Dzięki koledzy za podpowiedzi ,po raz któryś rankiem wsiadłem do auta i kombinowałem z tym adresem i znalazłem co i jak ,jeśli wpiszesz miejscowość a nie chcesz wpisywać ulicy .klikasz w -użyteczne miejsce - i jedziesz do centrum ,pozdrawiam
To jest widok strony w wersji do druku
Dzięki koledzy za podpowiedzi ,po raz któryś rankiem wsiadłem do auta i kombinowałem z tym adresem i znalazłem co i jak ,jeśli wpiszesz miejscowość a nie chcesz wpisywać ulicy .klikasz w -użyteczne miejsce - i jedziesz do centrum ,pozdrawiam
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Ja też chciałem zaktualizować mapę w moim Tipo, ale okazało się, że strona MOPARU... nie rozpoznaje mojego vin-u. Oczywiście w zw. z tym żadna aktualizacja jest niemożliwa. Samochód rejestrowałem w zeszłą środę. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje..?
Zapewne jeszcze nie ma Twojego samochodu w systemie. U mnie po odbiorze samochodu dopiero po kilku dniach udało się zarejestrować auto w myfiat. Wcześniej nie chciał przyjąć VINu. Za kilka dni powinno być ok. Cierpliwości.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wobec tego poczekam jeszcze trochę. :)
Nowa mapa 996 dostępna.
Fajnie co tydzień nowa mapa :)
Naprawdę wgrywacie każdą aktualizację? Szczerze to nie widzę żeby drogi aż tak bardzo się zmieniały :)
A można znaleźć gdzieś info jakie są zmiany pomiędzy 991 a 996, bo rzeczywiście jeżeli dotyczą one kraju który nas akurat nie interesuje, to nie mam sensu tego aktualizować. Swoją drogą chyba jakiś błąd może był w poprzedniej mapie, bo kolejna aktualizacja po kilku dniach w TT to raczej niecodzienna sprawa. Z tego co wiem w "normalnych" nawigacjach TT są aktualizacje na rok.
tutaj jest historia map:
Latest maps for navigation devices
niestety bez wyszczególnionych zmian.
Z tego co widać nasze mapy mają o numerek więcej w porównaniu do oryginalnej mapy. Pewnie coś muszą zmienić w wydaniu.
dziś zrobiłem pierwszą aktualizację, auto miało mapę z maja 2016, po aktualizacji 07.17 . Aktualizacja trwała godzinę i parę minut. Pen drive samsunga 16 gb usb 3.0. Możliwe że czas jest zależny od interfejsu usb 2.0 lub 3.0
No dzisiaj udało się ściągnąć mapę i licencję na lapka ,teraz wgrać na pondraiwa i jakieś 2 godz wolnego i do auta ,auto mam kilkanaście dni i będę to robił pierwszy raz ,muszę jeszcze poczytać forum co i jak, bo jedni wgrywają na pracującym silniku inni na zapłonie ,kolego z góry jak to robiłeś ,
Na samym zaplonie licz sie ze akumulator musi to ścierpieć wiec wedlug mnie lepiej na wlaczonym silniku, np gdzies sobie jadąc ;)
ja robiłem na włączonym zapłonie, przeglądałem sobie funkcje komputera. Na szczęście trwało to u mnie godzinę nie dwie . Znaczenie może mieć rodzaj pendraiva. Interfejs usb 2.0 lub 3.0.
Dzięki za info ,dotychczas wgrywałem sobie Auto Mapę do przenośnej nawigacji podłączonej kablem z lapkiem ,trwało to kilkanaście minut ,wpisywałem numer licencji i co chcę wgrać a jak tutaj jest wkładasz pendriva do auto i samo się wgrywa czy coś trzeba kliknąć
pendraiv sformatowany na fat32 (pełen format). Wszystkie pliki wrzucasz luzem na pena i po włożeniu do gniazda usb wyskakuje na wyświetlaczu radia komunikat "czy chcesz zaktualizować oprogramowanie" i tyle. Normalnie możesz radio włączyć, przełączać funkcje w radiu. Tylko na przycisku nawigacji będzie wyświetlał się pasek z postępem aktualizacji.
Kochani- mam problem ze ściągnięciem plików mapy i licencji 991. Próbuję ze strony czwartej te dwa linki (z samej góry) ściągnąć i o ile z licencja niema problemu, to z mapą jest. Ściąga ok 3/4 pojemności, czyli jeśli zostaje do końca 40-50 min, wyskakuje komunikat że operacja nie powiodła się. Próbowałem na kilku kompach i bez skutku
PORADŹCIE COŚ- PROSZĘ...........
Poświęciłem się :) i pobrałem ten plik, poszło do końca bez problemu, jedyne co mi przychodzi do głowy to brak miejsca na dysku, plik ma 7,4GB.
Spróbuj może zrobić tak jak w pierwszym poście jest wyjaśnione.
Dobry trop, stawiam że partycja jest sformatowana w FAT32 a nie w NTFS, a FAT32 obsługuje pliki do 4GB.
Jeżeli partycje masz w FAT32, to sformatuj pendriwie w NTFS i na niego pobierz plik, potem wypakuj na dysk, i potem USB znowu na FAT32 i powinno działać.
Witam mialem tak samo jak u Ciebie ,chyba z trzy razy operacja nie powiodła się ,myślałem że może o tej porze słaby sygnał internetu był (wieczór)potem jednak w dzień to samo ,ściąganie trwa trochę czasu ,lapek przechodzi w stan uśpienia u mnie po 10 min i według mnie wtedy przerywa ściąganie jednak nie na początku ściągania tylko w połowie ,udało się ściągnąć gdy cały czas byłem przed lapkiem i raz poraz ruszyłem myszką aby nie uśpić lapka