To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Dziś wymieniałem olej i miałem potężny problem z odkręceniem filtra oleju....mimo użycią kilku rodzajów kluczy do filtrów:łańcuchowego,taśmowego,samozaciskowego(poż yczony w pobliskim warsztacie),szerokiego pasa skórzanego nie dało rady go odkręcić.Walczyłem z nim ok.3h.aż w końcu pomógł klucz ruski (długi ostry przecinak i młotek):
smile:Załącznik 39921
Nie wiem,czy tak w ASO mocno doj..bali,czy się zapiekł po prostu....
Korek jak w temacie też był mocno dokręcony,poszedł kluczem nasadowym i tak samo go dokręciłem...nie chciało mi się już klucza dynamometrycznego używać....
-
Cytat:
Napisał
jaroslawrak
Dziś wymieniałem olej i miałem potężny problem z odkręceniem filtra oleju....mimo użycią kilku rodzajów kluczy do filtrów:łańcuchowego,taśmowego,samozaciskowego(poż yczony w pobliskim warsztacie),szerokiego pasa skórzanego nie dało rady go odkręcić.Walczyłem z nim ok.3h.aż w końcu pomógł klucz ruski (długi ostry przecinak i młotek):
smile:
Załącznik 39921
Nie wiem,czy tak w ASO mocno doj..bali,czy się zapiekł po prostu....
Korek jak w temacie też był mocno dokręcony,poszedł kluczem nasadowym i tak samo go dokręciłem...nie chciało mi się już klucza dynamometrycznego używać....
Norma, Kaziu dokręć kluczem nie ręką żeby czasem nie ciekł.
-
Też u siebie miałem problem z odkręceniem filtra ,pół godziny walki dwoma kluczami i dałem radę . Natomiast dokręcając korek spustu oleju starałem się trafić miejsce zaznaczenia markerem przez fabrykę (korka z miską).
-
Uszczelkę nowego filtra przed montażem smarujecie olejem tylko po zewnętrznej stronie,czy zdejmujecie ją z filtra i obustronnie?
-
Tylko po stronie zewnętrznej. Żadnego zdejmowania uszczelki...
-
Cytat:
Napisał
steyr
Korek ma uszczelkę płaska na klucz sześciokątny standard w rozmiarze 13.
Załącznik 38127
U mnie wygląda ta śruba identycznie, jednak mam podkładkę, dziś przy 3 wymianie się przyjrzałem.
-
Cytat:
Napisał
Braval
Do "Sławek89" , jest cos takiego do spustu oleju w siln. 1,6 jtd, aby sie zbytnio nie upaprać.Czasem trudno go wypatrzeć ,jak silnik zakurzony nieco,
Załącznik 39199
Tak się jeszcze dopytam, czy aby z tego ,,króćca" poleciał olej to trzeba coś wykręcić? Czy po prostu w czasie wykręcania obudowy filtra on się rozszczelnia?
-
Panowie - użytkownicy Tipo z silnikiem 1.4 16V 843 A1.000 - jak podejść kluczem dynamometrycznym do korka miski olejowej bez demontażu belki/łącznika znajdującego się kilka cm poniżej?
Nie mam jeszcze takowego, a zważywszy, że w drugim aucie dostęp do miski nie nastręcza żadnego problemu zastanawiam się czy klucz nasadowy z 3/8 lub 1/2 z bitem hex 12 mm zmieści się w tę "szczelinę" w Fiacie?
-
Cytat:
Napisał
mmarcinm
jak podejść kluczem dynamometrycznym do korka miski olejowej bez demontażu belki/łącznika znajdującego się kilka cm poniżej?
Demontujesz tą belkę, to raptem 4 śrubki i masz wygodny dostęp do korka miski. Po co kombinować, jak łatwiej belkę zdjąć :)
Moment dokręcania śrub od belki to 60 Nm.
-
Ponadto przy zlewaniu z miski oleju na początku leci właśnie na tą belkę i się rozpryskuje. Tak że jak napisano wyżej, najlepiej belkę zdemontować (odkręcić 3 śruby a 4 poluzować, żeby odchylić belkę na bok).
-
Ta "rozpórka" tak samo przeszkadza w grande i alfie mito. W sumie nie wiem po co to jest
-
Belki nie demontuje, trochę się pochlapie to wycieram po robocie. Korek dokręcam wg uznania, to nie stopa korbowodu. Korek ma gwint walcowy z powierzchnią oporowa i uszczelnieniem płaskim, to nie korek z gwintem stożkowym. Korkiem się flustrujecie i belka a przy odkręcaniu filtra oleju olej leci na chłodnice oleju i itp w zakamarki i to Wam nie przeszkadza?
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
steyr
Korek ma gwint walcowy z powierzchnią oporowa i uszczelnieniem płaskim, to nie korek z gwintem stożkowym
Akurat kolega mmarcinm pytał jak to jest w 1.4 16V 95KM, a w 1.4 16V 95 jest trochę inaczej niż w T-Jet. Korek jest stożkowy i bez uszczelki.
A moment jego dokręcania to 40 - 50 Nm.
Cytat:
Napisał
steyr
Korkiem się flustrujecie i belka a przy odkręcaniu filtra oleju olej leci na chłodnice oleju i itp w zakamarki i to Wam nie przeszkadza?
W 1.4 16V 95 olej się tylko leje na belkę, nie ma tam żadnej chłodnicy po drodzę :) Także po demontażu belki olej leci tylko do zbiornika na stary olej :) Poza tym, belka przeszkadza w zamontowaniu klucza do odkręcenia korka, dlatego wygodniej jest zdjąć tą belkę :)
-
Ja się aż tak bardzo nie "spuszczam" nad taką czynnością jaką jest wymiana oleju. Zdejmuję plastykową osłone, odkręcam filtr i korek spustowy a następnie wypijam browara, albo trzy..... Następnie zakręcam korek bez klucza dynamom... z wyczuciem ręką, zakręcam nowy filtr oleju i po sprawie. Następny browar wlewam w siebie a potem olej do auta już pewną ręką bez drżenia....:smile:
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Akurat kolega mmarcinm pytał jak to jest w 1.4 16V 95KM, a w 1.4 16V 95 jest trochę inaczej niż w T-Jet. Korek jest stożkowy i bez uszczelki.
A moment jego dokręcania to 40 - 50 Nm.
W 1.4 16V 95 olej się tylko leje na belkę, nie ma tam żadnej chłodnicy po drodzę :) Także po demontażu belki olej leci tylko do zbiornika na stary olej :) Poza tym, belka przeszkadza w zamontowaniu klucza do odkręcenia korka, dlatego wygodniej jest zdjąć tą belkę :)
Ok nie zauważyłem, myślałem że chodzi tjet-a.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka