Podasz kontakt gdzie mozna kupic takie klamoty?
Patrzac po sklepach i allegro wszedzie sa zamienniki valeo... numer zaczyna sie od 8xxx.
To jest widok strony w wersji do druku
Podasz kontakt gdzie mozna kupic takie klamoty?
Patrzac po sklepach i allegro wszedzie sa zamienniki valeo... numer zaczyna sie od 8xxx.
Witam !
Wysłałem Ci kontakt do sklepu na wiadomość prywatną.Gdybyś się zdecydował z Koniecpola do Pabianic niby daleko nie jest,przez Radomsko i Bełchatów niecałe 200 km,tyle że kręta droga ale urokliwa.Przesyłka też nie będzie tania bo nie jest lekka,a masz kontakt organoleptyczny z towarem.
Pozdrawiam !
Ku przestrodze. Nie warto oszczędzać. 1,5 roku temu wymieniałem sprzęgło bez DKM i uszczelniacza, to teraz muszę wymienić wszystko. Olej albo smar z DKM poszedł, tarcza zasyfiona i padła decyzja o nowym komplecie. I tak trzeba płacić dwa razy. ;-(
Bywały też przypadki odwrotne, gdzie nowe DKM (wymieniane na "zaś") rozpadały się po 30kkm i ludzie zakładali stare oryginalne.
Dziś odebrałem cromkę po remoncie skrzyni biegów (remont dwóch gniazd łożysk, nowe łożyska i nowe koło zębate szóstego biegu; zalana świeżym olejem+ wymiana poduszki pod akumulatorem) oraz po wymianie koła dwumasowego, sprzęgła i wysprzęglika (komplet Valeo). Przebieg auta oddanego do naprawy - niecałe 233 tys. km.
Moje objawy padającej dwumasy i sprzęgła oraz problemów ze skrzynią:
-zaczynało trząść budą przy odpalaniu auta,
-podczas jazdy zwłaszcza na trzecim i czwartym biegu dało się słyszeć charakterystyczny metaliczny dźwięk,
-po wyłączeniu silnika dwumasa dawała charakterystyczny odgłos kręcącego się koła zębatego (jeszcze przez ok. sekundę od momentu wyłączenia motoru).
Zobaczymy, ile wytrzyma nowa dwumasa...
A ile zapłaciłeś za wszystko? gdzie robiłeś remont?
Koszt laczny:
wymiana dwumasy, sprzęgła i wysprzeglika,
Wymiana uszczelniaczy,
Remont skrzyni: nowe dwa gniazda lozysk, komplet nowych lozysk do skrzyni (wymienione wszystkie lozyska), nowy olej przekladniowy, nowe kolo zebate szostego biegu,
Nowa poduszka skrzyni (ta pod aku), wymiana zaworu egr na nowy (Pierburg),
___________5.000zł_______________
Ps. Remont skrzyni robiła firma bodajze z Jedlicza. Zalatwial mi to moj mechanik.
Zostalo jeszcze ustawienie zbieznosci, ok. 100zł.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Jakie nowe gniazda łożysk? Ktoś Cię kolego mocno w chu.a robi.
Juz to sobie wyjasnilismy.
Nadspawanie i wyfrezowanie - remont gniazd, bo dwa lozyska rozwalily gniazda i łożyska obracaly sie w nich całe.
Koledzy, zamierzam wkrótce wymienić sprzęgło. Podpowiedzcie proszę, czy oprócz całego kompletu (tarcza, docisk, koło dwumasowe, wysprzęglik) warto wymienić jeszcze inne elementy za jednym razem? Mam tu na myśli np. uszczelniacz półosi, uszczelniacze wału korbowego (czołowy i przy skrzyni).
Pozdr.
Uszczelniacze koniecznie! Robocizna wymiany uszczelniacza od strony skrzyni przekracza kilkukrotnie koszt samego uszczelniacza.
Wymień uszczelniacze. Ja tego nie zrobiłem i po ponad roku drugi raz musiałem otwierać i wymieniać sprzęgło.
Maxi ma rację. Uszczelniacze kosztują grosze w porownaniu do calosci kwoty wymiany dwumasy i sprzęgła.
Polecam wymianę uszczelniaczy pół osi (obu) oraz wału korbowego. Do tego oczywiście od razu świeżutki olej do skrzyni. Ja jeszcze profilaktycznie ściągnąłem miskę olejowy i ją wymyłem, chociaż nie jest to konieczne:)
Panowie, jakieś wieści co do wymienianych dwumasów i sprzęgieł?
U mnie 291 tys na budziku (dołożylem jeszcze 50) na dwumasie z którym kupiłem auto, ale to chyba końcówka, dziwnie wibruje przy 70km/h przyspieszając z czwartego biegu.
Jest to takie jakby telepanie poprzeczne, w sumie bieg (3,4,5 najmocniej na 4) nie jest tak istotny jak predkosc (chec przyspieszenia) pomiedzy 60-80km/h. Po odpuszczeniu gazu ustaje. Objaw jakby niedokreconego kola. Inne predkosci sa ok.
Jakis pomysl na kontrole tych polosi? Jak to sprawdzic?