To jest widok strony w wersji do druku
-
Jak kupowałem nowe Seicento w 2003r. to Fiat kazał przyjechać po ok 1000 km na wymiane oleju ... oczywiście nie wiązało się to z jakimiś dodatkowymi kosztami ... przy kupnie Tipo nie zalecał takiej procedury więc zmieniłem olej przy 15 tyś . teaz mam prawie 50 tyś i jakoś się nie rozleciał ;-P ale rób jak chcesz .... jak masz nie spać po nocach i zrywać sie co 2 godziny bo śnią ci się opiłki krążące w obiegu oleju twojego Tipo które niszczą silnik to zalecam natychmiastową wymianę z co najmniej dwukrotnym plukaniem silnika dla pewności ;-P a tak na poważnie to zrób jak uważasz bo wcześniejsza wymiana oleju nie zaszkodzi silnikowi tylko ewentualnie portfelowi :-)
-
nie mam zamiaru
neich sie silnikiem martwi nastepny wlasciciel
-
A więc tak : olej po 1000 km był zanieczyszczony pływały w nim brudy wielkości ziarenek piasku ..... Mam takiego jobla na tym punkcie że zrobię jeszcze kolejne 1000 km i naleje świeży
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A więc tak : olej po 1000 km był zanieczyszczony pływały w nim brudy wielkości ziarenek piasku ..... Mam takiego jobla na tym punkcie że zrobię jeszcze kolejne 1000 km i naleje świeży
-
Masz silnik 1.4 95 KM?
Czyli "teorie spiskowe" się potwierdzają :) - lepiej wymieniać olej po pierwszym dotarciu, a nie czekać jak chce producent do 30 000 km.
-
Wymieniałem po 5tyś we własnym zakresie, potem po 15tyś w Aso. Olej warto wymieniać co 10k lub po roku. Mam 22 letnią Renault megane od nowości, Tak samo wymieniłem olej po 5k, potem regularnie po 10 tyś. Renówka jeździ do dziś, leje 5w40, ani kropelki oleju nie bierze i nigdy nie miałem problemu z silnikiem 1.4 75km 8v.
-
Ja pierwszy raz wymieniałem po 5 tyś km. Teraz wymieniam po prostu co rok, co dwa stosuję płukankę tec2000 i wszystko działa jak tralala.