Napisz jaki miałeś poziom oleju po przejechaniu 3.5 tys. km. Na minimum?
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
U mnie w okolicy 3kkm było blisko minimum (nie wiem ile dokładnie było na stracie) więc dolałem tak na 2mm poniżej max i na razie (przejechane prawie 5kkm) ubytków nie widzę, więc myślę że będzie ok.
Hej.
Przy 7 kkm poziom 1/3 na miarce. Nie wiem jaki poziom byl w momencie zakupu.
Dolewam 1-1,5 l na 15 tys ale mam mały wyciek spod pokrywy zaworów (a ten nie jest łatwy do zlikwidowania bo wymaga ściągnięcia rozrządu).
Moja AR ma ten sam silnik 1,4 16V
[QUOTE=capitanslow;276177]Cześć, ja po 6k km miałem stan min, dolałem jakieś 0,5l do max; teraz mam już 10k km i stan jakieś 2/3 na bagnecie[/QUOT
Ta dolewka przy 6k km była jedyna, przed przeglądem i wymianą oleju (14,5k km) było jeszcze nieco nad minimum.
Mam przebieg 2600 od 07.09.17.dolalem juz litr oleju.kupiłem wczoraj millers ee 5w40.podobno najlepszy .sprzedawca mowil ze castrol i selenia to syf.
To co mówi sprzedawca akurat ja mam gdzieś. 190tyś przejechanych na Selenii i silnik rozkraczyć się nie chce. Pobór oleju pomiędzy wymianami, od przebiegu 0-190 000km, pół litra na 15tyś. Silnik bez nagaru, co było widać podczas pierwszej, jak i drugiej wymiany rozrządu połączonej z kontrolą i korektą luzów zaworowych.
Witam, jestem tu nowy i to jest mój pierwszy post.
Kupiłem w zeszłym tygodniu Fiata Tipo z 1.4 Benzyną jak na razie przejechałem nim 1000km i nie zauważyłem ubytków oleju. Przebieg - trasy robię dziennie po 110km do pracy starałem się nie przekraczać 3,5k obrotów w trakcie przyspieszania/wyprzedzania a w czasie jednostajnej pracy nie przekraczam 3k obrotów. Po przejechaniu 2,5-3k km zamierzam wymienić olej.
Przy odbiorze samochodu sprawdziłem poziom płynów w tym oleju - było nalane na maks.
Serdecznie pozdrawiam forumowiczów,
Michał
Wracajac z Legnicy max.160km /h przez chwile reszta 120...140 trasa do Warszawy.po Warszawie max 4000obrotów
Ja sie również zastanawiałem.wymienilwm dzis olej po 2800km.nie wiem czy bylo warto .ja musualem dolac.1 litr
Jak macie LPG to mnie to nie dziwi. Gorzej jak jeździcie tylko na PB.
Ja mam 1300 na blacie i nic mi nie zjadł.
Zgadzam się z krówka. Wymiana oleju po 2000 mija się z celem. Oczywiście nie zaszkodzi ale za te kasę można zrobić tysiąc różnych fajniejszych rzeczy.
Ja mam 12000 zaraz pierwszy przegląd i wymiana oleju.
Z tego co sie orientuję to te silniczki 95 KM mają problem z braniem oleju i tez te gdzie jest LPG, ale w drugim przypadku w jednostkach 120KM rzadko to się zdarza co widac nawet na forum, natomiast jak masz silnik 95KM i do tego LPG to jest z tym duży problem takie info od dealera. Branie oleju w jednostkach 95KM podobno jest przez to ,że to stary konstrukcyjnie silnik , a t-jety 120KM są przebudowane i inaczej zrobione, to są całkiem innej konstrukcji silniki. Natomiast co ma LPG do oleju tego nie wiem. Silniki TSI kiedyś też piły olej, ale je pouszczelniali i teraz jest wszystko ok, sam takim jeżdżę od roku i jak olej był pod korek tak teraz po 11k dalej jest bez zmian.
Z reguły to jednostki uturbione powinny brać olej, ale w tym przypadku jest na odwrót :smile:
Gdzieś kiedyś ktoś napisał, że producent dodaje do pierwszego oleju jakieś dodatki uszlachetniające, które powodują, że silnik lepiej się dociera, polepszają one też jego żywotność w przyszłości. Wywalając olej po 2 tys pozbywasz się owych dodatków, potem wlewasz już tylko zwykły olej. (oczywiście czy to jest prawda nie dam sobie ręki uciąć :))
P.S
Ja mam teraz przebieg ok 4,5 tys i olej jest jeszcze w miarę przeźroczysty, też tak mieliście? czy był już całkiem brązowy?
I ja również. Olej w trakcie pracy się starzeje i jego reologia się zmienia, dostaje się tam paliwo, produkty spalania itp. Tego filtr nie wychwyci a ni nie przywróci właściwości więc trzeba zmienić. A ewentualne stałe produkty docierania silnika (obrazowo mówiąc "opiłki") zostaną w filtrze i na magnesie korka natomiast sam olej po 2 tys jest OK.
Inna sprawa że przy 2 tys. km silnik tak całkiem ułożony nie jest
Filtr oleju oryginalny w serwisie 65zl