu nie mogę znaleźć rozwiązania. Posiadam Fiata Brava 1.6 100KM, który ma problem z obrotami z tego co zaobserwowałem jedynie na LPG. Instalacja nówka sztuka zakładana rok temu. Nie potrafię powiedzieć czy problem był od początku czy po jakimś czasie bo nie zwracałem na to uwagi. Przejdźmy do sedna, najczęściej przy dojeżdżaniu do skrzyżowania po wciśnięciu sprzęgła występuje efekt falowania obrotów gdzie spadają z danej wartości do 500 obr/min i niekiedy podskoczą po tym na 1500 obr/min, a niekiedy co gorsze auto gaśnie. Byłem z tym problemem u gazownika podpiął kompa przejechaliśmy się kawałek niestety jak na złość auto wtedy nie chciało zgasnąć tym sposobem i facet stwierdził ze jest ok. Niestety jest do du.. i nie da się jeździć w ten sposób. Ostatnio przez te falowanie obrotów na odcinku 7km zgasł mi 4 razy... Proszę panowie o jakąś poradę gdzie szukać przyczyny, dodam, że na benzynie auto gna jak szalone jakby z fabryki wyszło i falowanie obrotów nie występuje, a tym bardziej żadne gaśnięcie. Z góry dziękuje za pomoc.
-
prawdopodobnie przyczyna tkwi w tym przypadku w instalacji gazowej. być może wtryskiwacze gazowe nie wyrabiają i stąd te problemy. co to za instalacja, jakie wtryski?
-
Wiem tyle że instalacja to stag 4 ale jakiej firmy są wtryskiwacze to na chwilę obecną nie wiem, może w dokumentacji jest wpisany model ale nie dam rady dzisiaj zobaczyć. Nawiasem mogę dodać że auto ma taki zwyczaj ze w momencie przelaczenia na LPG i dodania gazu się zadlawia i gaśnie, ponowne uruchomienie skutkuje bardzo długim kreceniem rozrusznika .
-
normalnie jakby zalewało silnik. temat ewidentnie dla gazownika. polecanego speca w Krakowie znajdziesz na lpf-forum.pl
-
Ok dzięki za podpowiedzi a wiesz może czym te zalewanie może być spowodowane? Gazownika sobie sprawdzę aczkolwiek będę cisnął tego co mi to zakładał, instalacja jeszcze na gwarancji .
-
z tymi objawami może być związane za duże ciśnienie gazu na reduktorze spróbuj cofnąć śrubę o pół obrotu po prostu go zalewa