po przejechaniu 600 km. średnio 6,4 trasa co dziennie do pracy ok.13 km w jedną stronę, bez korków świateł, dużo podjazdów :)
To jest widok strony w wersji do druku
po przejechaniu 600 km. średnio 6,4 trasa co dziennie do pracy ok.13 km w jedną stronę, bez korków świateł, dużo podjazdów :)
Myślę, że jazda po mieście będzie oscylować około 7,7 -8 litrów. Nie jest to zły rezultat - miałem wcześniej silnik 1.4 8V (w Grande Punto) i tam wychodziło 7,5 w mieście.
Koledzy jak podajecie zużycie to warto napisać przebieg auta i czy liczyliście sami czy czytaliście z komputera ;-)
I czy ciśniecie czy zmieniacie biegi zgodnie z zaleceniami kompa
Ja już dawno pisałem ile pali mój 1,6 AT : " Moje TIPO 1.6 AT po przebiegu 9200 średnie spalanie 6,69 l przy jeździe spokojnej tzn w trasie 110 do 120 .Autem przejechałem ok 75 % w trasie a 25 % ruch lokalny."
Czytaj więcej: http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/il...#ixzz4JfRK4JuU
Spokojna jazda w trasie + 25% miasto. Wyliczyłem sam 6.8 litra. Komputer pokazywał 6.2
Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
Moje spalanie z komputera średnio na bak 5.8 - 6.0 (licząc ręcznie 0.4l więcej)
Ostatnio zrobiłem trasę 360 km później do pracy kilka razy spokojna droga bez korków trochę zakopianki trochę A4 i spalanie wyliczone to 5,3 l. !!! Dobry wynik jestem w szoku :) po co przerabiać auto na gaz :)
Pierwsze tankowanie - 660 km. - 38 litrów, czyli ok. 5,75 l.
Więcej było trasy. Siedlce-Zalesice (w korku 1 godz.) Zalesice - Warszawa. Nie przekraczałem 110. Dodatkowo 5 x po 10 km. w okolicy domu.
bardzo niskie spalanie ja przy takiej jeździe mam spalanie około 6,8 litra
Nie mam pojęcia ile to będzie w benzynie, ale Tipo pali 8,3l LPG przy czym na komputerze jest pokazane 6,9l. Samochód eksploatowany w dość dynamiczny sposób.
Przez 4 lata jeździłem samochodem z turbiną i nie powiem,ze boję się przesiadki do wolnossącego samochodu ;)
ja odkąd zrobiłem prawo jazdy zawsze miałem samochody z turbo dieslem od maska i po przesiadce do tipo przeżyłem szok a konkretnie brak momentu obrotowego jakim dysponował silnik diesla. tipo jest słabym samochodem i nie ma co tego ukrywać dynamiczne wyprzedzanie kilku tirów jest praktycznie nie możliwe. ale są też plusy silnik w tipo jest prostą konstrukcją która nie powinna przysparzać wielu usterek ale wszystko wyjdzie w praniu. podobno te silniki mają apetyt na olej ale może to tylko plotki. jeśli ktoś wie czy ten silnik ma jakieś bolączki to prosił bym o opisanie owych niedociągnięć z góry dziekuję:smile:
Tipo jechałoby lepiej w turbobenzynie (np. T-JET). Taki silnik jest dostępny w hatchbacku i będzie w kombi. Z tych dostępnych w sedanie najlepiej jeździ 1.6 Multijet.
A tak przy okazji, diesel porównywany do benzyny zawsze będzie od niej słabszy uwzględniając tą samą pojemność i obecność turbo.
pzdr