To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
giannini
Dlatego właśnie żeby spać spokojnie, samochód się sprzedaje jak ma 150.000km, a nie kupuje.
Wielu nie stać na nowe auto i nie każdy po 5 latach zmienia samochód na kolejny nowy. ...ja wychodze z założenia że jak dbasz tak masz (a nowych nie kupowałem i nie kupuję)
A mam znajomych którzy kupują auta 4 letnie z przebiegiem ponad 200.000km z nowoczesnym dieslem i śmigają dalej i nie mają problemów.
-
Cytat:
Napisał
andrew85
Wielu nie stać na nowe auto i nie każdy po 5 latach zmienia samochód na kolejny nowy. ...ja wychodze z założenia że jak dbasz tak masz (a nowych nie kupowałem i nie kupuję)
A mam znajomych którzy kupują auta 4 letnie z przebiegiem ponad 200.000km z nowoczesnym dieslem i śmigają dalej i nie mają problemów.
Pierwsza teza, że nie stać nas na nowe auta jest z grubsza nieprawdziwa, lub naciągana. Ludzie kupują auta za kwoty, które reprezentują nowe auta z salonu, tylko jest dla nich ważniejsze kupić auto w ich mniemaniu prestiżowe, bogato wyposażone, a nie, jak twierdzą, motoryzacyjny "odpad" pokroju Fiata czy Dacii. Ludzkiej natury nie oszukasz.
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
Pierwsza teza, że nie stać nas na nowe auta jest z grubsza nieprawdziwa, lub naciągana. Ludzie kupują auta za kwoty, które reprezentują nowe auta z salonu, tylko jest dla nich ważniejsze kupić auto w ich mniemaniu prestiżowe, bogato wyposażone, a nie, jak twierdzą, motoryzacyjny "odpad" pokroju Fiata czy Dacii. Ludzkiej natury nie oszukasz.
Kupują też używane ciuchy w lumpeksie bo markowe ;-). I to ten sam mechanizm. I teraz odpowiedzcie sobie na pytanie czy taki człowiek wygląda "prestiżowo" ;-). Z autami jak dla mnie jest bardzo podobnie. Może to działało 20 lat temu dziś poza naprawdę kilkoma modelami auto nie robi na nikim wrażenia. No może na dziaciakach tylko. I mój ulubiony przykład prestiżu: pod domem volvo, audi i passerati a na ścianie grzyb, szary pustak kolo domu klepisko syf kiła i mogiła. Mijam taki obrazek idąc z psem na spacer ;-).
-
No właśnie na nowe ich nie stać i na remont chałupy też, dlatego jeżdżą zabytkami z zachodu. Dziwny ten rynek samochodowy, małe miejskie auto potrafi więcej kosztować niż auto klasy średniej bądz wyższej z tego samego rocznika. Pisze o autach w wieku 10+ więcej lat. Więc co się dziwić, że ludzie kupują stare bmki itp... Prestiż na wsi jest większy niż auto z klasy niższej. Z racji mojej roboty jeżdżę po wioskach i widzę te gospodarstwa po 3, 4 auta na podwórku wartość calości 20tyś. Chociaż bez obrazy ale tipo też jest bardzo widoczne w małych miejscowościach i wioskach. Przypomina mi to fenomen dawnych lat lanos i matiz, oraz polonezy w ostatnich latach produkcji, porządne nowe auta za stosunkowo nieduże pieniądze. Zależy kto co lubi. Często widzę jeżdżąc zaje.....scie wyglądające fury audi itp... w sędziwym wieki na pięknych felach z gotującym silnikiem na poboczu po kilkuminutowym postoju w korku, ale prestiż jest.
-
No bo taki polonez ;-). Nie no żartuję. Poziom technologiczny w zasadzie taki sam jak innych kompaktów poza silnikiem (już nieaktualne w zasadzie wraz nadejściem liftingu). Polonez to jednak był zabytek w stosunku do aut zachodnich. Na tym etapie "dobrobytu" (imho uważam że całkiem nieźle się nam żyje) należy odróżnić potrzebę posiadania narzędzia do przemieszczania od potrzeby posiadania narzędzia do pokazywania swojego czasem nieprawdziwego statusu. Niektórym niekoniecznie dobrze sytuowanym to drugie potrzebne jak woda rybie. Zawsze było jest i bedzie.
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
Najbardziej opłaca się kupować auta 2-3 letnie ja staram się takie kupować gdyż można znaleźć ciekawe perełki w naprawdę świetnym stanie. No i cena jest już na akceptowalnym poziomie bo najwieksza utrata wartości samochodu to właśnie ten przedział wiekowy. A tak jako ciekawostkę najmniejszą utratę wartości z marek samochodowych reprezentuje....nie Fiat a.......Dacia gdyż jest to najtańszy oferowany na rynku samochód czytałem o tym artykuł. :-)
-
Kupując nowego Fiata Tipo będą do wyboru 3 wersje nadwozia oraz dodatkowo podniesiona wersja Cross i do wybory silniki ... 3 cylindrowa benzyna 1.0 - to już nie będziemy się spierać który silnik lepszy?
https://a.msn.com/r/2/BB1aqPnx?m=pl-...rID=InAppShare
-
Cytat:
Napisał
Zaraz
Będą jeszcze MJ ;-)
-
Chyba bez sensu że odświeżając auto pakując tam wszystko co tylko można będzie jeden niezbyt mocnysilnik benzynowy. Żaden koncern na taki genialny pomysł chyba nie wpadł.
-
Marx - kilka lat temu będąc na akcji serwisowej swoim nissanem ....z nudów zacząłem rozmawiać ze sprzedawcą i temat zszedł na jazdę próbną nissanem pulsarem lub qashqaiem z mocniejszym silnikiem benzynowym i okazało się że nie mają takiej testówki. Na moje pytanie dlaczego ? sprzedawca odpowiedział że dlatego ponieważ prawie nikt nie kupuje mocniejszych wersji ... nissan oferował 1.2 - 115KM , 1.6 - 160KM i 1.6 - 190KM ... byłem zdziwiony więc ciągnąłem temat i facet powiedział że w Polsce 94% klientów którzy chcą silnik benzynowy wybiera silnik 1.2 115KM a pozostałe 6% wersję 160 lub 190. Więc pewnie Fiat znając statystyki swojej sprzedaży nie kwapi się z wprowadzaniem mocniejszych wersji silnikowych ... później wprowadzą 1.0 - 130KM i to będzie na tyle. Każdy KM więcej swoje kosztuje ...a w Polsce mało kto chce dopłacać do mocniejszych wersji. Ciekawi mnie jakie są statystyki sprzedaży Tipo 95KM vs 120KM ... niby to tylko 6 tyś różnicy.
-
No ale klienci to nie tylko PL. Ale może być jeszcze inny powód: im będzie zależeć na sprzedaży aut o jak najniższej emisji.
-
wiadomo ze jak by było jakieś auto które oferuje 1.4 turbo 100km 1.4 turbo 120km i 1.4 turbo 150km to jakie by sie najlepiej sprzedawało? Ja wiem a Wy? (pierwszy temat po zakupie 1.4 turbo 100km to "kto podnosił już moc do 150 i ile to kosztuje")