@wrobip Dzięki za informacje i ten wpis. Jakoś przegapiłem wcześniej, że taka informacja jest raporcie MES, a to może być czasem naprawdę spora pomoc :)
To jest widok strony w wersji do druku
@wrobip Dzięki za informacje i ten wpis. Jakoś przegapiłem wcześniej, że taka informacja jest raporcie MES, a to może być czasem naprawdę spora pomoc :)
Z dobrych wiadomości, to kalkulator kodów do radia jest tutaj: https://binunlock.com/r/radiocodedat...ode-suite.227/
Radia UConnect 7 z numerem rozpoczynającym się od A3C... wymagają rozkręcenia, aby dostać się do kodu - jest w postaci QR (a w zasadzie Data Matrix) na płytce. Ale gdy już się go odczyta - np. za pomocą apki Code Scanner na Androida - to dekoduje się za pomocą tego samego kalkulatora (co A2C), tj. podaje się ostatnie cztery cyfry, a kalkulator zwraca kod. W każdym razie "u mnie działa".
No i teraz co do samej podmiany radia.
W proxi zmieniłem:
byte 235 -> 80
byte 148 -> 05
byte 157 -> 01
Bajt 115 pokazuje się w AlfaOBD jako "External Media Configuration", i początkowo zostawiłem to, co miałem, czyli 14. Wygląda na to, że przykładowe wartości to:
14 External Media Ports Configuration: AUX + USB + extra USB
15 External Media Ports Configuration: AUX + USB + SD + extra USB
16 External Media Ports Configuration: AUX + USB + extra USB + extra USB
17 External Media Ports Configuration: USB only
Natomiast według informacji na sieci samo Android Auto działa ze starym Media Hubem (AUX i USB), a wymiana jest potrzebna dla CarPlay. W moim przypadku tak się nie stało. Być może to kwestia wersji softu, w każdym razie na UConnect 7 V23.02.57.15 Android Auto nie zadziałało ze starym hubem. Poszło po wymianie na taki, tj. 07356755450 (byłem zawczasu przygotowany, informację nt. właściwego Media Huba znalazłem tutaj: https://500x.forumfree.it/?t=76302652&st=165)
Załącznik 45281
Po wszystkim zmieniłem External Media Ports Configuration na "AUX + USB + extra USB + extra USB".
Wymiana media huba nie jest trudna: po odłączeniu zasilania trzeba zdjąć panel klimy (cztery klipsy), odłączyć go, wykręcić dwie śruby. Po pociągnięciu wychodzi plastik klimy i dolnego panela. Po poodłaczaniu kabelków na cztery śruby połączony jest tam sam dolny panel - po jego wyjęciu można już spokojnie podmienić media hub i poskręcać i popodłączać wszystko z powrotem.
Oczywiście po zmianach w proxi trzeba przejść Proxi Alignment, co w wypadku mojego 500X z US możliwe jest z AlfaOBD.
@rosnik: What photos are you interested in?
To the connect 7" on dash.😊
Radio z polifta do przedlifta można? :)
@rosnik
Załącznik 45286
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Właściwie nie ma takiej potrzeby... A to dlatego, że UConnect 7 cali pojawił sie w 2018, jeszcze przed liftem :)
Ale ja nie pytam czy jest potrzeba, tylko czy można.
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Tak, radio UConnect 7 cali z polifta można włożyć do przedlifta.
Zapewne głównie dlatego, że UConnect 7" były projektowane na etapie przedliftów i były już na ich wyposażeniu (w roczniku 2018, a lift był w 2019).
Zdjęcie powyżej pochodzi z 500X US 2015/MY2016.