To jest widok strony w wersji do druku
-
Ok, a jezeli to tylko marketing i naganianie sprzedaży? Gdyby to byla prawda to byłyby badania to potwierdzające, tak mi się wydaje. Nikt hojniej groszem nie sypnie od zatroskanego rodzica, któremu jeszcze można to i owo wmówić...
Powypadkowy foteli (taki co uległ uszkodzeniu) bezwzglenie należy wymienić - tu się zgodzę, ale nie profilaktycznie na zapas. No chyba że ktos ma taka ochotę - jego decyzje...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
@pawka, recaro wymienia tylko foteliki z widocznymi uszkodzeniami. Jak w kolizji fotelik nie doznał uszkodzeń to go nie wymieniają... Doczytaj na stronie, którą podałeś, zadzwon i dopytaj. Jak to się ma do mojego przypadku, zarzucasz mi w podtekście ze mogę olać zalecenia producenta i ryzykować życiem dziecka i dostajesz za to lajki, brawo lajkowicze. W moim przypadku fotelik nie ma żadnych uszkodzeń i co wg Ciebie mam wymieniać sprawny fotelik?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
@jaszy bardzo ciekawy materiał choć wiele w nim niedopowiedzeń. Fajny tez cytat: "Ze względu na bezpieczeństwo dziecka, jego zdrowie i życie, fotelik należałoby wymienić zawsze, kiedy dojdzie do zdarzenia drogowego i mamy uzasadnione przypuszczenie, że na skutek wypadku lub kolizji uszkodzone zostały elementy mocujące taki fotelik samochodowy - mówi kom. Magdalena Michalewska z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku." A co jak nie został uszkodzone? Mowa w artykule o tym ze aby ubezpieczyciel wyplacil kasę potrzeba przedstawić wkspertyze poroducenta potwierdzajaca uszkodzenie...
Dziwnym trafem piszą o dodatkowych dobrowolnych ubezpieczeniach fotelików i ani słowa o dochodzeniu roszczeń z oc sprawcy. Dlatego, ze to artykuł opierający sie na materiałach prasowych gothara, moze nawet sponsorowany jak to często bywa w takich przypadkach.
Jaszy, dzieki za ten link, dzieki niemu rozszerze roszczenie do ubezpieczyciela sprawcy z jego oc o koszt wymiany fotelika, zobaczymy jaka bedzie reakcja :)
-
Niestety, ale na dziecku się nie oszczędza przez kupowanie używki. Lepiej tańszy i nowy fotelik. Foteliki są z tworzyw sztucznych, każde uderzenie może choćby naruszyć konstrukcje mocowań lub odkształcić plastiki. Tak samo w jest z pozostawianiem fotelików na słońcu na dłuższy okres ( nagrzewanie ich do +50 stopni), plastiki się odkształcają . Ta sama sytuacja tyczy się kasków rowerowych. Ten co jeździ wie, nigdy nie używa się kasku po jakieś wywrotce, mimo braku widocznych uszkodzeń. Jeżeli ktoś się chce oszukiwać i szukać badań, to oczywiście nikt mu nie zabroni. Każdy musi sobie sam przemyśleć temat. Aut też nie chcecie kupować powypadkowych, bo są mniej bezpieczne i awaryjne (szukajcie badań), a na fotelikach które nie kosztują jakieś fortuny oszczędzać i tłumaczyć sobie marketingiem.
-
Hmm.. no to mnie nastraszyliście tymi używanymi.. nie pomyślałam o wszystkich argumentach 'przeciw'..... ale patrząc po tych różnych tańszych opcjach to czasem nawet testów zderzeniowych nie mają.. też wtedy nie wiem czy są ok.
-
Cytat:
Napisał
Katatarina
Hmm.. no to mnie nastraszyliście tymi używanymi.. nie pomyślałam o wszystkich argumentach 'przeciw'..... ale patrząc po tych różnych tańszych opcjach to czasem nawet testów zderzeniowych nie mają.. też wtedy nie wiem czy są ok.
Jedne mają inne nie mają. Fotelik fotelikowi nie równy, a cena na pewno nie jest wyznacznikiem bezpieczeństwa. Dlatego trzeba sprawdzać i na pewno nie kupować używanych to duży błąd, przede wszystkim duże ryzyko.
-
Ja korzystam z fotelika FOTELIK KID II ROMER 15-36kg i MAXI COSI RODI AP AIR PROTECT 15-36kg
-
Nasz maluch jeździ teraz w Recaro Optiafix 9-18 kg. Dobrze zwracać uwagę na funkcjonalność fotelika, żeby był stabilnie zamontowany w samochodzie, miał wysokie noty bezpieczeństwa w testach i oczywiście był wygodny dla dziecka co by się nie musiało męczyć w trakcie podróży.
-
Szukam fotelika i chcieliśmy montowany przodem do kierunku jazdy (wydawało się nam, ze dziecko będzie mniej płakać) ale poczytałem trochę, że niebezpieczne i pozostają tylko montowane tyłem (ze względu na bezpieczeństwo, nawet jak dziecko będzie się musiało przyzwyczaić). Montowane tyłem z kolei są wyżej ale chyba Tipo jest tak wysokim i wielkim sedanem, że można śmiało chyba brać dowolny z tej listy i każdy wejdzie? https://allegro.pl/kategoria/fotelik...jazdy&order=qd Ktoś może ogarniał temat i może potwierdzić? Te najpopularniejsze z izofixem są dość tanie jak na montowane tyłem, dawniej były droższe, nie jest to dziwne i nie ma gdzieś haczyka?
