To jest widok strony w wersji do druku
-
Od prawie 2 lat jeżdżę tipo 1.6 multijet także po autostradach. Nalatane ponad 60k km. Przy prędkościach autostradowych bardziej szum wiatru i opon może wkurzac, ale przy 140-160 km/h silniczek ładnie mruczy, bo mamy wtedy ok. 2600-2800 obrotów. Osobiście jestem zadowolony, w bravo2 z tym silnikiem w moim odczuciu było głośniej.
-
Generalnie diesel przy prędkościach autostradowych jest subiektywnie cichszy niż benzyna.
-
no wlasnie zamówiłem jazde próbna bo chce się przekonać czy po hondzie będzie lepiej. Martwią mnie jeszcze fotele podobno są niewygodne. Będę polowal na kombi s design;D bo bardzo mi się podoba
-
Wiesz, takie Tipo z MJ w wersji s-desing będzie kosztował blisko stówy. Zastanów się czy za taką kasę na pewno chcesz kupować Fiata :wink:
-
Raczej z roku 2018 już nic nie dostaniesz bo s design praktycznie już niedostępny jest.
-
Cytat:
Napisał
mickry
chciałbym się przejechać kombi w pakiecie s design 1.6 multijetem;) jak się sprawdzi to biorę, bo auto względem konkurencji naprawdę fajne. Pytanie jest tylko takie, jak wyciszenie wnętrza przy prędkościach np 160km/h bo tak latam po autostradzie
Zapraszam na próbę :D wprawdzie nie w s-design, tylko longue w automacie, ale może sie spodoba ? :D
-
Cytat:
Napisał
Chipo
Zapraszam na próbę :D wprawdzie nie w s-design, tylko longue w automacie, ale może sie spodoba ? :D
a gdzie?;)
Kartonik wiem że blisko stówy, ale zależy mi na ksenonie jeżeli znajdę inny z ksenonem to pomyślę;)
-
Cytat:
Napisał
mickry
a gdzie?;)
Jelenia Góra :)
-
Przy tych fabrycznych ksenonach to bym się nie zabijał. Różnica między nimi a halogenem niewielka. Znacznie większa jest porównując te eko z normalnymi. Ale to moje subiektywne zdanie i porównanie na trzech różnych samochodach (ale zato dzień po dniu więc jakieś odniesienie jest).
-
Cytat:
Napisał
mickry
a gdzie?;)
Kartonik wiem że blisko stówy, ale zależy mi na ksenonie jeżeli znajdę inny z ksenonem to pomyślę;)
Za stówę z ksenonami znajdziesz raczej sporo compactów o lepszej reputacji niż Tipo :wink:
-
do Jeleniej Góry mi w ogóle nie po drodze:D nie chce kupić nowego, tylko 2-3 latka a są już takie na otoMoto i cena jest dużo nizsza;) jeździłem już różnymi autami i podejrzewam że tipo nie jest dużo gorsze od innych aut które kosztują dużo wiele, dlatego chce przetestować nim kupi;) ogólnie to mam dość aut które są leciwe ;) mam honde z 20roku roku i jest ok ale już ma trochę lat, zaraz zaczną się wydatki...
-
Cytat:
Napisał
mickry
do Jeleniej Góry mi w ogóle nie po drodze:D nie chce kupić nowego, tylko 2-3 latka a są już takie na otoMoto i cena jest dużo nizsza;) jeździłem już różnymi autami i podejrzewam że tipo nie jest dużo gorsze od innych aut które kosztują dużo wiele, dlatego chce przetestować nim kupi;) ogólnie to mam dość aut które są leciwe ;) mam honde z 20roku roku i jest ok ale już ma trochę lat, zaraz zaczną się wydatki...
Jakoś nie widziałem tych "wysypów" Tipo w wersji S-Design a przeglądałem ogłoszenia w dzień w dzień od 5 miesięcy, a jak już były to sami handlarze. Akurat ja celowałem tylko w 1.4tjet. Oglądnąłem chyba 2 sztuki Tipo SW z 1.4tjet i zawsze coś było robione, malowane "Panie tu była tylko kosmetyka robiona".
-
Cytat:
Napisał
steyr
JakoĹ nie widziaĹem tych "wysypĂłw" Tipo w wersji S-Design a przeglÄ
daĹem ogĹoszenia w dzieĹ w dzieĹ od 5 miesiÄcy, a jak juĹź byĹy to sami handlarze. Akurat ja celowaĹem tylko w 1.4tjet. OglÄ
dnÄ
Ĺem chyba 2 sztuki Tipo SW z 1.4tjet i zawsze coĹ byĹo robione, malowane "Panie tu byĹa tylko kosmetyka robiona".
no niby narazie nie ma, ja bÄdÄ szukal jakiegoĹ takiego;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
no zgadza sie;) widziałem takie więc wiem o co chodzi;) może coś się trafi, nie spieszy mi sie;)
-
Cytat:
Napisał
mickry
no niby narazie nie ma, ja bÄdÄ szukal jakiegoĹ takiego;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
no zgadza sie;) widziałem takie więc wiem o co chodzi;) może coś się trafi, nie spieszy mi sie;)
Nie mówię że się nie trafi, kwestia czasu tylko pytanie ile to potrwa. Zorientuj się ile taki model jak ty chcesz kosztował w chwili zakupów, jak się dobrze poszuka to najdziesz cenniki z 2016-2017r w sieci. Będziesz miał punkt odniesienia.
