Naprawdę to jest jakaś porażka, że w ASO nie potrafią poprawnie zrobić przeglądu i ustawić "flagę". Jak będę robić przegląd w kwietniu to wspomnę doradcy serwisowemu, żeby było to dopilnowane...
To jest widok strony w wersji do druku
Dzięki za info . Mam uruchomionego MESa 4.2 więc sobie to zrobię gdy odbiorę auto po wymianie filtra turbiny. No jeszcze sprawdzę czy MES połączy się z ELM ,wersja 3.6 nie robiła problemów kiedyś . Auto czuć ,że po serwisie jest żwawsze ,może zrobili ,ale jak można samemu bez kłopotu ,to dlaczego nie.
Zapomniałem zapytać w poprzednim poście . Czy do resetowania ,zerowania tematu wymiany oleju wymagane jest aby silnik był zimny ,ciepły ?
Nie ma znaczenia temperatura silnika przy ustawianiu flagi wymiany oleju.
Filtr turbo i druga śruba wymienione . Filtr jest na górze turbiny ! . Filtr się lekko rozpadł ,a dokładnie ten plastik , który przyciska siateczkę do ścianek śruby. Sama siatka sztywna ,niepokruszona . Koszt wymiany filtra i śruby 80 zł . (teraz to sobie sam będę wymieniał :) )
Nie skasowałem flagi ,ponieważ mój ELM nie chce być wpuszczony przez MESa 4,2 . Wpuszcza go tylko do spr błędów ,kasowania,spr kodu sterownika silnika,sterownika deski itd ale gdy chcę wejść w ECU ,to mówi ,że mam spr kabel ,łącze itd -pewnie jest zbyt rozbudowany i inny kabel potrzeba .W wersji 3.6 wszedłem do ECU kiedyś ,więc przy okazji przeinstaluję wersję MESa. Macie namiary na jakiś kabelek co by działał ? Mój to ELM 326 1.8B .
Załącznik 34844
Wielokrotnie to powtarzałem.
Ma być ELM327 na STN1110/1170 z naciskiem na 1170 + adapter niebieski i szary (do innych modułów)+ najnowsza wersja MES. W moim przypadku dopiero MES 4.3 obsługuje kod ISO sterownika silnika. Bez tego nie ma gwarancji poprawnej współpracy MES z centralką silnika.
Trochę odbiegamy w pisaniu od tytułu topiku ,więc tylko podam ,że podłączyłem się ELM 327 1.4B pod MESa 3.6 i wpuściło do ECU ,przetestowałem sobie różne urządzenia i wzbudzało je ,a na deser wszedłem do funkcji Regulacje /Wymiana oleju i zgodnie z opisami zrobiłem co trzeba .
PS w poście jednym wyżej zrobiłem błąd :confused: (czasem klawiatura pisze inne rzeczy niż ja naciskam :) ) co do wersji ELMa ,właściwy podałem w aktualnym poście. Sorki
Panie Panowie.
Zakupiłem wszelkie niezbędne części do przeglądu. Proszę o informacje gdzie znajdę ta śrubę z siteczkiem i jak się do niej dobrać.
Chodzi o filtr Multiaira, tak?
Po lewej stronie, pod osłoną rozrządu. Jest temat, gdzie to jest dokładnie opisane, wraz ze zdjęciami.
Cześć - znalezione po zdjęciu osłony silnika.
Potwierdzam konieczność wymiany śruby. Samochód ma 4 lata i 28 tyś km.
Sitko było lekko odkształcone.
Sprzedałem auto, ale chciałem przy przeglądzie gdy wymieniałbym tę śrubę jednak zdemontować sitko . Garrett (znalazłem gdzieś w sieci ) ma mocne wymagania co do dopuszczalnych zabrudzeń w mikronach, niepotrzebnie- ot dobry filtr oleju, wymiana co ok 10 tyś km (tak, może polecieć zaworem bocznikowym nieczyszczony ) i szkoda kasy na te wymiany . Nieoficjalna rozmowa z byłym pracownikiem ASO -usuwają , rozmowa z serwisem turbin - usunąć .
Zamierzam jeszcze kilka lat tym autem jeździć, więc z mojej perspektywy wolę zostawić to sitko, a wymiana co 3 wymiany oleju nie zrujnuje, chyba że inflacja będzie jak w Wenezueli.
Jest w tym sens ,ale też skoro ludzie od turbin podpowiadają aby to usunąć to coś może w tym być . Dziś przeczytałem ,że stopa inwestycji w PL jest najniższa od 30 lat i parę lat temu w Grecji było dokładnie tak samo (inwestycje zewnętrzne brak + dużo kasy na rynku = ludzie uważali , że są bogaci ) Może do Wenezueli nie dojdzie ,ale Grecja ? My mamy ładniejsze plaże niż oni ,ale chłodniejsze :) (zbaczam z tematu ) .
