To jest widok strony w wersji do druku
-
W cuda to nie wierzę że coś po chipie ma lepszego kopa i mniej pali zwłaszcza przy obecnych normach gdzie mieszanka jest już tak uboga że spaliny są bardzo gorące. I cinsoft wiedząc to podchodzi asekuracyjnie i dolewa paliwa uzyskując bardziej znośny AFR gdzieś tam w okolicy mocy max chyba. To jak ma to palić mniej? Może jedynie turbo i kolektor podziękują za to.
-
A robił ktoś z Was chiptuning na 170 KM z wymianą sprężarki na większą? Jak to wygląda cenowo? Jak ze spalaniem i przyrostem mocy?
-
Cytat:
Napisał
adoks
Żadna tajemnica... CINSOFT k/Gliwic
To jaki koszt? Może być na PW
Cytat:
Napisał
misiek77
A robił ktoś z Was chiptuning na 170 KM z wymianą sprężarki na większą? Jak to wygląda cenowo? Jak ze spalaniem i przyrostem mocy?
A mnie ciekawi ile by się ugrało zmieniając mapę i sam IC na większy od diesla 2.0, który ponoć pasuje P&P? Tak czytałem na grupie AR.
-
Na hasło ***** *** jest znizka ;-). Ja zrobilem sam program icka przy tej turbinie wielkości pięści to chyba nie ma sensu wymieniać.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Na hasło ***** *** jest znizka
To gdzie ta zniżka? :D
-
U Cinka of kors. Nie wiem jak z wymianą turbiny. Tzn wiem że mocy i wrażeń więcej ale mimo wszystko to dupowóz na codzień i musi palić na jakimś akceptowalnym poziomie. Może ktoś się wypowie jak to jest po wymianie turbo. Mi teraz przy dobrych warunkach jazdy tzn w miare bezwietrznie autostrada tempomat ustawiony na licznikowe 130 kmh spala równe 10 l lpg/100 km.
-
Cytat:
Napisał
marx30
u cinka of kors. Nie wiem jak z wymianą turbiny. Tzn wiem że mocy i wrażeń więcej ale mimo wszystko to dupowóz na codzień i musi palić na jakimś akceptowalnym poziomie. Może ktoś się wypowie jak to jest po wymianie turbo. Mi teraz przy dobrych warunkach jazdy tzn w miare bezwietrznie autostrada tempomat ustawiony na licznikowe 130 kmh spala równe 10 l lpg/100 km.
priv.
-
Cytat:
Napisał
boch
A mnie ciekawi ile by się ugrało zmieniając mapę i sam IC na większy od diesla 2.0, który ponoć pasuje P&P? Tak czytałem na grupie AR.
tez sie zastanawiam nad wydajniejszym IC, wiesz moze jaka jest zasada, obliczenia, jak dobrac odpowiedni IC ?
przeszukałem internet i to chyba jest wiedza tajemna, ktora nikt sie nie dzieli :D
jaki dokladnie IC chcesz zamonotowac ?
-
Cytat:
Napisał
Matteusz86
tez sie zastanawiam nad wydajniejszym IC, wiesz moze jaka jest zasada, obliczenia, jak dobrac odpowiedni IC ?
przeszukałem internet i to chyba jest wiedza tajemna, ktora nikt sie nie dzieli :D
jaki dokladnie IC chcesz zamonotowac ?
Generalna zasada jest taka w agrotuningu, im większy tym lepszy:tongue Ja mam jak dobrze pamiętam 550x180x65 [cm]
-
Cytat:
Napisał
marx30
Mi teraz przy dobrych warunkach jazdy tzn w miare bezwietrznie autostrada tempomat ustawiony na licznikowe 130 kmh spala równe 10 l lpg/100 km.
Nie wiem w ktorym watku o tym pisac ale w sumie moj jest po tuningu wiec moze tu. Droga powrotna ta sama trasa tylko z 300 m roznicy wysokosci w górę (tzn z polnocy PL na poludnie) Tempomat ustawiony 10 km więcej czyli 140 kmh a spalanie niższe tzn 9,75 lpg/100. Dokladnie miedzy tymi samymi punktami Auchan Rumia-Orlen Piotrkow. Ale ciekawostka jest taka ze o ile pamietam (sprawdze to) to przy 3-3.1 tys obr. mam pik momentu po tuningu. A wlasnie gdzies tam jest wskazowka obrotomierza przy 130 kmh. Przy 140 jest juz poza nim. Moze to ma znaczenie...
I jeszcze jedno: może i skrzynia jest krótka ale zawsze podoba mi się jak fajnie Tipolot odchodzi z tych 130 na 150-160. A to sie w trasie przydaje.
-
Cytat:
Napisał
pietics
To dlaczego u mnie spalanie wzrosło o ok. 2 litry? Robiłem sam soft.
-
Cytat:
Napisał
misiek77
To dlaczego u mnie spalanie wzrosło o ok. 2 litry? Robiłem sam soft.
