To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
rafalik1
Może nie tyle trwałość lecz w teorii 1.3 powinien mieć większa.
Ale biorąc słabo osiągi 1.0 a jako tako nową konstrukcje plus skomplikowane jego dodatki chyba lepiej pójść w sprawdzone rozwiązanie jakim jest wolnossący motor.
Ogólnie najlepszy wybór to 1.4 140 km.
Ps sam mam 1.6 ale to głównie dlatego ze była duża różnica w zakupie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jazdę próbną miałem na 1.6 i nie mogłem się przekonać (może to pokrętło trybów zrobiło swoje ) ,a przesiadałem się z mjeta 95 KM i stąd ten zauważalny brak momentu itd . Stwierdziłem ,że nie -na początku pewnie bym przetrawił mocomoment :) ,ale potem bym rzucił to w diabły (jak z Bravo 1.4 - pół roku i sprzedałem ,chcę jechać a nie kulać się ) . Silnik 1,4 już lepiej ,choć też nie jest idealnie ,ale to ze wzgl na charakterystykę mocy i momentu w obrotach wzgl tego co daje diesel
-
Obywatele! Zwiazku Socjalistycznych Republik Europejskich:mrgreen: 1.6 - to przeszlosc. Wolnossace silniki na rynku sie koncza, jesli nie hybryda. Normy CO2 zmusily do tego producentow.
W Stanach 2.4 tez juz nie do kupienia - tylko FireFly...
-
Cytat:
Napisał
Trump
Obywatele! Zwiazku Socjalistycznych Republik Europejskich 1.6 - to przeszlosc. Wolnossace silniki na rynku sie koncza, jesli nie hybryda.
Dla tego nasze auta będą w cenie. Niezawodna jednostka robiąca luźno z 400 tysi.
-
Cytat:
Napisał
Jagar1
Dla tego nasze auta będą w cenie. Niezawodna jednostka robiąca luźno z 400 tysi.
Kwestią dyskusyjną jest ile km zrobi 1.6, tak samo jak te nowe z turbo.
-
Nigdy nie wiadomo ile wytrzyma trzeba poczekać na przebiegi 200,300,400 tys i się okaże. 100 tys napewno już zrobił i nawet grama ;)(nie widać po bagnecie) oleju nie ciągnie ale okaże się jak to dalej będzie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Odgrzebuje temat poniewaz za pare dni odbieram 500X 1.0.
Ile juz zrobiliscie na swoich FireFly kilometrow i jakie wnioski?
Czy byly jakies problemy z GPF(filtr czastek stalych).
Czy ktos zdecydowal sie na montaz LPG?Stag,Landi Lorenzo,KME posiadaja gotowe zestawy do tej serii silnikow.
-
Witam ja mam auto 500x prawie 2 lata w czerwcu będzie i mam przejechane 50550 km i jak narazie odpukać tylko olej wymieniam co 10000 km i tankuję i śmigam jedynie co było robione to akumulator był wymieniany.
-
Znajac iksa i Dustera I oraz II, jesli to mialby byc podstawowy wariant z reflektorami halogenowymi i na LPG, to nawet nie zastanawialbym sie chwili i bral nowego Dustera 100 LPG.
Owszem, silnik slabszy, ale Duster jest co najmniej 100 kg lzejszy. Cena podobna, instalacja LPG od razu zamontowana i na 3-letniej gwarancji. Dodatkowa gwarancja tania. Buda obszerniejsza, akustyka podobna, komfort resorowania to przepasc, ale na korzysc Dustera.
-
Tylko ze auto kupuje sie tez oczami-wnetrze tez:)malzonka wsiadla kiedys do DusteraII i...podziekowala.Nie sadze by Duster mial wiecej miejsca z przodu a auto ma sluzyc dwojgu.Wylacznie.
Wreszcie zaliczka wplacona i dyskusja co lepsze to raczej inny dzial.
Interesuje mnie jak ten motor sie sprawdza i czy ktos montowal LPG.
-
Cytat:
Napisał
addam44
Tylko ze auto kupuje sie tez oczami-wnetrze tezmalzonka wsiadla kiedys do DusteraII i...podziekowala.Nie sadze by Duster mial wiecej miejsca z przodu a auto ma sluzyc dwojgu.Wylacznie.
Wnetrze na wysokosci lokci powinno byc w Dusterze 5 cm szersze, tak przynajmniej podaja katalogi. Coz, Duster jest w srodku troche spartanski, zarowno z wygladu jak i w dzialaniu, ale spojrzmy na ceny w stosunku do iksa... tylko wiesz, z tego dizajnu iksa nic wiecej w czasie jazdy nie wynika.
Jesli chcesz samochod odpowiadajacy iksowi dizajnem i nowoczesnoscia, to koncern Renault ma w polskiej ofercie Captura II. W cenie bazowego iksa dostajesz pakiet typu TCe 100 LPG z Full LEDami i 3 latami gwarancji na calosc. I o to mi chodzi - jako klient kupuje caly pakiet, bo chce zeby to w miare bezproblemowo dzialalo, i to sie sprawdza jak widze po ludziach. No bo sorry, kupic nowego iksa, zaplacic dodatkowo za instalacje LPG (raczej z tych drozszych, bo FireFly ma juz bezposredni wtrysk), machnac reka na gwarancje? Nie no, oczywiscie mozna i tak:lol: Moze wszystko sprowadza sie do sprawy podstawowej, czyli ZANIM cos kupie, odpowiem sobie na jedno proste pytanie - czy to bedzie jezdzic na benzynie czy na LPG?...
Cytat:
Napisał
addam44
Wreszcie zaliczka wplacona i dyskusja co lepsze to raczej inny dzial.
