To jest widok strony w wersji do druku
-
Udało mi się w wersji tipotipo włączyc DRL menu między zegarami. Dziękuję JacktheNight. Zauważyłem coś jeszcze, body computer ma inny kod iso niż reszta, wytłumaczy mi ktoś czemu tak mam.
2019-07-22 15:30:47
Fiat Tipo 2015 1.4 16V
Body Computer Marelli (356)
--------------------------------------------------------------
Kod ISO: 00 00 60 3A 16
Kod VIN: ZFA35600006H37050
Nr seryjny ECU: TD8571907006RW0
Numer rysunku FIAT: 52083054
Numer sprzętu: 0356L0EU611
Wersja sprzętu: 06
Numer oprogr.: 28576074
Wersja oprogr.: 2805
Numer homologacji: 0777
Czas działania (EEPROM): 81430
Czas działania: 81439
UWAGA: Niezgodny kod ISO wybranego systemu!
(Multiecuscan 3.9R1)
2019-07-22 15:23:45
Fiat Tipo 2015 1.4 16V
Bosch Motronic Me17.3.0 CF6/EOBD Injection (1.4 16V)
--------------------------------------------------------------
Kod ISO: 00 01 50 0C 14
Kod VIN: ZFA35600006H37050
Numer rysunku FIAT: 55268853
Numer sprzętu: 0261S12801
Wersja sprzętu: 00
Numer oprogr.: 10SW012318
Wersja oprogr.: 0101
Numer homologacji: 1730P1
Czas działania (EEPROM): 45765
Czas działania: 45764
-
Kup najnowszego MES, to zapewne niezgodności ISO nie będzie.
-
Apropo najnowszego MES-a to wersja 4.4 od 8 marca ciągle wisi :) zaraz minie 5 miesięcy bez aktualizacji, jeszcze chyba tak nie było w historii MES-a, zawsze co 2 góra 3 miesiące była kolejna aktualizacja, a teraz chyba zasneli :)
A czekam na wersje 4.5 bardzo :)
-
Też jetem zdziwiony . Na forum też szału nie ma .
-
Panowie, wyjaśnijcie mi proszę, czy AlfaOBD + Viaken STN1170 ELM327 v3 da radę włączyć menu DRL i można wykonać osiowanie? Z pierwszego postu Jacka wynika że AlfaOBD nie daje rady (lub wtedy nie dawała), a w wątku o diagnostyce kjk pisze że daje radę. To jak to teraz wygląda?
Druga sprawa to czy aby skorzystać z AlfaOBD na Androidzie to telefon musi obsługiwać OTG, bo w opisie aplikacji nie znalazłem wzmianki na ten temat?
-
Cytat:
Napisał
wolf07
Panowie, wyjaśnijcie mi proszę, czy AlfaOBD + Viaken STN1170 ELM327 v3 da radę włączyć menu DRL i można wykonać osiowanie? Z pierwszego postu Jacka wynika że AlfaOBD nie daje rady (lub wtedy nie dawała), a w wątku o diagnostyce kjk pisze że daje radę. To jak to teraz wygląda?
Druga sprawa to czy aby skorzystać z AlfaOBD na Androidzie to telefon musi obsługiwać OTG, bo w opisie aplikacji nie znalazłem wzmianki na ten temat?
U mnie nie dało rady zrobic osiowania, najnowsza wersja z lipca
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
wolf07
Stare wersje AlfaOBD miały problem z osiowaniem. W nowszych to poprawili. U mnie poszło bez problemu, tak jak pisałem w stosownym czasie.
Tak, telefon musi obsługiwać OTG USB, ale teraz chyba większość to ma?
Cytat:
Napisał
Celnik
U mnie nie dało rady zrobic osiowania, najnowsza wersja z lipca
A co konkretnie się wykrzaczyło?
-
Cytat:
Napisał
kjk
Stare wersje AlfaOBD miały problem z osiowaniem. W nowszych to poprawili. U mnie poszło bez problemu, tak jak pisałem w stosownym czasie.
Tak, telefon musi obsługiwać OTG USB, ale teraz chyba większość to ma?
A co konkretnie się wykrzaczyło?
Coś takiego wyskoczylo... udalo mi sie włączyć drl dropout ale juz nez osiowania i menu od dziennych tez nie ma . Miga licznik.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...72be56f757.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b1c8a67d3b.jpg
-
Cytat:
Napisał
Celnik
Próbowałeś odczytać/skasować błędy z problematycznych modułów?
-
Tak. Ale jeden pozostawał, tylko teraz nie pamietam jaki... jutro bede mógł sprawdzić. To dam znać.
-
Cytat:
Napisał
Celnik
Tak. Ale jeden pozostawał, tylko teraz nie pamietam jaki... jutro bede mógł sprawdzić. To dam znać.
To może być przyczyna, ale męcz JackaTheNight - on chyba przerobił najwięcej dziwnych przypadków.
-
Celnik a jakie masz radio 3" czy 5" ?
I ten błąd się pojawił jak włączyłeś DRL DropOut ?
Oraz ile bajtów ma twoje proxi ? bo aby radio przyjęło osiowanie to proxi musi mieć min. 164 bajty.
A jeszcze teraz zauważyłem że body ci wywaliło błąd, jakie opcje aktywowałeś że się ten błąd pojawił .
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Celnik a jakie masz radio 3" czy 5" ?
I ten błąd się pojawił jak włączyłeś DRL DropOut ?
Oraz ile bajtów ma twoje proxi ? bo aby radio przyjęło osiowanie to proxi musi mieć min. 164 bajty.
A jeszcze teraz zauważyłem że body ci wywaliło błąd, jakie opcje aktywowałeś że się ten błąd pojawił .
Mam 5 cali. A z tymi opcjami to rzeczywiście trochę poszalałem przy pierwszym uruchomieniu... ale potem chyba wszystko cofnąlem . Chyba... [emoji848]
Bajty nie wiem jak w Alfie sprawdzić...
-
Ale rozumiem że wcześniej ci osiowanie wychodziło poprawnie, jeśli tak to ilość bajtów masz poprawną- alfą nie sprawdzisz, tylko MES-em.
Pewnie jednak jakieś opcji nie cofnąłeś, dlatego błąd. Musisz dokładnie sprawdzić co aktywowałeś, w AlfieOBD zapisywany jest dziennik, w którym widać jaką opcję zmieniałeś - co ułatwi ci w tym aby wrócić z opcjami do wartości fabrycznych.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ale rozumiem że wcześniej ci osiowanie wychodziło poprawnie, jeśli tak to ilość bajtów masz poprawną- alfą nie sprawdzisz, tylko MES-em.
Pewnie jednak jakieś opcji nie cofnąłeś, dlatego błąd. Musisz dokładnie sprawdzić co aktywowałeś, w AlfieOBD zapisywany jest dziennik, w którym widać jaką opcję zmieniałeś - co ułatwi ci w tym aby wrócić z opcjami do wartości fabrycznych.
Teoretycznie wszystko wróciłem. Został tylko dropout i menu drl . Sa takie błędy teraz. Jeszcze mi padl laptop w trakcie i wywala blad wspomagania teraz. Jutro go skasuje bo juz dzis przed pracą nie dam rady. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...239a615246.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...403ad9d04b.jpg