Pewnie kwestia softu, jak nie zmieniłeś stylu jazdy i rodzaju tras.
-
Mam i Ja, zrobiłem chipa i jest mega poprawa, czkawki brak, a autko zaczęło oddychać pełną piersią. Założenie było NM a nie KM i też tak wyszło, spalanie bez zmian 9l w cyklu mieszanym a jak na 3 biegu dam buta w podłogę to różnica jest duuuża :))
Dodatkowo obniżona temp spalin i parę innych dałem deaktywować i jestem zadowolony. Chipa robiłem w Dąbrowie G. U Grzesia W.( cena rewelacja, szczerze polecam )
-
U Mnie wyszło 127–>133km i 216–>257NM
-
Cytat:
Napisał
Lamacait
Mam i Ja, zrobiłem chipa i jest mega poprawa, czkawki brak, a autko zaczęło oddychać pełną piersią. Założenie było NM a nie KM i też tak wyszło, spalanie bez zmian 9l w cyklu mieszanym a jak na 3 biegu dam buta w podłogę to różnica jest duuuża :))
Dodatkowo obniżona temp spalin i parę innych dałem deaktywować i jestem zadowolony. Chipa robiłem w Dąbrowie G. U Grzesia W.( cena rewelacja, szczerze polecam )
Ile $$$? Napisz na priv jak możesz, u mnie większe turbo i byłem u Grześka walczył cały dzień i nadal nie jest idealnie. Jak znajde czas pojadę na kolejne poprawki, Grzesiek przynajmniej jest z tych co nie mówią że TTTM i przynajmniej podejmuje kolejne kroki.
-
Zgadzam się w 100%, a jak auto zapuszczone mechanicznie( jakieś zapocenia turbo, sparciale luźne węże podciśnienia ect ) to nawet nie podejmuje tematu puki nie będzie autko zdrowe. Pośle resztę na priv
-
Cytat:
Napisał
Lamacait
Zgadzam się w 100%, a jak auto zapuszczone mechanicznie( jakieś zapocenia turbo, sparciale luźne węże podciśnienia ect ) to nawet nie podejmuje tematu puki nie będzie autko zdrowe. Pośle resztę na priv
Słowo klucz turbo VL38, reszta ok. Mam nie org gruszkę, w teorii ze w tym jest problem. Zobaczymy jak wrócę do ogr, czy to coś pomoże.
-
1 załącznik(i)
Sorry za odkop tematu, ale mierzę się z problemem, który był omawiany również w tym wątku. Od kilku tygodni jeżdżę Tipo 1.4 t-jet 120km z przebiegiem 40k. Zamierzałem zrobić LPG więc uznałem, że zrobię najpierw chipa. Efekt lekkiego przydławienia na wyższych obrotach był odczuwalny, ale powiedzmy że delikatnie. Po chipie oczywiście amplituda wahania momentu obrotowego wzrosła co dobrze widać na wykresie z hamowni. Czy ktoś z Was uporał się z tym problemem ? Widać, że to nie kwestia chipa bo na serii również szału nie było.
Załącznik 44040
P.S. różnice w pomiarach mocy i Nm mogą wynikać z różnych warunków pomiaru (ciśnienia atmosferycznego czy też temperatury powietrza). Możecie zrobić sobie pomiary na hamowni zimą i latem. Zimą powinna wyjść większa moc ;)
-
Hej, miałem podobny Plan jak i Ty,
Na serii był lekki kangur przy przyspieszaniu, zrobiłem chipa i kangur zniwelowany praktycznie do zera.
Potem założyłem LPG i kangur wrócił i jest silniejszy choć nie zawsze.
Teraz mam nowe świeczki wsadzone i muszę sprawdzić czy nadal jest tak odczuwalny, i jak na PB to wygląda bo w sumie nie sprawdzałem.
Ale na 100% podjadę na remap ale już na LPG robiony bo czasem wkurza Mnie to.
Gdzie chipa robiłeś tak wgl. Widzę że z Jaworzna jesteś
-
Cytat:
Napisał
Lamacait
Hej, miałem podobny Plan jak i Ty,
Na serii był lekki kangur przy przyspieszaniu, zrobiłem chipa i kangur zniwelowany praktycznie do zera.
Potem założyłem LPG i kangur wrócił i jest silniejszy choć nie zawsze.
Teraz mam nowe świeczki wsadzone i muszę sprawdzić czy nadal jest tak odczuwalny, i jak na PB to wygląda bo w sumie nie sprawdzałem.
Ale na 100% podjadę na remap ale już na LPG robiony bo czasem wkurza Mnie to.
Gdzie chipa robiłeś tak wgl. Widzę że z Jaworzna jesteś
Cześć,
dzięki za odpowiedź. Chipa robiłem w Jura Tuning w Katowicach.
Wczoraj grzebałem trochę w necie i udało mi się znaleźć namiar na kogoś w Krakowie kto sobie z tym rzekomo radzi.