Ty masz sprawe juz zalatwiona, ale moze inni skorzystaja:redface:
Cytat:
Napisał
addam44
Interesuje mnie jak ten motor sie sprawdza i czy ktos montowal LPG.
Jesli zamontuje sie odpowiednia instalacje i zrobi to ktos, kto ma o tym pojecie, to moze to dzialac, a moze i nie.
Swoja droga troche to dziwne, ze Fiat nic nie oferuje z LPG, operujac w tych niskich budzetowo samochodach. Moze te silniki juz sie nie nadaja do gazu?;-)
Przy calej sympatii dla iksa, bylem z rodzicielka ogladac nowego. Konkurencji w tym segmencie jest sporo i oferta Fiata jest slaba, nawet w tym budzecie. No chyba, ze sa gdzies w Polsce dealerzy, ktorzy daja mega rabaty. Jak uwazam, ze uzywane Fiaty moga byc interesujace, tak z nowych nie kupilbym zadnego.
Chetnie poczytalbym, co sklania do zakupu nowego 500X.
-
Cytat:
Napisał
Trump
Jak uwazam, ze uzywane Fiaty moga byc interesujace, tak z nowych nie kupilbym zadnego.
Jest tak dlatego, że najlepiej wyposażone są z pierwszych 2-3 lat produkcji. Potem okrojenie, co już widoczne było w 2017 roku. Podobnie było z GP. Taką kretyńską politykę mają.
-
500X kupiony.
Tylko ja go kupilem za 59 900.A nie za ponad 74 000 jak w cenniku.A to troche zmienia postac rzeczy.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jest tak dlatego, że najlepiej wyposażone są z pierwszych 2-3 lat produkcji. Potem okrojenie, co już widoczne było w 2017 roku. Podobnie było z GP. Taką kretyńską politykę mają.
Nawet w markach premium albo w modelach aspirujacych do klasy premium takie numery sa. Co bys powiedzial na to, ze w klasie sredniej po liftingu albo w nowej generacji znikaja dodatkowe uszczelki drzwi albo akustyczne szyby? Albo samochody prasowe do testow maja szyby akustyczne, ktorych w seryjnej produkcji nie ma nawet za doplata:lol:
Cytat:
Napisał
addam44
Tylko ja go kupilem za 59 900.A nie za ponad 74 000 jak w cenniku.A to troche zmienia postac rzeczy.
To zmienia postac rzeczy, ale to rocznik 2020, jak widze. Rabat na grupe zawodowa? Finansowanie?
Mysmy dostali na aktualny rocznik oferte typu 72 czy 73 tysiace gotowka + przedluzenie gwarancji do 5-tego roku wlacznie za 5 tysiecy zl. Metalik i nie najbiedniejsza wersja, bo kiera byla w skorze. Captur z LPG kosztowalby bardzo podobnie po przeliczeniu gwarancji. Dustera z LPG/nawigacja mozna bylo wyrwac jeszcze 10 tysiecy taniej... Takze zadna laska;-)
-
Tak rok 2020.
Tylko wlasne negocjacje spowodowalu ta cene.
Ale...panowie;watek dotyczy silnika a nie czy zakup 500x jest oplacalny czy nie,a wpis w temacie tylko Marcela:lol:
Nie sadze by FireFly nadawaly sie do Lpg mniej niz inne wspolczesne silniki z wtryskiem bezposrednim.To ze w Polsce malo o instalacjach Lpg do tych silnikow wynika raczej z niklej sprzedazy 500X(w ub.roku ledwo 236 sztuk)i tez nienadzwyczajnej Renegate (1038).Ale w krajach gdzie tych aut jezdzi duzo Lpg jest powszechniejsze.Ot wloski Autoscout gdzie ofert sprzedazy 500x z 1.0 w gazie lub propozycja sprzedazy z inst.gazowa ok.100 sztuk.
http://www.autoscout24.pl/lst/fiat/5...-e11d402ec67e&
Renegate jest podobna ilosc.
W koncu dedykowane instalacje kilku firm nie powstaly na polski ograniczony rynek,ale i tu montuja.
www.youtube.com/watch?v=xu5JOVeTToI&t=315s
Montowalo tez GZW a to bodajze najbardziej renomowana polska firma(robi cale floty) montujaca lpg;
Instalacje gazowe - GZW
Teraz gdy FireFly pojawil sie w Tipo to pewnie i montazy przybedzie,tyle ze przy cenie od 4500zl w gore(wg.mojego info)to ilosc chetneych bedzie ograniczona.
-
Cytat:
Napisał
addam44
niklej sprzedazy 500X(w ub.roku ledwo 236 sztuk)
:8O: Fajnie, jezdzimy modelem niszowym;-)
W 2020 Dacia sprzedala w Polsce prawie 13.000 nowych Dusterow... Jednym z powodow jest wlasnie wersja z fabrycznym LPG. Poza tym w tym przedziale budzetowym narod chce "duzo" samochodu.
Fiat nie ma ani LPG, ani 4x4. "Brand image" ma natomiast taki, ze jeden wlasciciel Dustera I poweidzial mi kiedys, ze zadnego Fiata nigdy by nie kupil, chocby byl nie wiadomo jaki:lol:
Cytat:
Napisał
addam44
tyle ze przy cenie od 4500zl w gore(wg.mojego info)to ilosc chetneych bedzie ograniczona
O to wlasnie chodzi - Dacia, doplata do fabrycznego LPG 1.000 zl, gwarancja zostaje; Fiat, 4.500+ zl za LPG, moze bedzie dzialac, jak dobrze zaloza i silnik wytrzyma. Gwarancja idzie sie gonic.