I o dziwne był to Behr "Italy" a nie Dżermany :mrgreen:
To jest widok strony w wersji do druku
I o dziwne był to Behr "Italy" a nie Dżermany :mrgreen:
sugeruje czytanie z zrozumieniem, napisałem że zamiennik był tego samego producenta co zamontowany w fabryce oryginał, dokłądnei ten sam producent...był to dokładnie --> WAHLER 410090.88D jaka była róznica? ano taka ze na zamienniku zfrezowano logo fiata (pewnei bylo na poczatku ale że aftermarket to musieli je usunać) wszystkie pozostałe cyferki, literki i logo whelera było dokładnie takiei samo, koszt 67 złotych.
najpierw wymontowałem zobaczyłem co to jest i zamówiłem to samo.... nie wiem czy to był dobry pomysł bo przy przebeigu 114 tyś km, powiedział zamykam sie i było to podczas jazdy na autostradzie wiec w minute zagotował się silnik :-/
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
tak to był wheler i dokładnie taki sam zamontowałem ...jako zamiennik
wytrzymał 7 lat 114 tyś km....
Czyli termostat siedział fabryczny i to nawet by się zgadzało z tym, że wytrzymuje 7 czy 8 lat.
A co do ceny to nie kupisz teraz za taką kwotę. Po ok. 100 chodzą jakieś no nejmy, lub o dziwnych nazwach typu NTY i inne wynalazki. Ceny sensownych termostatów to ok. 150 zł.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Oryginalne (czyt. z ASO) termostaty nie posiadają żadnego logo Fiata, więc nie muszą nawet nic frezować ;)
Bo my tu rozmawiamy o termostacie do Cromy. Termostat WAHLER 410090.88D nie jest termostatem do silników które mamy. Widziałeś termostat do Cromy 1,9?
Załącznik 33934
Teraz popatrz sobie na ceny.
Namąciłeś tylko niektórym w głowie ;)
aaa to zmienia postac rzeczy, aczkolwiek do mojego toczydła w ASO 250 zeta a to samo aftermarket jak widać neicałe 100 zeta....az sie boje zapytac ile kosztuje termostat do cromy w ASO to juz nie moja wina ze termostat do Cromy wygląda jak cześc do sondy voyager (taki żarcik...):-)
niemniej idze że wheler do cromy to 160 zeta a magneti srutelli to 112 zeta, maxgear 102 zeta
W ASO kosztuje 280 zł więc nie jest aż tak źle. Kupiłem za 230 ;)
Tak jak pisałem oryginalny i ten co wymieniłem u siebie wiosną tego roku to też WAHLER więc nie wiem o co ci idzie... Ale ja dałem za swojego grubo ponad 100 zł więc nie wiem cz ty 1 zjadłeś czy faktycznie takie teraz tanie sa te termostaty bo mi się coś nie chce wierzyć że w tej cenie oryginalny WAHLER jest do dostania ...
Bo on pisze o termostacie do Punto i dlatego się przy tych cenach upierał. Dopiero kiedy sprawdziłem ten jego Wahler po numerach części to wyszło, że rozmawiamy o zupełnie czymś innym. Ja kupiłem oryginalny i był Behr :D
Tak jak pisałem wyżej- termostat w ASO bez rabatu kosztuje 280 zł.
chodziło mi o cytując "Zdecydowanie ostrzegam przed zamiennikami bo ju z nie jeden się naciął." mianowicie ze mozna kupić zamienniki które sa dokładnie tymi samymi oryginałami, niewazne czy to do punto , cromy czy innego doblo.... po prostu ten sam producent opycha to do fabryki na pierwszy montaż jak i sprzedaje te cześci jako aftermarket.
whelera do cromy widze w cenie 160 zeta brutto (oczywiście nie w ASO) co by się zgadzało jezeli w ASO kosztuje to 280 zeta:-)
i tym optymistcznym akcentem pozdrawiam i zyczę długiego bezawaryjnego użytkowania pojazdu :-)
Wymiana rzeczywiscie do skomplikowanych nie nalezy. Wyjęcie podstawy aku znacznie poprawia wygodę pracy. Wskazówka trzyma pion.
Odświeżę temat, może się komuś przyda.
