Dokładnie tak. ASO Fiata nie przewiduje wymiany oleju w ogóle.
Producent skrzyni Aisin co 60tys km wymianę częściową.
To jest widok strony w wersji do druku
Dokładnie tak. ASO Fiata nie przewiduje wymiany oleju w ogóle.
Producent skrzyni Aisin co 60tys km wymianę częściową.
No to w takim razie nie ma czego szukać i trzeba jeździć spokojnie :)
Panowie, zmieniacie sam olej a co z filtrem/magnesem? Czy nie ma takiej potrzeby ? Czy po zmianie odczuwalne są różnice ? I co myślicie o :
- MOTUL Multi ATF , który też spełnia 9.55550-AV4 ;
- VALVOLINE MaxLife ATF , Volvo 1161521, 1161540 ;
- PETRO-CANADA ATF DEXRON VI ;
Siedzę , czytam i jestem coraz głupszy na co zwracać uwagę odnośnie normy jakościowej: Dextron III , IV czy VI . Kolega ma xc 90 i ostatnio zmieniał "łolej" w szkrzyni na MOBIL 320 ATF ok 26 ziko/litr? Fakt olej czarny niż niejeden m... ale odczuwalnej różnicy nie odczuł toteż nie uskarżał się przed wymianą na nic.
Ja o ile dobrze pamiętam skrzynię zalałem RAVENOL ATF Fluid T-IV, przed zmianą oleju wszystko ze skrzynią było ok. i po wymianie też. Na wymienionym oleju mam przejechane ok. 20 tys.
[QUOTE=vivaldi2002;225246]Panowie, zmieniacie sam olej a co z filtrem/magnesem? Czy nie ma takiej potrzeby ?
W tej skrzyni filtr jest tak umiejscowiony że tylko przy jej rozpołowieniu można go wymienić
na tej stronie
TF80SC / AF40 / TF81 / AF21 - Midparts- Automatyczne skrzynie biegów
znalazłem dodatkowy filtr oleju do naszej skrzyni AF40
DODATKOWY FILTR MAGNETYCZNY FILTRAN OEM Midparts- Automatyczne skrzynie biegów
czy rzeczywiście idzie go zamontować? czy ze skrzyni wychodzą jakieś przewody, przez które płynie olej np. do chłodnicy?
ostatnio jak leżałem pod autem to przyglądałem się tym przewodom co idą do chłodnicy, wyglądają na zbrojone w środku siatką metalową. czy rzeczywiście tak jest? czy wtedy mogę je przeciąć, założyć ten filtr i zabezpieczyć np. opaskami zaciskowymi?
Wymieniałem olej dynamicznie w ostatni piątek. Był po przebiegu około 200 tys.
Mam wrażenie (!!), że skrzynia pracuje ciszej.
Cena za usługę wraz z olejem (MOTUL) sporawa, ale raz na 100 tys. można się poświęcić.
mnie czeka wymiana za 5 tys km ,i mam dylemat czy robić dynamicznie czy statycznie. na liczniku niby 195 tys,chodzi żeby nie zepsuć jak jest dobrze :)
Zamówiłem dexrona VI , to zaleca GM a to te same skrzynie, a cena o 7zł taniej na 1l jak w przypadku ATF maxlifa.
Serwis Opla w przypadku tych skrzyń zaleca wymianę oleju przy dość znacznych obciążeniach, co 80-90 tysięcy. Ogólnie zalecam wogóle wymianę oleju co 90 tys. Wymienia sie ok 3-3,5 litra oleju ( w zależności ile zleci). Wymiana jakiegokolwiek filtra (w przypadku Opla) nie jest przewidziana.
W "moim" serwisie sugerują wymianę co 60 tys. (dla tego samego rodzaju/typu skrzyni) - wymiana statyczna. Ja natomiast jestem zdania, że przy wymianie dynamicznej, można to bez uszczerbku dla skrzyni robić co 90-100 tys. km. Oczywiście mówimy o normalnej a nie ekstremalnej eksploatacji.
Hejka egipcjanin :)
To teraz skierujcie mnie na odpowiedni tor.
Na blacie 220tyś olej fabryczny.
Wymienić raz metodą na chłodnice czyli dynamicznie samemu,
Czy lepiej kilka razy przelewać po te 3,5l które wpłyną z korka spustowego skrzyni?
I widzisz dzwoniłem do gościa i powiedział, tylko na moje ryzyko. :confused: