To jest widok strony w wersji do druku
-
Niestety AlfąOBD wrócić do tego co było nie zawsze jest proste, dlatego przydaje się MES z którego zapisano sobie konfigurację fabryczną przed jakimikolwiek zmianami. Teraz właśnie najlepiej by było jakbyś MES-em wrócił do fabrycznego proxi i zaczął od nowa.
Cytat:
Napisał
wolf07
Panowie, wyjaśnijcie mi proszę, czy AlfaOBD + Viaken STN1170 ELM327 v3 da radę włączyć menu DRL i można wykonać osiowanie? Z pierwszego postu Jacka wynika że AlfaOBD nie daje rady (lub wtedy nie dawała), a w wątku o diagnostyce kjk pisze że daje radę. To jak to teraz wygląda?
Druga sprawa to czy aby skorzystać z AlfaOBD na Androidzie to telefon musi obsługiwać OTG, bo w opisie aplikacji nie znalazłem wzmianki na ten temat?
Teraz Alfą mozna spokojnie osiować. Telefon musi obsługiwać OTG.
-
Dzięki za wszystkie informacje. No niestety mój telefon nie obsługuje OTG, więc pozostaje wersja na PC.
-
Takie małe info ode mnie: interfejs na stn 1170 firmy ccy na bluetooth pozwala na to samo co moj stary elm 327. Nie pozwala natomiest zrobic porzadku z czujnikiem biegu jałowego po bajzlu jaki narobiłem. A udało się to interfejsem JackaTheNight. Niby wszystko ok zglasza że procedura wykonana ale efektu w postaci braku błędu brak. Poza tym strasznie kapryśne przyłączeniu po blucie zrywa transmisję raz łączy, raz nie itp. Generalnie nie widzę większych korzysci w porównaniu z dużo tańszym elmem ale może czegoś nie ogarniam. Mogę go oddać ale co w zamian?
-
Cytat:
Napisał
marx30
Generalnie nie widzę większych korzysci w porównaniu z dużo tańszym elmem ale może czegoś nie ogarniam.
Bo się kupuje stn 1170 od Viakena - ten działa poprawnie.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Bo się kupuje stn 1170 od Viakena - ten działa poprawnie.
Kurde szkoda że przeczytałem dopiero teraz bo tamten oddałem a viakena też mają i mogłem podmienić. No ale nic, spróbuję za drugim podejściem.
-
Zamiast szukać interfejsu podjechałem do serwisu. Auto na gwarancji ale szybko się połapali że coś nie teges :-). I to nawet nie chodzi o wcześniejsze operacje a o pozostawione włączone w body halogeny i podpięty do gniazdka diag. HUD+ podmienione radio. Serwisant się w....wiał jak nie wiem że jest tak namieszane a gość z obsługi mi to uprzejmie przekazał :-). Ale potraktowali to w ramach gestu handlowego :-) i nie kazali płacić. Trzebaby jakiegoś dobrego browara im kupić ale nie chcę ich stawiać w głupiej sytuacji że im coś prywatnie do firmy przywożę.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
To też nie działało, pomimo aktywowania dwóch funkcji jw. pisałem, ale spróbuj może u ciebie akurat zadziała.
do you know cornerlight bytes?
-
Cornelinght light :
byte 58 to 50
byte 59 to D9
follow me home :
byte 68 to C1
but you must change AlfaOBD - i don't now witch byte
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Cornelinght light :
byte 58 to 50
byte 59 to D9
follow me home :
byte 68 to C1
but you must change i don't now witch byte
i try most elm327 no one support alfaobd thats says buffer full sorry but i cant.. :( do you have alfaobd for windows? i mean with medicine :)
-
In alfaobd you must change interface type
to "fast elm 327", but this work with elm 327 usb - not BT.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
In alfaobd you must change interface type
to "fast elm 327", but this work with elm 327 usb - not BT.
thanks man! i need fog lights wiring diagram do you have it?
-
Szczecin ogarnia ktoś temat?
-
Mam pytanie czy można aktywować wyświetlacz ciśnienia turbo/Turbo Pressure Display/
-
Witajcie. Mam kabel od viakena, dopiero co kupiony i mam mesa z forum. Pacjent to tipo sw z 7 cali nav dab. Nie ma czujnika zmierzchu, mam dzienne ledowe, manetka ma 2 pozycje 0 gdzie się świecą dzienne i druga to włączenie mijania. Chciałbym włączyć to menu świateł drl. Czy stosując się to pierwszych postów uda się to w mojej konfiguracji auta zrobić, bajty wszystko to samo? Przydałoby mi się to mieć włączone choćby do aktualizacji map itp na zapłonie. Dziękuję za rady bo będzie to moje pierwsze osiowanie.
-
No i nakręciłem w fiacie, miga mi licznik kilometrów. Zrobiłem tak: 1. na włączonym silniku w mesie w zakładce nadwozie-Can setup/proxi -Regulacje-Światła dzienne DRL zmieniłem z enabled włączone na wyłączone (jak sądzę to tym bym spowodował pojawienie się w radio-światła- zakładki dotyczącej wł/wył świateł dziennych?) także z enabled zrobiłem na wyłączone. Następnie w mesie kliknąłem procedura osiowania proxi i powywalało mi jakieś błędy. Robiłęm to pierwszy raz i sądziłem że po drodze pojawi się możliwość zmiany tych bajtów ale nic takiego nie znalazłem. Reasumując mam teraz jakieś błędy nie usuwalne w aucie tj. U1702-64 Elktryczne przekładnia kierownicza (NGE). Poźniej skapnąłem się że powinienem to robić na załączonym zapłonie. Powtórzyłem i nadal to samo
Czy ja wszystko zrobię w MESIe z forum? Nie mogę znaleźć nigdzie miejsca gdzie mogę zmienić te bajty na z A5 na B5. Gdzie znajdę to w mesie z forum? jaka zakładka? jakoś trzeba najpierw zassać jakiś plik? Sprawdzałem też na alfaobd i też nie widzę. Chciałbym to samym mesem zrobić. Pomóżcie bardzo proszę bo znowu coś odwaliłem, robiłem to po raz pierwszy. Mam kabel usb od viakena z niebieską przejsciówką polecany tu na forum. POMOCY
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Czy ja wszystko zrobię w MESIe z forum?
Trzeba mieć "odwagę", żeby "MES-em z forum", nie kupionym legalem, zmieniać konfigurację auta... Proponuję zacząć od zakupu legalnego programu...
-
Hmm nie zdawałem sobie sprawy. Pomożecie?
Powiedzcie czy mesem to ogarne, gdzie w miesie dojsc do zmiany bajtów. Czy tylko legal wchodzi w rachubę? Staram się nie być szkodnikiem na forum, często się udzielałem na ile mogłem ale teraz naprawdę wpadłem w tarapaty 😔
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
Światła dzienne DRL zmieniłem z enabled włączone na wyłączone
Czyli wyłączyłeś sobie dzienne światła - ta opcja to nie jest opcja od menu swiatel.
Jesteś z Bydgoszczy, podjedz do Łodzi to ogarniemy sprawę .
I jedna najważniejsza sprawa, przed jakimikolkwiek zmianami trzeba najpierw zrobić sobie kopie pliku proxi.
-
1 załącznik(i)
Mam nauczkę, namieszałem. Jedyny plus taki że mimo migającego licznika udało mi się z pomocą włączyć menu świateł dziennych i aktualnie mogę je sobie wyłączyć z poziomu radia. Pozostał problem migającego licznika. Aktualnie moje proxy z tipo tjet sw lounge 2018, uconnect 7` nav i dab, AA i carplay, uconnect live, aktywny tempomat, dzienne w ledach, bez czujnika zmierzchu i deszczu wygląda jak na zdjęciu. Dodam że to nie jest oryginalne proxy, zassałem je do pliku już po nieudanym osiowaniu jak już licznik migał ale jeszcze przed zmianą bajtu A5 na B5. Ma ktoś swoje bajty okazać do wglądu???Załącznik 38319
Osiowanie alfaobd zakupionym dzis zalatwilo sprawę. Licznik już nie miga.
-
Witam
Od kilku miesięcy posiadam moje wymarzone tipo wersja loune t-jet. Aktywowalem juz android auto i zainteresowala mnie jeszcze funkcja drl menu w radiu.
Wiem ze po wlaczenie tej funkcji moge wylaczyc ledy np po przekreceniu stacyjki i zabawy ustawieniami nie beda sie swiecic.
Ale czy po uruchomieniu silnika ledy sie wlacza czy beda calkowicie wylaczone i bede musial je w menu zalaczyc ?