-
przede wszystkim polecam kupić w sklepie stacjonarnym gdzie można przymierzyć, kupowałem ostatnio w Krakowie sam tyłem do kierunku w Krakowie , szczerze mogę polecić sklep , chyba znają się na rzeczy bo kolejka jak niegdyś za iphonami , centrumfotelikow.pl , panowie nawet mierzą kąt zamontowania , a fotelik polecam cybex sirona m2, jedyny minus to słychać go bez dziecka na dziurach , jak jest radio wyłączone
-
Cytat:
Napisał
Malzapl
fotelik polecam cybex sirona m2, jedyny minus to słychać go bez dziecka na dziurach , jak jest radio wyłączone
Jak słychać to albo fotelik źle zamontowany albo tandetnie wykonany ...
-
Cytat:
Napisał
eleven111
Jak słychać to albo fotelik źle zamontowany albo tandetnie wykonany ...
bzudra, kazdy fotelik wypinany dajacy mozliwosc ustawienia przod tyl bedzie slychalny bez obciazenia tym bardziej jeśli posda szyny do ustawienia kąta :)
-
No nie wiem, natomiast na necie oceny też są średnie ;)
-
Jesli chcesz kupić fotelik dla większego dziecka np do 18kg to bym dodał uwagę dotycząca wysokości siedziska i problemów dźwigania malucha z tym związanych. My mamy 2 różne u żony i u mnie w aucie i ze względu na dość wysoko osadzone fotele w Tipo nasza 3 latka nie może się wspiąć na ten który mam w Tipo. U żony gdzie jest mniej zabudowany pod tyłkiem spokojnie usadzą się sama.
-
Cytat:
Napisał
Malzapl
przede wszystkim polecam kupić w sklepie stacjonarnym gdzie można przymierzyć, kupowałem ostatnio w Krakowie sam tyłem do kierunku w Krakowie , szczerze mogę polecić sklep , chyba znają się na rzeczy bo kolejka jak niegdyś za iphonami , centrumfotelikow.pl , panowie nawet mierzą kąt zamontowania , a fotelik polecam cybex sirona m2, jedyny minus to słychać go bez dziecka na dziurach , jak jest radio wyłączone
Dziękuję. Mówili Ci moze czym się rózni od tych najpopularniejszych osadzanych tyłem (https://allegro.pl/kategoria/fotelik...jazdy&order=qd) - róznica w cenie to ponad 1000zł, więc znaczna. Nie mam po drodze ale pewnie będę tam musiał pojechać.
-
Cytat:
Napisał
Malzapl
kazdy fotelik wypinany dajacy mozliwosc ustawienia przod tyl bedzie slychalny bez obciazenia tym bardziej jeśli posda szyny do ustawienia kąta
To jest dopiero bzdura... dobrze wykonane nie maja takich wad...
-
[QUOTE=Qvadrat;315714]poproszę o przykład fotelika montowanego tyłem lub przodem z isofixem i bazą i zmianą konta nachylenia którego nie słychać do 2k :) kolejne bzdury
-
Wstawię losowy fotelik i powiem ze go nie słychać. Jak zamierzasz to sprawdzić ? :)
-
Cytat:
Napisał
Malzapl
poproszę o przykład fotelika montowanego tyłem lub przodem z isofixem i bazą i zmianą konta nachylenia którego nie słychać do 2k kolejne bzdury
O nie mój drogi, skoro plotę bzdury to Ty sobie jeździj z trzeszczącym badziewiem a ja będę jeździł z cichym porządnym, a Ty żyj w przekonaniu swego jedynie słusznego postrzegania świata
-
podziel się z nami jaki to fotelik jest niesłyszalny o parametrach takich jak napisałem ;) może komuś się przysłużysz na forum które jest od tego bo jak na razie w tym wątku za bardzo tego nie zrobiłeś - jeśli się na czymś nie znam lub nie szukałem wystarczająco długo o danym produkcie informacji to mam zasadę że się nie wypowiadam -jednak widzę że u Ciebie jest inaczej, nikt nie napisał że trzeszczy , tylko że słychać go na dużych dziurach bez obciążenia. Nie obrażam Cię więc tego samego oczekuję od Ciebie, tak na marginesie Cybex to nie jest badziewie, gdybym miał lpg w samochodzie pewnie stać było by mnie na fotelik taki jak ty za 5k :)
-
Cytat:
Napisał
Malzapl
eśli się na czymś nie znam lub nie szukałem wystarczająco długo o danym produkcie informacji to mam zasadę że się nie wypowiadam
Wydaje mi sie że o fotelikach twoja wiedza pochodzi jedynie z internetu tak jak i nasza wiec sam sie wypowiadasz na temat na którym sie nie znasz, łamiesz swoją zasade....
Sam przyznałeś że w wyborze fotelika korzystałeś z usług sklepu w którym cytuje " chyba sie znają" ;)
-
I potem próbujesz obrażać wykorzystując lpg... ja w przeciwieństwie do Ciebie słowa dotrzymam... i nie napisze :-)