Silnik ewidentnie nie dogrzewał, potrafił zejść do 55-60 stopnie na "S". Decyzja wymiana. Niewątpliwie skorzystałem z cennych porad P.T. Kolegów na tym forum. Trochę trudności było z kranikiem. Umieszczony (jak pisali Koledzy) przy prawym kole. Obrót o 90stopni i nic. Jako że plastikowy - zalecana ostrożność. Odkręcony 90 st. i wyciągnięty osiowo - oddał płyn. Płyn ale koloru cafe latte... Nie wiem co było wcześniej lane ale nie wyglądało to dobrze.
Jak sobie płyn spływał - czas na górę. Turborura - zdemontowana ale razem z tym króćcem do przepustnicy. Akumulator out i kosz akumulatora też. Mamy chorego na widoku. O dziwo - obejmy (na 4 sztuki jedna fabryczna). najpierw nakrętka podtrzymująca potem dwie śruby "17" - "wąska" grzechotka z przedłużką. Poszło dobrze. wyciągnięcie chorego - kombinacja alpejska ale z sukcesem.
Nowy - wstępnie na miejsce (po uprzednim czyszczeniu drobnym papierem ściernym czoła bloku), podpięcie rurek (z użyciem Buteprenu - dzięki Lisekg) podpięcie termometru, sprawdzenie i dociągnięcie opasek. Śruby główne (dwie) na wyczucie ale mocno!
Potem powrotnie kosz akumulatora na 3 śrubach, z czego ta najbliższa od kabiny wchodzi w profil pod pewnym kątem!!! Akumulator na miejsce, podpięcie klem. Późnej turborura z króćcem. Zalewamy płynem uprzednio pamiętając o korku na dole. Nic nie odpowietrzałem. Odpalamy:)
po ok 2-3 km wskazówka już się ruszyła, płynnie doszła do pionu. Trzyma na 84 -86 stopni, w aucie ciepełko a baku oszczędności.
Dobrej zabawy - bo satysfakcja gwarantowana.
;-)
Butapren to podstawa przy rurkach :lol:
Czołem
Szybkie pytanie: czy te rurki można omyłkowo założyć na termostat na odwrót?
Jeżeli tak, to jakie mogą być objawy?
Załącznik 44467
Na pierwszej zakładce masz wymiary rurek / w mojej ocenie jest to niemożliwe
https://fiatklubpolska.pl/attachment...6&d=1413956709
Wymieniałem kiedyś i raczej nie było tam problemów aby coś założyć inaczej niż było. Załączam zdjęcia z wymiany, może coś pomogą.
Załącznik 44475
Załącznik 44476
Załącznik 44477
Załącznik 44478
Załącznik 44479
Załącznik 44480
Załącznik 44481
Załącznik 44482
Czołem
Dzięki za odpowiedź i fotki. Wymieniałem latem termostat i zastanawiałem się czy czasem nie pomyliłem się przy składaniu.
A dlaczego pytam? To już 4 termostat, 2-gi Behr, po poprawnym rozgrzaniu się wody, temperatura w zimne dni spada, wraca i tak w kółko.
EDIT:
Swoją drogą ostatnio zauważyłem, że powietrze w kabinie nie nagrzewa się zbyt mocno. Być może zakamieniona nagrzewnica zmniejsza bardzo przepływ na małym obiegu, szybko przegrzewa płyn i otwiera duży obieg wychładzając układ.
Zawsze możesz sprawdzić czy gorący płyn trafia na chłodnicę zanim wskazówka dojdzie do pionu dotykając węży przy chłodnicy. Powinny być zimne/chłodne
Sprawdziłem dzisiaj wąż idący do chłodnicy i był zimny. Wskazówka pokazywała ok. 2/3 wysokości w drodze do 90 stopni.
Natomiast pokusiłem się jeszcze o złapanie węży od nagrzewnicy. Zasilający był gorący, natomiast powrotny letni.
Więc prawidłowo.
Z nagrzewnicy powinno być chłodniej bo nagrzewnica oddaje większość ciepła do kabiny. Chyba że masz wyłączone wentylatory.
Co jeszcze może być taką przyczyną - uszkodzona pompa "wody" ale wtedy płyn by się gotował. Nowe pompy teraz mają taką przypadłość że ich wirniki są produkowane z tworzywa i to tworzywo potrafi się rozpaść lub tez poluzować się na ośce.
Ogólnie Croma nie nagrzewa się jakoś specjalnie szybko więc ja swego czasu zamontowałem dodatkowy elektryczny dogrzewacz na wężu do nagrzewnicy ale obecnie rzadko z niego korzystam.