To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam, nie wiem jak jest z kamieniami bo żaden we mnie nie trafił ale kiedyś jak jechałem A4 prędkość gdzieś ze 140-150 to z samochodu przede mną spadła deska (szeroka gdzieś 10 cm długa około 30) odbiła się od jezdni i uderzyła w szybę na wysokości mojej głowy i poleciała wyżej za samochód, wystraszyłem się jak nie wiem co ale na szybie zero śladu. :)
-
-
Cytat:
Napisał
andijaw
To Tipo nie jechałeś. :)
jak bym tipo nie jechał, to bym tego nie pisał (tipo tipo sedan biały)
-
WychodI na to ze obowiązkowo trzeba brać dodatkowe ubezpieczenie szyb poza ac i liczyć na to, ze budżetu wystarczy na wymiany szyb, bo na rok suma gwarancyjna jest ograniczona tak do 2-3 tysięcy zależnie od ubezpieczyciela... ale i tak na 2 wymiany wystarczy i zniżki zachowane będą... koszt to od 50 do 120zl rocznie... do przeżycia...
Oprócz tego mam asistance żeby na czas wymiany szyby było czym jeździć...
-
Ale macie pecha Panowie ... ja kiedys do wawy jechalem z łodzi tą autostrada czy ekspresowka i przy 120km /h z samochodu przede mna wylecial kamien w moja szybe centralnie na wysokosci głowy ale o dziwo bez śladu się odbił, lekko wystraszony byłem.
-
Widzisz. Czym bardziej uważam i się martwię tym gorzej. :) Teraz ten maleńki odprysk mnie psychicznie osłabia choć to taka kropeczka jak kropka postawiona długopisem. Żeby to jeszcze była szyba od nowości auta, a ja mam ją miesiąc...
-
Z kamieniami jest loteria raz trafi i nie będzie śladu a drugim razem pęknie szyba ...trzeba unikać potencjalnie niebezpiecznych sytuacji i nie wlec się blisko za tirami całymi kilometrami bo to zwiększa prawdopodobieństwo że na coś najedzie a to z kolei wyląduje u nas na szybie .... oczywiście na tyle na ile to możliwe.
-
Niestety ale trwalosc szyby ciezko ocenic przez uderzenie kamienia bo raczej maly % szansy na powtorke zdarzenie 1:1.
-
Właśnie dwa razy mi strzelił na dwupasmowej podczas wyprzedzania więc to loteria czy się wleczesz za kimś czy nie. Z tym, że wczoraj duży ruch był i nie wiem od kogo, a pierwszy raz to tylko jedna laweta na prawym pasie przede mną była i jeszcze się nagrało. Wczorajszego nie analizowałem na filmie. Może ta kropeczka się nie będzie rozwijała.
-
andijaw ja miałem podobnie. Za pierwszym razem jednopasmówka, droga miedzymiastowa, TIR z naprzeciwka i nagrane all na kamerce i słuchac nawet stuknięcie - pęknięta szyba i pajączki - wymiana szyby a AC. Za drugim razem A2, kamień nie wiadomo skąd - tylko dwa małe odpryski wielkosci głowki szpilki. Pojechałem do fachowca, zobaczył, stwierdził ze nic sie nie da z tym zrobic, że zywica nawet nie złapie bo za małe dziurki. Zostawiłem, jezdze dalej, zastanawiam sie tylko jak zachowa się na mrozie.
-
U mnie to chyba nawet powierzchniowo nie jest takie jak główka szpilki a objętościowo to na pewno nie. To jest bardzo płytkie, takie jakby zarysowanie. Ale widać bo się ta szyba taka biała w tym miejscu zrobiła. Trudno, co będzie to będzie. W pół roku już druga szyba potyrana...
-
Tak z ciekawości, to jaki jest producent przedniej szyby, bo w moim jest inny niż pozostałych szyb :D
-
u mnie jest mopar napisane i mam wszystkie takie szyby. Tylko ta z przodu rocznikowo sie nie zgadza bo wymieniona hehehe
-
Moja jedna boczna rocznikowo sie nie zgadza , jest starsza niz auto hehe :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Szary83
Tak z ciekawości, to jaki jest producent przedniej szyby, bo w moim jest inny niż pozostałych szyb :D
Gównolit S.A
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Moja jedna boczna rocznikowo sie nie zgadza , jest starsza niz auto hehe :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Gównolit S.A
a to ja mam inne ;-)
Może dlatego nie mam rys. :D
przód Pilkington, boki Tamcam
-
Przod masz inny bo oryginalna byla zbita jak z lawety zjezdzal haha zobacz pod slonce szybe...
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Przod masz inny bo oryginalna byla zbita jak z lawety zjezdzal haha zobacz pod slonce szybe...
mi to tam ryro czy miał zbitą czy nie, jest z logo mopar i nie ma rys, żadnych korytek po wycieraczce, żadnych odprysków i jest starsza od samochodu ;-)
-
°°\_(ツ)_/°°
To mopar czy pilkington? Poczekamy na wiekszy przebieg ;)
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
°°\_(ă)_/°°
To mopar czy pilkington? Poczekamy na wiekszy przebieg ;)
przecież mopar to nie producent ;-)
Jak przy większym przebiegu szlag ją trafi to pójdzie do wymiany. Auto to narzędzie do pracy, a nie obiektu kultu, płakać po tej szybie nie będę. I tak moi klienci płacą za mój samochód :D
-
Pilkington i Tamcam jak wyżej pisał kolega z tym, że Gównolit SA wyprodukował a tylko napis jest Pilkington.
@Szary83: Tobie płacą klienci, a ja sam płacę więc wolałbym nie zmieniać szyby co chwilę. Tylko jak ktoś jeździ po mieście to ma mniejsze szanse na kamień niż na trasie. Jakby mi za darmo zmieniali szyby to też bym po nich nie płakał.