To jest widok strony w wersji do druku
-
4 załącznik(i)
Dzisiaj z nudów wyczyściłem pokrywę silnika,strasznie była brudna:lol:,trzyma się na 4 śrubkach;-)
Załącznik 10460
Załącznik 10461
a tu zdjęcie jak to jest z dwoma świecami na cylinder;-)
Załącznik 10462
Załącznik 10463
Na razie autko pali dobrze więc ich nie wykręcałem;-)
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Mam jedno pytanko może ktoś się orientuje,czy możliwe żebym w aucie miał 10 airbagów?
-
Cytat:
Napisał
sebaoo2
Mam jedno pytanko może ktoś się orientuje,czy możliwe żebym w aucie miał 10 airbagów?
Generalnie jasne że tak chociaż nie wiem jak jest u Ciebie ;P
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Generalnie jasne że tak chociaż nie wiem jak jest u Ciebie ;P
pytam, bo kiedyś naliczyłem 8 ale ostatnio siedziałem sobie z tyłu i znalazłem jeszcze 2, w miejscu gdzie wysuwa się pas bezpieczeństwa tam w tym plastiku też też znaczek airbag;-)
-
Strach jeździć z tyloma ładunkami wybuchowymi :P
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Strach jeździć z tyloma ładunkami wybuchowymi
Jak coś to jest na czym spać:lol::lol:
-
No troszkę takiej pracy dla cierpliwych i mało nerwowych miałeś z tym czyszczeniem :D Apropo poduszek , to bezpieczeństwa nigdy za wiele :P
-
Cytat:
Napisał
_Krycha_
pracy dla cierpliwych i mało nerwowych
Staram się być cierpliwy:lol:
-
Te dwie poduszki,które znalazłeś w okolicach pasów bezpieczeństwa, to najważniejsze poduszki-chronią od uderzeń w bok auta.
-
Cytat:
Napisał
spinacz_pc
Te dwie poduszki,które znalazłeś w okolicach pasów bezpieczeństwa, to najważniejsze poduszki
Nie ma ważne czy ważniejsze - każde mogą uratować życie lub w skrajnych przypadkach okaleczyć ;) Myślę że zarówno boczne,frontowe jak i kurtyny są najważniejsze. Potem dochodzą wszelkie na kolana itp.
-
Cytat:
Napisał
sebaoo2
a tu zdjęcie jak to jest z dwoma świecami na cylinder
zawsze mnie dziwiło po co zastosowali dwie świece na cylinder...
-
Też nie wiem po co to jest, ponoć jedna jest mniejsza bo było mało miejsca i nie weszła by normalna, dodatkowo zwiększa to koszta przy wymienia wszystkich 8
-
Chodzi o dopalanie mieszanki w cylindrach (tak podobno to działa)
-
Zastosowanie dwóch świec ma na celu
zmniejszenia ryzyka awarii (w razie braku iskry na jednej świecy mamy jeszcze zapłon dzięki drugiej świecy)
płomień pokonuje w komorze spalania krótszą trasę
umożliwia to zastosowanie mniejszego, bardziej optymalnego kąta wyprzedzenia zapłonu
pozwala na spalanie uboższej mieszanki
zmniejsza ryzyko spalania stukowego
zapewnie bardziej wydajne spalenie takiej samej dawki mieszanki
-
Cytat:
Napisał
sebaoo2
Też nie wiem po co to jest, ponoć jedna jest mniejsza bo było mało miejsca i nie weszła by normalna
Cytat:
Napisał
sebaoo2
zmniejszenia ryzyka awarii (w razie braku iskry na jednej świecy mamy jeszcze zapłon dzięki drugiej świecy)
Wiecie co Państwo :P Takich głupot to dawno nie czytałem :P Bez obrazy ;)
Dokładnie Wam tego nie opisze, ale bardzo blisko prawdy jest Uchol - tam chodzi o dopalanie mieszanki, 2 etapowy zapłon tak aby zwiększyć stopnień sprężania. Czytałem kiedyś o tym - chodziło o wyciągnięcie większej mocy, zmniejszenie spalania i emisji spalin. Ogólnie rozwiązanie dość dziwne bo wg. mnie przekombinowane.
-
Dokładnie tak jak Piotrek pisze, a z ta mniejsza awaryjnością, to bajka, bo większość aut ma po jednej świecy na cylinder i powiedz mi ja często są tego typu awarie :?: mi sie jeszcze nie zdarzyła ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
mnie przekombinowane.
w g mnie też przekombinowane... mocy tyle co zwykłe 1.6 z bravo a spalanie takie samo...
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Wiecie co Państwo Takich głupot to dawno nie czytałem Bez obrazy
Spoko;-) ja tylko napisałem to co znalazłem w internecie:lol:dla mnie tez to jest w ogóle bez sensu, jest to jest i tylko tyle że większe koszta przy wymianie ale to tylko szczegół:lol:
-
zasada jest prosta. jeśli patent wykorzystywany jest do dziś to znaczy, że to działa. jeśli paten zarżnęła konkurencja, tzn. że działa to zajebiście. jak jest w przypadku Twin Sparka, można sprawdzić czytając dane techniczne kolejnych modeli Alfa Romeo ;)
Cytat:
W 1995 roku zmodernizowano wszystkie silniki z gamy Twin Spark – aluminiowy blok silnika został zastąpiony żeliwnym, pochodzącym z gamy Fiata. Dzięki temu zwiększono ilość zaworów z ośmiu do szesnastu, a także wprowadzono pasek rozrządu zamiast dotychczas używanego łańcucha. Zmieniono także układ świec – jedna z nich jest umieszczona centralnie pomiędzy czterema zaworami (jak w większości innych silników w układzie 16V), natomiast druga (mniejsza) z powodu braku miejsca jest umieszczona na brzegu, przez co sprawia wrażenie dodanej jakby…na siłę. Ten układ w opinii wielu sprawia, że w rzeczywistości wpływ, jaki ma na ogólną sprawność silnika zastosowanie dwóch świec w porównaniu ze starszymi jednostkami o ośmiu zaworach jest bardzo mały. Dlatego też często spekuluje się, że mógł to być zabieg czysto marketingowy, zmyślnie zaplanowany przez firmę-matkę (czyli Fiata), dzięki któremu można było utrzymać wiele znaczącą dla historii Alfy nazwę. Produkcje silników Twin Spark zakończono w 2009 roku.
-
Średnie spalanie na poziomie 7,5-8,0 na 100km,dobry wynik moim zdaniem jak na opinie które czytałem,że Alfa potrafi z tym silnikiem nawet 10l wciągnąć;-)
-
Cytat:
Napisał
sebaoo2
czytałem,że Alfa potrafi z tym silnikiem nawet 10l wciągnąć
10 litrów to uwierz potrafi matiz spalić jak się go butuje na autostradzie :D Wszystko kwestia tego jak kto jeździ..