To jest widok strony w wersji do druku
-
Jedni pokecą, inni za wszelką cenę będą Ci go z gliwy wbijać. T-jet lounge tani nie jest, porownywales z innymi?
Ja mam t-jeta lpg sw i nie narzekam za bardzo [emoji16]
Co do rabatu. Zadzwon do innych salonów w pobliżu. Napisz im co Cie interesuje i popros o wycenę. I potem dzwon z informacją, że salon x dał taki sam samochód ileś tam taniej i zobaczysz czy cos upuszczą, ewentualnie dołożą jakiś pakiet.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
jakubfermat
Witam wszystkich ;)
Zdecydowałem się na zakup nowego Tipo HB 1.4 T-jet Longue i mam do Was 2 pytania:
-czy warto kupić ten samochód? (jeszcze mogę zmienić decyzję)
-znacie dealera u którego można wynegocjować sensowny rabat? w Radomiu zaoferowali mi 500zl...
Decyzję kredytową już mam, więc chciałbym jak najszybciej zamówić samochód :)
Wszystko zależy od ceny. Jak za katalogową - 500 zł, to bym się zastanowił czy warto...
-
Powiedz ile to ma kosztować. Będziemy myśleć
-
Ok. 81.000 zł, praktycznie full, bez ksenonów i nawigacji
-
Kupa kasy jak za Tipo. Jakiś deal życia to, to nie jest. Rabat marny. Prawie, że zerowy. Więcej latasz po trasie czy po mieście? Ile km/rok? Nie ukrywam, że zwłaszcza w takiej kasie rozglądałbym się za czymś zupełnie innym. W tych pieniądzach kupisz 2x Tipo Tipo albo coś półkę wyżej. W kwestie finansowe nie wchodzę, bo nie mój problem - ale średni biznes zwłaszcza jak bierzesz pod uwagę kredyt, okres kredytowania, jego warunki i utratę wartości samego auta. (Zależy też potrzeb odnośnie auta) ale jest HB więc zakładam, że dzieci w fotelikach nie jeżdżą w wyprawy w góry.
Byłeś u konkurencji czy po prostu jesteś napalony na Tipo? Bo w tych pieniądzach już można kupić coś porządnego. Tylko powiedz czy koniecznie HB, przebiegi, miasto/trasa.
-
Cytat:
Napisał
jakubfermat
Nie chcę siać fermentu że niby fiat niefajny jest ;-). ale jak niechcesz tego gazować to żaden interes.
Nowa Kia chwalona przez wszystkich z silnikiem 140 km stoi po salonach od 75 tys.
Dwustrefowa klima, ledy przód tył, jakies tam asystenty pasa ruchu, czujniki zmierzchu kamera cofania itp.
I co by nie mowić w środku wygląda lepiej zwłaszcza jak komuś nie przeszkadza sterczący tablet (a zakładam że nie skoro wybór padł na lounge).
I pewnie kilka innych świeżych modeli choć ja odrzucam litrowe silniki więc odpada civic focus itp.
Ja za tę kasę bym tego auta nie wziął.
-
Byłem u konkurencji, ale szczerze, to mimo wszystko za tą cenę z tym wyposażeniem ciężko coś fajnego dostać, ewentualnie segment niżej (B). można powiedzieć że jeżdzę 50/50 (trasa/miasto), dzieci nie mam i nie planuję, przebiegi ok 15000km rocznie.
No i nie ukrywam, że jestem napalony na TIPO, zawsze lubiłem tą markę, a Tipo wybitnie mi się podoba ;)
-
-
Nie od dziś wiadomo, że Opel do Fiata się nawet nie umywa:), ale za taką kasę, to poszedłbym w kierunku 200km:
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-a...tml#364912841f
-
W takich pieniądzach też brałbym ceeda. Też byłem napalony na tipo lounge, ale dałem sobie czas na ochłonięcie i stwierdziłem że to średni interes (cena po rabacie wychodziła 79000 a różni się od popa tabletem, listewką w środku i kilkoma rzeczami na zewnątrz). Za 80 tysi można już przebierać w samochodach lepszych od tipo.
Jeżeli nie masz ciśnienia na zakup auta to w przyszłym miesiącu zaczną się wyprzedaże rocznika, więc warto poczekać.
-
I większy rabat dostaniesz na auta już na placu. Warto brać auto w tym roku niż zamawiać, bo tu i tam jest szansa na filtr cząstek w benzynie. Pierwsze filtry będą zapewne problematycznie jak pierwsze DPF i kosztowne.
Więc reasumując:
1) auto warto kupić przed końcem roku z placu
2) za 80 koła nie Tipo
Sam wybór musi być przemyślany. Zależy na ile chcesz to auto. Tipo jest średnio trwały w porównaniu do konkurencji choć przy Twoich przebiegach nie odczujesz jakoś strasznie. Auto koniecznie odbierz z rzeczoznawcą (Tipo już temat im znany). Zapłacisz 200-400 zł i masz z grubsza spokój.
Oczywiście jak chcesz zapłacić za wyposażenie to zapłacisz ale musisz zdać sobie sprawę, że będzie tak samo trwały i posłuży Ci tyle samo co ten za 55 ;) A jego wartość przy ewentualnej odsprzedaży będzie niewiele większą.
