To jest widok strony w wersji do druku
-
Co do tego czujnika położenia wału to na zimnym rezystancja wynosi 930 omów, a na rozgrzanym do normalnej temperatury pracy wynosi 958 omów. Po nocnym postoju jak odpalam to zapala po drugim lub trzecim razie (zaskakuje i gaśnie), a na rozgrzanym zapala dosłownie w jedną sekundę za pierwszym razem. Może to wina tego czujnika.
-
Tak, jest to na 80% jego wina, pisalem o tym wczesniej
-
A 20%? Mam jeszcze do wymiany kable zapłonowe bo czasami podszarpuje przy puszczaniu lub dodawaniu gazu w czasie jazdy.Świece mam nowe ale i tak wymienię razem z kablami.
-
Czujnik wału szwankuje z tego co wiem raczej na rozgrzanym silniku a tu piszesz, że na rozgrzanym jest ok.. Komputer i jeszcze raz komputer i byśmy wiedzieli..
-
Czy czasem jak wysprzęglasz samochód potrafi zgasnąć?
Jeśli chodzi o ten czujnik powinien mieścić się o ile się nie mylę od 680-750 omów. Twój wynik jest dużo większy. Zacząłbym od niego.
-
Na kompa jestem umówiony na środę. Nie gaśnie jak wysprzęglam ale za to czuć takie podszarpywanie silnikiem na jałowym. Tak samo jak odpalę rano to wchodzi na 1500rpm momentalnie szarpnie i spada na 1200. Szarpanie czuć też podczas przyspieszania z niskich obrotów rzędu 1500-2000 na każdym biegu.Czujnik wymienię, bo boję się, ze któregoś pięknego ranka nie odpali :(
-
no przeciez ewidentnie ten czujnik jest walnięty. podaje on z d*** wartosci do kompa i takie objawy.
-
Ewidentnie nie ewidentnie - przyjrzałbym się wykresom jeżeli da się je z kompa sczytać.. Takie podszarpywanie i falujące obroty to częste gorączki fiatów tak więc wszystko na spokojnie i konsekwentnie sprawdzać i ew. wymienić..
-
Czujnik wymieniony i nadal to samo. Jaka powinna być rezystancja na czujniku temperatury przy około 20stopniach?
-
czujnik temperatrury - Downloads - Fiat Klub Polska tam jest wszystko opisane. Dziwne, że nie ma poprawy
-
Wydaje mi się że lepiej i równiej pracuje ale problem z odpalaniem został. Czy to może być czujnik temparatury jeśli wskazówka pracuje normalnie, a wiatrak działa tak jak powinien? Czytałem dzisiaj trochę i wyczytałem, że ten czujnik temperatury obok termostatu podaje sygnał do kompa i na wskaźniki ale nadal nie dowiedziałem się czy mam tam oddzielny czujnik sterujący wiatrakiem czy sterowanie wiatraka idzie z tego czujnika koło termostatu.
-
jesli wszystko jest w pozadku z tym czujnikiem czyli wykonuje poprawnie swoja prace czyli między 89 a 97 włącza wentylator to znaczy ze wszystko jest wpożądku i nie powinno mieć to wpływu na odpalanie. a cos z wykresów widać ciekawego? moze położenie przepustnicy jakoś się zmienia i dlatego obroty falują.. podłączałeś pod kompa? sprawdzałeś parametry odpowiadające za obroty? (nie czytam tematu od początku dlatego pytam)
-
Jeszcze nie podłączałem pod kompa ale już w środę będę to robił i wtedy wstawię jakieś wykresy. Nadal nie wiem gdzie mam ten dwu pinowy czujnik temperatury. Zalazłem ten czujnik temp obok termostatu, który daje sygnał do kompa i na wskaźniki ale tego drugiego wcięło i nie mogę go znaleść :( Na chłodnicy mam czujnik ale nie mam do niego żadnego wolnego kabelka i podobno w mojej bravie już on nie występował. Co steruje pracą wentylatora u mnie w aucie? Komputer czy czujnik temperatury?
-
Darmowy hosting plików, zdjęć i obrazków - Hostuje.net tutaj masz troubleshooter do 1.4 dział problemy z odpalaniem. a odpowiedzi na Twoje pytanie już szukam.
-
-
hmm bezpośrednio odpowiedzi nie znalazłem ale przeczytaj sobie z tego poradnika 23 stronę : Darmowy hosting plików, zdjęć i obrazków - Hostuje.net dodatkowo znalazłem, że w komputerze od 1.4 są wejścia z temperatury cieczy, ale nie ma wyjścia na wentylator co może znaczyć że wentylatorem nie steruje komputer, ale tego pewien nie jestem.
-
Też trochę szukałem i jak na moje oko to z tego 3 pinowego czujnika za termostatem sygnał idzie do kompa i na tablicę, a z kompa wychodzi przez przekaźnik na wentylator chociaż nie jestem tego do końca pewien bp już mi się wszystko miesza :( Wszędzie w opisach pokazany jest 2pinowy czujnik temperatury przed lub bezpośrednio w obudowie termostatu, a ja tam takiego nie mam.Nawet na allegro lub na ebay-u szukając czujnika temperatury do fiata brava 1.2 z 2000 roku wyskakują mi same 2 pinowe czujniki :( Już nawet nie mam pomysłów gdzie coś takiego może w silniku siedzieć.
-
aaa bo ty masz 1.2 a ja 1.4 patrzylem. to moj post wyzej jest nie wazny.. spojrz tu: Darmowy hosting plików, zdjęć i obrazków - Hostuje.net tu jest troubleshooter do 1.2 :) przepraszam za tamto wydawalo mi sie ze masz 1.4
-
Spoko, nic się nie stało :) Już wiem co steruje tym wentylatorem. Po prostu odłączyłem ten 3 pinowy czujnik temperatury i po odpaleniu auta wentylator zaskoczył więc już wiemy, że steruje nim komputer :) A jutro posprawdzam wszystko na spokojnie według tego troubleshootera do 1.2. Zauważyłem jeszcze coś dziwnego, gdy chcę przytrzymać silnik na równych obrotach np. 2000rpm to jest to niemożliwe. Obroty zaczynają skakać pomiędzy 1800 a 2000rpm w równomiernych odstępach czasu(mniej więcej co pół sekundy) ale gdy dodam trochę więcej gazu i chcę go przytrzymać np na 2500rpm to już nie robi mi żadnych problemów.
-
a czysciles silnik krokowy? probowałeś nowy dać? najlepiej te wykresy.. i serio w irlandi jestes?:D bo gdyby 3miasto to cos bysmy pomysleli.. :D