Co prawda nie na 30tyś.km/2 lata, ale duży, czyli 6 lat i 80tyś.km. Powoli zbieram graty, czyli śruba turbiny, filtr MultiAir (to przy okazji rozrządu), olej do skrzyni (Tutela), płyn hamulcowy (Tutela), do silnika Ravenol, świece NGK, filtry powietrza i oleju Purflux. Gdy będzie cieplej zabiorę się za filtr klimy i co najważniejsze - rozrząd, na oryginałach. Muszę tylko poszukać pewnych blokad, ewentualnie zapytam w ASO po ile mają, bo z tego co znalazłem w sieci dużo od zamienników ceny nie odbiegają, a z jakością różnie bywa.
Do skrzyni dałem Ravenola (wedle wyszukiwarki na ich stronie ) , poprawa nastąpiła zauważalna ,ale przy okazji odpowietrzono siłownik na moje odpłatne życzenie - może stąd przestała skrzynia działać na ASOwskiej zasadzie TTTM :)
W skrzyni zostaję na Tuteli, nie narzekam na jej pracę. Jednak dla silnika zmiana, o czym w innym wątku napisałem. Wygląda na to, że Motul ponownie coś zmienił w składzie, to już mi się nie spodobało.
Minęły kolejne lata i w tym roku mam kolejny duży przegląd. Tym razem przegląd na 6 lat i 50 tys. km.
1. Wymiana wszystkich filtrów, to oczywiste co roku.
2. Wymiana oleju silnika, używam Selenia i tak zostawię.
3. Wymiana oleju skrzyni póki co odpuszczam. Za mały przebieg, zrobię to za rok.
4. Wymiana płynu hamulcowego.
5. Wymiana płynu chłodniczego.
6. Filtr/śruba Turbo, oryginał.
7. Filtr/śruba Multiair, oryginał.
8. Rozrząd (pasek, rolka, pompa) założę niemieckiej firmy INA, taki mi polecił mechanik.
Trochę się zdziwiłem, ale w komplecie rozrządu nie ma uszczelki do pompy wody ......., dodatkowo mechanik mówi, że przy tym przebiegu wymiana pomy nie jest konieczna ...... ?
Muszę się nad tym zastanowić, byłoby zawsze mniej grzebania.
Pozdrawiam
Może założenie, że wymieniam pompę i nie mam gdzieś w głowie, że jest w układzie rozrządu jakiś słaby pkt ? Wymieniasz - masz wszystko do tego przygotowane - i masz z głowy na parę lat temat rozrządu . Mały przebieg w okresie czasu wskazuje na możliwość jazdy wokół komina- może świece do kpl ? Jazda trasowa jest inna niż typowo miejska .
Świece zmieniałem rok temu przy przebiegu 40 tys. km, więc luz :)
Co do pomy, masz wiedzę, czy w komplecie powinna być uszczelka, a może fabrycznie jest silikon ?
Trzeba użyć silikon, w korpusie pompy jest odpowiedni kanał. Niestety, albo stety, nie ma uszczelki. Fabrycznie też są wklejane. Tak jest we FIAT-ach.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Wymieniać i nie zastanawiać się, bo zaraz się rozcieknie. U mnie w GP fabryczna ciekła przed wymianą paska, a był wymieniany przy 90tyś.km - dolewałem co jakiś czas. Druga była wyjmowana przy 80tyś. i nie ciekła. Teraz 3, ale jeszcze brakuje do przebiegu wymiany, nie cieknie - w tym roku w GP też rozrząd do wymiany ze względu na czas, więc w obu grubsza robota (jeszcze w staruszku muszę sprawdzić kiedy miał regulowane zawory - chyba 10tyś. mu brakuje).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
W tym temacie osobiście wolę zostać przy oryginale kupionym w ASO - oczywiście komplet z pompą.
Co ważne - używać kluczy dynamometrycznych :!:
Przy wymianie pompy podczas czyszczenia miejsca styku należy zapchać wnękę w bloku, żeby syfu do układu nie wpakować :!: Są filmy w sieci, gdzie nauczyciele brudasy nasypią śmieci do chłodzenia, zakładają pompę i jazda...
Nie wolno również od razu napełniać układu chłodniczego - trzeba zaczekać aż uszczelniacz na pompie wyschnie :!:
Nie kręcić rozrusznikiem, a tym bardziej nie odpalać silnika, bez zalanego płynu - polecą/uszkodzą się uszczelniacze pompy :!:
Niektórzy wymieniają paski bez blokad (robią na znaki), ale ja bym tego nie robił i nie zrobię w ten sposób. Normalnie należy poluzować śrubę napędu wałka rozrządu, żeby podczas napinania mogła się obracać nie kręcąc wałkiem. Po maksymalnym napięciu dokręca się koło z odpowiednim Nm.