Tzw. lejek jest od spodu otworu odprowadzajacego wode z podszybia.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Tzw. lejek jest od spodu otworu odprowadzajacego wode z podszybia.
OK. Ale jak dojdę do niego od góry? Wymontować ramiona wycieraczek, całe podszybie czy też sięgnę jakoś od boku? Nie byłem teraz przy samochodzie ale z tego co pamiętam to dostęp do tej przestrzeni łatwy nie jest.
Dojdziesz do niego przez otwór po zdemontowaniu osłony filtra.
To po stronie pasażera. Ja w pierwszej kolejności muszę poprawić odpływ po stronie kierowcy. I tu mam zagwozdke bo tam z tego co pamiętam miejsca jest mniej.
Z tego co pamietam, to trzeba zdjac górną osłonę podszybia, montowana na te czarne charakterystyczne koleczki zaciskowe.
Górna prawa część to z pewnością minimum. Myślałem, że trzeba więcej. Może jutro popatrzę w samochodzie bo za dużo teorii a za mało praktyki. Jednak raz jeszcze chcę podziękować za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam.
Po stronie kierowcy nie ma żadnego wężyka. Jest tylko gumowy lejek, który należy przeczyścić z błota. Prawa strona i woda pi stronie pasażera to oddzielny temat i tam jest prosto, najczęściej woda dostaje się przez filtr kabinowy. Napisałem Ci co zrobić.Z lewej strony to nie będzie kwestia zapchanego odpływu bo podszybie jest tak wyprofilowane, że woda zleci w prawą stronę jak lewy odpływ będzie niedrożny.
@manic
Racja.
Jak woda przeleci przez filtr kabinowy to w wentylatorze zaraz będą piszczeć zatarte łożyska. Dlatego tak istotne jest systematyczne czyszczenie tych spłaszczonych gumowych lejków. A tak swoją drogą dlaczego zrobili je spłaszczone?
Panowie proszę o pomoc jestem ślepy albo gamoń ale nie mogę znaleźć żadnych wężyków z podszybia a faktycznie woda leci na wentylator i pod wykładzinę a poza tym ja mam jeszcze przeciek od relingów i po deszczu jest mokra podsufitka z prawej strony że nie wspomnę już o wodzie w bagażniku w kole zapasowym to auto doprowadza mnie już do płaczu z tą wodą bo już przestało złośćić
Jesli nie mozesz znalezc wezyka podszybia, to z wielkim prawdopodobienstwem odpadl ci od podszybia.
Witam i proszę o pomoc w sprawie około podszybia.
A więc zrobiło się trochę wilgotnej na dworze i zauważyłem że bardzo mi szyby parują bez włączonej klimy.Ok daje nura w podszybie i oczywiście sławetny wężyk raz że zapchany,dwa taki krótki że na pewno to co przez niego leciało trafiało wprost do filtra kabinowego . Oczywiście wymieniłem go na drożny i dłuższy aby woda płynęła wprost do spustu podszybia.I tak z ciekawości zaglądania do środka podszybia ,a tam luźno sobie leży jakaś uszczelka.I tu moja prośba do forumowiczów , czy może wiedzą gdzie ona właściwie powinna być? Miło by mi było jakby ktoś podpowiedział albo najlepiej zrobił fotke z jej prawidłowym umiejscowieniem . To że u mnie tak sobie luźno leży to pewnie wina tych co poprzedniemu właścicielowi cromki zmieniali przednią szybę.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...08e427f33b.jpg
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
Przemko1981 wygląda na uszczelkę na grodz silnika pod maskęZałącznik 29966
a jeśli masz taką wilgoć zobacz czy nie jest mokro pod pod podłogą .
Dziękuję Aras za szybką odpowiedź.
Na szczęście w środku auta mam sucho.
Już doszedłem skąd ta uszczelka. Jest ona pomiędzy tymi plastikami w prawym podszybiu . I niestety z waszych foto wynika też że moja cromcia tej uszczelki od grodzi jest pozbawiona 😞
Na drugim zdjęciu co kolega z forum w cromie przedliftowej naprawiał intercoolera widać że ją ma ( chyba mnie nie pozwie za użyczenie foto 😉)
Wkurw.... to bardzo że ludzie dają auta do naprawy ,a takie szmotki jak nie wiedzą skąd coś zdjęli to to wypierdalają ...https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3f5b6dcfff.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...46e399f7c4.jpg
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
Masz sucho na 100%
Miałem podobny objaw a wyszło full wody w wygłuszeniu (wpiło jak gąbka) po stronie pasażera bardzo blisko skrzyni biegów (sprawdzają się pampersy :-))
Sprawdzałeś aż tam.
U mnie, po bezdeszczowym lecie i gwałtownych jesiennych ulewach wykładzina po stronie pasażera zaczęła "pływać". Po zdjęciu osłon podszybia, od strony komory silnika, w miejscu gdzie mamy dojście do filtra kabinowego okazało się, że odpływ (gumowy dławik o wymiarach ok. 5x1 cm zakończony szczeliną) jest zatkany, przez co utworzył się "zbiornik" z wodą, w ilości ok. 1 litra (!!!), która przelewała się przez kanał wentylatora do wnętrza ściekając po dywaniku. Filtr kabinowy do połowy wysokości był mokry i zatkany liśćmi z piaskiem. Wydaje się, że przynajmniej przed jesienią warto zajrzeć do tego miejsca, aby uniknąć kłopotów z wodą. Teraz muszę zdemontować fotel, wysuszyć wykładzinę, sprawdzić stan blach i elektryki. Załączam zdjęcie filtra obrazujące poziom "zniszczeń".
Polecam podst nr 54 z tego tematu.
U siebie wykonałem podobny patent i sprawdza się znakomicie!
Niezły syf, ten filtr tam jest chyba od kilku lat.
A woda pojawiła się z podszybia - takim małym, fabrycznie za krótkim wężykiem.
Przy wymianie filtra trzeba mieć to na uwadze, że on ma odprowadzać wodę raczej poza filtr.
Albo po prostu go przedłużyć tak jak to już kiedyś pisaliśmy.