To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Kontrola świateł -
Jest plastik oslaniający śruby na torx. Zdjac go podwazajac jest na zatrzaskach (chyba latwo polamac ale mi sie udalo i jest cale) wykrecic sruby a dalej trzyma sie na takich lebkach wsadzonych w gumy. Trzeba cuagnac najlepiej lekko wahadlowo. Potem odkrecic tył.
-
Dziś rano po odpaleniu silnika wyświetlił sie komunikat awaria swiateł zewnetrznych, ale wszystkie światła sprawne i info po chwili znikło . dzieje sie tak jak autko troche postoi przy zgaszonym silniku znaczy godzinkę minimum WTF? Komp zwariowal czy jak? Może akumulator po 6 latach pada?
-
Natomiast dzisiaj mi wyświetliło skontrolowac światła pozycyjne, wszystkie światła swiecą, więc nie wiem o co kaman.
-
Dobra temat wstępnie ogarniety, alternator daje za niskie napiecie, więc albo regeneracja ,albo nowy do wymiany. Co doradzacie regenerować oryginalny czy brać nowy ? Swoja droga alternator posypał sie po 60 tys km trochę szybko ,tak samo łożysko w kole które ostatnio wymieniałem hm...
-
Cytat:
Napisał
piteros333
Dobra temat wstępnie ogarniety, alternator daje za niskie napiecie, więc albo regeneracja ,albo nowy do wymiany. Co doradzacie regenerować oryginalny czy brać nowy ? Swoja droga alternator posypał sie po 60 tys km trochę szybko ,tak samo łożysko w kole które ostatnio wymieniałem hm...
Wątpliwe, u mnie 151tkm i wszystko ok. 20tkm wyłączyłem to inteligentne ładowanie, napięcie nie spada poniżej 14VDC. Akumulator pół roku po zakupie nadal pokazuje na testerze 100%, wartość prądu rozruchowego wyższa niż na etykiecie. Podmieniłbym akumulator. Nie sugeruj się ładowaniem jak masz SS, bo i masz to całe inteligentne ładowanie.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Wątpliwe, u mnie 151tkm i wszystko ok. 20tkm wyłączyłem to inteligentne ładowanie, napięcie nie spada poniżej 14VDC. Akumulator pół roku po zakupie nadal pokazuje na testerze 100%, wartość prądu rozruchowego wyższa niż na etykiecie. Podmieniłbym akumulator. Nie sugeruj się ładowaniem jak masz SS, bo i masz to całe inteligentne ładowanie.
Ale alternator daje 12 z przecinkiem napiecie i odcina przy rozruchu na chwile swiatła pozycyjne,taki komunikat na wyswietlaczu, aku sprawdzane i jest ok Start Stop mam od początku wyłaczony
-
Cytat:
Napisał
piteros333
Ale alternator daje 12 z przecinkiem napiecie i odcina przy rozruchu na chwile swiatła pozycyjne,taki komunikat na wyswietlaczu, aku sprawdzane i jest ok Start Stop mam od początku wyłaczony
Podmień Aku, takie napięcia przy inteligentnym alternatorze to jest standard i nie ma się co sugerować napięciem.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
steyr
Podmień Aku, takie napięcia przy inteligentnym alternatorze to jest standard i nie ma się co sugerować napięciem.
Dzwoniłem tez do ASO i powiedzieli mi po części to co ty,że tam jest inteligentne ładowanie i 12 może byc na postoju i jeżeli aku sprawdzane to na 99% gdzies się przepala żarówka i żeby pojeżdzić aż komunikat będzie wyświetlał cały czas a nie na chwilę i wtedy sprawdzić światła. Dzieki za pomoc, swoja droga w ASO chcieli za podłączenie kompa 300zł poje.ało ich. . Zadzwoniłem też do warsztatu w którym mi to sprawdzano z rana ,zakład zaprzyjaźniony od 20 lat, więc watpię żeby chcieli mnie naciągnąć ,przeprosili i przyznali że nie wiedzieli że tam jest inteligentne ładowanie no ale niesmak pozostał. :smile:
-
Cytat:
Napisał
piteros333
Dzwoniłem tez do ASO i powiedzieli mi po części to co ty,że tam jest inteligentne ładowanie i 12 może byc na postoju i jeżeli aku sprawdzane to na 99% gdzies się przepala żarówka i żeby pojeżdzić aż komunikat będzie wyświetlał cały czas a nie na chwilę i wtedy sprawdzić światła. Dzieki za pomoc, swoja droga w ASO chcieli za podłączenie kompa 300zł poje.ało ich. . Zadzwoniłem też do warsztatu w którym mi to sprawdzano z rana ,zakład zaprzyjaźniony od 20 lat, więc watpię żeby chcieli mnie naciągnąć ,przeprosili i przyznali że nie wiedzieli że tam jest inteligentne ładowanie no ale niesmak pozostał. [emoji2]
Czasami warto zapytać, żeby się nie naciąć. Inteligentne ładowanie wyłącza się kompem, i nie spada napięcie poniżej 14VDC.
-
1 załącznik(i)
Tutaj mam wydruk z testu aku rozumiem że te 328 to prąd rozruchowy, czy czas wymienić czy te 70% jest spoko? Załącznik 43102
-
Tak, to jest prąd rozruchowy. Wystarczy. Poza tym jest upał i aku gorący jak nie powiem co to i wynik tez słabszy. Jesienią doładuj aku i będzie git przez zimę. Teraz bym nie zaczepiał.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Tak, to jest prąd rozruchowy. Wystarczy. Poza tym jest upał i aku gorący jak nie powiem co to i wynik tez słabszy. Jesienią doładuj aku i będzie git przez zimę. Teraz bym nie zaczepiał.
Ok dzięki za pomoc.
-
1 załącznik(i)
Dzień dobry, pytanie laika więc proszę o wyrozumiałość. Przeczytałem w tym temacie, że body komp kontroluje światła, zakładam że na podstawie napięcia/różnić napięcia w przypadku przepalenia którejś żarówki. Jeśli tak, to czy wyskoczą jakieś błędy jeśli wezmę tylko sygnał 12V (do akcesoryjnej listwy LED 105W mającej wspomóc długie światłą) z kabla - który dochodzi do żarówki, a dokładnie z kostki. Listwa jest zasilana bezpośrednio z akumulatora poprzez akcesoryjny przekażnik do którego wchodzi wspomnianyy kabel-sygnał z długich świateł. Z góry dziękuje za info.
Załącznik 43171
-
Komputer kontroluje jaki prąd płynie
przez żarówkę, ale spokojnie możesz użyć
napięcia ze świateł jako sygnał do włączenia
przekaźnika.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Komputer kontroluje jaki prąd płynie
przez żarówkę, ale spokojnie możesz użyć
napięcia ze świateł jako sygnał do włączenia
przekaźnika.
Dziękuję za info, pzdr
-
Cześć,
Dziś pojawił mi się taki sam problem jak z pierwszego postu. Interesujący B1017, B102E
Poniżej lista błędów.
==================================
Kod błędu: B1007
Światło kierunkowskazu przedniego/bocznego, strona lewa
Zwarcie na +VAkum./Obw. Otw.
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1008
Światło kierunkowskazu przedniego/bocznego, strona prawa
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B100A
Tylne prawe światło STOP / Pozycyjne
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B100B
Tylne lewe środkowe światło postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B100C
Tylne prawe środkowe światło postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1017
Środkowe wysoko zamontowane światło stop
Obwód prądu powyżej progu
Obecne
Kod błędu: B1022
Światło do jazdy dziennej / Lewe światła postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1023
Światło do jazdy dziennej / Prawe światła postojowe
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B102E
Tylne prawe światło przeciwmgłowe
Obecne
Kod błędu: B1071
SBMT (Czas monitorowania zasilania akumulatora)
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1107
Tylne lewe światło kierunkowskazu
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1108
Tylny prawy kierunkowskaz
UsterkaPrzerywany
Kod błędu: B1110
Przednie prawe światło przeciwmgielne
Obecne
≠===============≠==≠=================
Myślicie, że alternator do regeneracji?
-
Witam,
Mnie też dopadł ten problem.
"Sprawdź światła do jazdy dziennej"
"Sprawdź lewy kierunkowskaz" - po włączeniu kierunkowskazu kontrolka miga szybko ale wszystkie żarówki świecą normalnie.
"Sprawdż światła pozycyjne" - działają praidłowo
Po przełaczeniu na światła automatyczne wewnętrzne żarówki (te od świateł dziennych) migają rytmicznie słabym światłem.
Zostawiłem auto na ok godzinę uruchomiłem silnik, pojawiła się ikona żarówki, włączyłem lewy kierunkowskaz i to samo i nagle po paru sekundach zaczęło wszystko działać normalnie ???
Niby sie samo naprawiło, fajnie, ale ja tego nie lubię jak nie znam przyczyny.
Nadmieniam, że ostatnio ciągle leje. Auto parkuję pod wiatą ale problem pojawił się po dojechaniu do sklepu. Ale nie było silnego deszczu.