Twój pieniądz, Twoje decyzję.
Przy Twoich przebiegach nawet TSI Ci posłuży 5-6 lat.
-
U konkurencji w takim plebejskim kompakcie można mieć full led z przodu, asystenta jazdy w korku czy podgrzewana przednią szybę. Te dwa ostatnie moga być dośc przydatne
-
Osobiście wyrwałem tipo w sedanie z salonu za 55 tysi. Też Lounge. Z pełnym wypasem. Był tylko zarejaestrowany na salon. Bez przebiegu. Najpierw odbyłem nim jazdę próbną, potem bajer dla żony (coby z domu nie pogoniła) następnie organizacja kasy- i zakupionym autkiem do domku. Zadowolony z zakupu jestem do teraz. Sprawuje się dobrze, aczkolwiek ma czasami swoje fochy (jak kobieta).
-
Cytat:
Napisał
jakubfermat
Za te pieniądze to odpuść Fiata.
Dobre propozycje masz już podane wyżej.
Ja bym się jeszcze rozejrzał za Leonem i Meganką.
-
W tych pieniądzach dorzuciłbym od siebie
Hyundai Elantra - bardziej konserwatywne/mniej bajerów. Bardzo fajna, prosta benzyna. Przy Twoich przebiegach raczej o LPG nie myślisz. Fantastycznie się sprzedaję w USA. https://www.otomoto.pl/oferta/hyunda...-ID6Bfj9y.html czy tam Tucson lub I30 spokojnie wyrwiesz w benzynie w tych pieniądzach.
Citroen C3-C4 - u dealerów zalega PEŁNO aut jeszcze z 2017r. mocno wyposażonych Cactusów/Aircrossów/Picasso z PureTechami/BlueHDI porejestrowanych z rabatami nawet po 20 koła. Tylko stylistyka wątpliwa (kwestia gustu). https://www.otomoto.pl/oferta/citroe...-ID6AFyB6.html lub https://www.otomoto.pl/oferta/citroe...tml#5a58047987
Ford Focus/Fiesta - Śmiało nawet z małym silniczkiem. Fajnie jeżdżą te litrowe Ecoboosty, chociaż tu i tam znajdziesz zalegającego 1,5 (4 cylindry). Podgrzewana przednia szyba itd. https://www.otomoto.pl/oferta/ford-f...-ID6AUdN1.html lub https://www.otomoto.pl/oferta/ford-f...-ID6AIbVW.html
Honda Civic - nie jest zły ten 1.0 choć pali jak 1,5. Jak poszukasz to znajdziesz 1,5 np. https://www.otomoto.pl/oferta/honda-...-ID6zQren.html Tyle, że będzie kompletny golas. Pro Tip: Dużo aut na placu ma Honda na Hallera w Gdańsku (a musi się wynosić w inne miejsce prędko) i można naprawdę świetny deal zrobić :)
Mistubishi ASX - https://www.otomoto.pl/oferta/mitsub...-ID6ACmSX.html Będzie taki bez emocji, mega poprawny samochód. Silniki trochę palą, nie jadą, nie psują się - klepany od lat samochód. "Bezpieczna opcja".
Peugeot 308 w tych pieniądzach diesel lub puretech - jest pełno.
Suzuki SX/Vitara - też od groma
Jest tyle fajnych/rozsądnych/lepiej trzymających cenę/trwalszych aut w tych 80 tyś... Tylko nie Tipo:D
-
Ze smutkiem jako fanboy ;-) marki się zgodzę. Za wyjatkiem citroenów fuj, a kysz. A wystarczyloby pare szczegolow w tipo żeby był równy w tej walce bo auto ogólnie jest poprawnie zaprojektowane.
-
Ja miałem sporo mniejszy budżet i jestem zadowolony póki co, ale za ok. 80 tys. pewnie brałbym pod uwagę inne opcje, np. Ceed albo Golf.
Dorzucę jeszcze swoje 12 groszy na temat wyprzedaży rocznika - bardzo często jest to zwykła ściema, przynajmniej jeśli chodzi o ogólnokrajowe cenniki. Obserwowałem ceny kilku modeli różnych marek w okresie sierpień 2017 - marzec 2018. Większość nie zmieniła się o więcej niż 1000zł, oprócz Polo 5 generacji, którego cena zmieniła się o 5000... w górę.
W tym roku być może będzie nieco inaczej, bo dealerzy kupili na siebie dużo aut (link) i gwarancje już lecą, więc może to jakoś wpłynie na ceny. Ale raczej w indywidualnych ofertach, a nie oficjalnych cennikach. Więc trzeba szukać.
-
Widzieliście ten nowy podstawowy czerwony kolor? Dziś mijałem sw w popie w takim kolorze i nie ma tragedii.
-
Cytat:
Napisał
szutawaldemar
Widzieliście ten nowy podstawowy czerwony kolor? Dziś mijałem sw w popie w takim kolorze i nie ma tragedii.
Bez szalu jest ten czerwony. W bravo 2 byl rosso maranello, ponoc ten sam co kladli na ferrari, wygladal w sloncu extra
-
Myślicie, że ktoś z marketingu FCA czyta takie fora jak to i fejsa?