To jest widok strony w wersji do druku
-
urwany pedał sprzęgła
Tak, chodzi o to.
Znalazłem ten sam film na yt.
Pedał urywa się przy przegubie.
-
Patrząc na konstrukcję pedału oraz analizując jego pracę mechaniczną, dochodzę do wniosku, ze jakies podkejanie go poksilina czy podobne cudowanie nie ma wiekszego sensu.
Wiekszy sens ma natomast wykonanie wzmocnienia z dwoch stalowych zeber po bokach pedału, tak jak na drugim zamieszczonym filmie, które zresztą i tak wiaze się z uprzednia rozbiorka deski rozdzielczej i demontazem pedału.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Voyager1
Nie gadaj głupot bo się nie da. Nawet silnika nie uruchomisz dopóki nie wciśniesz sprzęgła.
W moim egzemplarzu (rocznik 2010, z polskiego salonu) do uruchomienia silnika konieczne jest wciśnięcie sprzęgła LUB hamulca.
Swoją drogą - już dwa razy miałem przyjemność "stracić" sprzęgło (dawno temu w 15 letniej Corsie i całkiem niedawno w 3 letnim Freemoncie) i nie życzę nikomu takiej przygody.
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Racja.
Do uruchomienia silnika nie trzeba wciskać sprzęgła, można hamulec Panie inżynierze :tongue
-
Cytat:
Napisał
Capsel
Do uruchomienia silnika nie trzeba wciskać sprzęgła, można hamulec Panie inżynierze :tongue
Proszę później wrzucać biegi z uzyciem hamulca. Powodzenia, eskpercie.
-
Spokojnie biegi można wrzucać bez wciskania sprzęgła i bez zgrzytów... przynajmniej ja tak potrafię :smile:
-
Cytat:
Napisał
S76
w 3 letnim Freemoncie) i nie życzę nikomu takiej przygody.
Z ciekawości, co było przyczyną w freemoncie?
-
Przy przebiegu 109 tys. km padła pompa hydrauliczna sprzęgła.
-
Przy okazji wymiany płynu hamulcowego, pamiętajcie żeby zlać płyn stojący w przewodzie prowadzącym do wysprzęglika. Ponieważ jest to osobna linia, przy odpowietrzaniu hamulców ten płyn tam zostaje. Potrafi tam stać od nowości więc w niektórych egzemplarzach już ponad 13 lat:)
Przy wymianie sprzęgła i DM ogarnęliśmy i to. Płyn był czarny jak smoła, a po zabiegu pedał sprzęgła wciska się jak w ciepłe masełko.
Polecam się tym zainteresować:)
-
Cytat:
Napisał
S76
W moim egzemplarzu (rocznik 2010, z polskiego salonu) do uruchomienia silnika konieczne jest wciśnięcie sprzęgła LUB hamulca.
Swoją drogą - już dwa razy miałem przyjemność "stracić" sprzęgło (dawno temu w 15 letniej Corsie i całkiem niedawno w 3 letnim Freemoncie) i nie życzę nikomu takiej przygody.
No właśnie słowo klucz lub.... a ;-) przecież nikt nie karze wciskać hamulca na maxa tylko lekko "dotknąć" aby zadziałał czujnik stopu który jest bardzo wrażliwy na muśnięcie...
Tak czy owak sprawdzę zanim mi pedał odpadnie ;-)
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
Capsel
A próbowałeś to zrobić z wrzuconym biegiem?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Pęka tak:
Załącznik 31830
A do wymiany nie jest konieczny kompletny demontaż deski, wystarczy tyle:
Załącznik 31831
Jeśli ktoś jest z Warszawy lub okolic, to mogę polecić warsztat.
ps.
Nowy moduł kosztuje prawie 1800 zł, a przychodzi kompletnie goły - bez czujników, czy nawet sprężyny sprzęgła :(
-
@cacusRC
Dobra dokumentacja. Dzięki za wrzucenie zdjec i poradę.Takich wpisów na forum nam trzeba.
-
Cytat:
Napisał
cacusRC
Nowy moduł kosztuje prawie 1800 zł, a przychodzi kompletnie goły - bez czujników, czy nawet sprężyny sprzęgła :(
Taniej wyjdzie dorobić na zamówienie w jakimś zakładzie taki pedał wykonany z metalu.
-
Cytat:
Napisał
Maxi
Taniej wyjdzie dorobić na zamówienie w jakimś zakładzie taki pedał wykonany z metalu.
Oj, nie wiem, czy sie da...
Tzn.dorobic na pewno sie da, ale czy taki dorobiony z metalu pedał bedzie pasowal do calego tego modułu dwupedalowego.
-
jestem już po wymianie na nowy modułu z pedałami.
Nie jeżdżę teraz Cromą i nie pamiętam, czy przy starych pedałach też tak było, że w spoczynkowym położeniu pedał sprzęgła jest sporo wyżej od pedału hamulca.
Różnica jest z 30mm
Możecie sprawdzić jak to jest u Was?
-
Cytat:
Napisał
cacusRC
... w spoczynkowym położeniu pedał sprzęgła jest sporo wyżej od pedału hamulca. Różnica jest z 30mm
Tak to norma.
-
Cześć,
proszę o kontakt na priv osoby, które wystąpiły do FAP o zwrot kosztów naprawy uszkodzonego pedału sprzęgła - niezależnie, czy otrzymali taki zwrot, czy też nie.
Pozdrawiam,
-
Cytat:
Napisał
zabezp
Tak to norma.
A jezeli jest nizej, to oznacza, ze pedal sprzęgła jest juz zmęczony i moze pęknąć?
Proszę, aby wypowiedział się ktoś, kto "przezyl" awarię pedału sprzęgła w cromie.
-
Czesc! Dopadlo i mnie. Odezwe sie na priv
-
Cytat:
Napisał
cacusRC
Cześć,
proszę o kontakt na priv osoby, które wystąpiły do FAP o zwrot kosztów naprawy uszkodzonego pedału sprzęgła - niezależnie, czy otrzymali taki zwrot, czy też nie.
Cytat:
Napisał
Kasiq
Czesc! Dopadlo i mnie. Odezwe sie na priv
Bez urazy ale forum to nie jest skrzynka kontaktowa! Masz problem, rozwiązujesz, opisujesz - chyba to jest sens forum. Tak samo jak wklejanie linków do all...... a nie np. do YT, chociaż wiadomo, że te pierwsze szybko będą puste.