-
Najpierw się przejade;D zobaczymy czy mi pasuje ;)
-
Cytat:
Napisał
mickry
chciałbym się przejechać kombi w pakiecie s design 1.6 multijetem;) jak się sprawdzi to biorę, bo auto względem konkurencji naprawdę fajne. Pytanie jest tylko takie, jak wyciszenie wnętrza przy prędkościach np 160km/h bo tak latam po autostradzie
Moim zdaniem fiat jest słabo wyciszony, zwłaszcza w dizlu ponoć. ZacharOff taką tezę postawił, jeżdżąc na autostradzie T-Jet'em osobiście się zgadzam. Pytanie kto do czego przywykł.
-
ktoś ma jakieś info o decybelach przy wyzszych predkosciach?
-
Nie wiem, ale jeśli to ma być Twój pojazd na autostrady, nie polecam. Powyżej 140 jest już zwyczajnie głośno. Sam byłem raz (Fiat nie był kupiony z myślą o mnie a o dziewczynie) i każdorazowo jeśli jedziemy gdzieś rekreacyjnie korzystając z autobahna, wolę wyciągać z garażu stare BMW. :P
-
Co prawda nie posiadałem nigdy marki premium, ale do prędkości 150km/h (więcej jeżdżę tylko chwilowo przy wyprzedzaniu) 1.6 MJET nie jest jakoś szczególnie głośny. Na pewno nie przeszkadza silnik. Podejrzewam, że sam silnik jest cichszy niż 1.4 TJET. Pracuje na niższych obrotach. Gro hałasu pochodzi z boku - Tipo ma źle wyciszone drzwi, podczas deszczu na przykład słychać wyraźnie, kiedy lewe koła jadą po przerywanej linii na asfalcie.
Moim zdaniem nie jest źle, Megane 1.6 benzyna była istotnie głośniejsza na autostradzie, Laguna 2.0dCi porównywalnie, C5 2.0 benzyna był głośniejszy. Myślę, że jest po prostu tak samo, jak w każdym kompakcie poza jakimiś szczególnie dopracowanymi pod tym względem wyjątkami. Nie jest to topowe Audi czy BMW, gdzie jak się zamyka drzwi, to jakby odcinało od świata zewnętrznego. ;)
W eksploatacji autostradowej z prędkościami ~160km/h widzę inny problem - Tipo 1.6MJET całkiem sporo pali. Nie jest to tragedia, ale spodziewałem się mniej. Przy 140km/h ciągnie w zależności od wiatru ok. 6,5-7l/100 (spalanie realne z dystrybutora), podejrzewam, że 160km/h to będzie 7,5-8l/100.
-
Cytat:
Napisał
samotnik
Co prawda nie posiadałem nigdy marki premium, ale do prędkości 150km/h (więcej jeżdżę tylko chwilowo przy wyprzedzaniu) 1.6 MJET nie jest jakoś szczególnie głośny. Na pewno nie przeszkadza silnik. Podejrzewam, że sam silnik jest cichszy niż 1.4 TJET. Pracuje na niższych obrotach. Gro hałasu pochodzi z boku - Tipo ma źle wyciszone drzwi, podczas deszczu na przykład słychać wyraźnie, kiedy lewe koła jadą po przerywanej linii na asfalcie.
Moim zdaniem nie jest źle, Megane 1.6 benzyna była istotnie głośniejsza na autostradzie, Laguna 2.0dCi porównywalnie, C5 2.0 benzyna był głośniejszy. Myślę, że jest po prostu tak samo, jak w każdym kompakcie poza jakimiś szczególnie dopracowanymi pod tym względem wyjątkami. Nie jest to topowe Audi czy BMW, gdzie jak się zamyka drzwi, to jakby odcinało od świata zewnętrznego. ;)
W eksploatacji autostradowej z prędkościami ~160km/h widzę inny problem - Tipo 1.6MJET całkiem sporo pali. Nie jest to tragedia, ale spodziewałem się mniej. Przy 140km/h ciągnie w zależności od wiatru ok. 6,5-7l/100 (spalanie realne z dystrybutora), podejrzewam, że 160km/h to będzie 7,5-8l/100.
Czyli normalnie. Inne auta z podobnej klasy i z podobnymi silnikami diesla też tyle palą (focus 1.5 tdci, Astra 1.6 cdti). Nawet stara skoda Octavia II 1.9 tdi też pali podobnie, tylko mocy ma mniej bo silnik 105KM
Zrób test ile pali przy 190 lub 200km/h :D