To jest widok strony w wersji do druku
-
Niestety w tygodniu też zauważyłem opadnięcie wskazówki obrotów zupełnie na dół . Przed chwilką zmierzyłem napięcie akumulatora , po całym weekendzie stania na mrozie : 12,13 V . Gdzieś , kiedyś wyczytałem że poniżej 12,4 V to stan rozładowania - zalecane doładowanie , a poniżej 11,80 V stan całkowitego rozładowania ....
Czyli co ładować ?
-
Cytat:
Napisał
slawcio74
Niestety w tygodniu też zauważyłem opadnięcie wskazówki obrotów zupełnie na dół . Przed chwilką zmierzyłem napięcie akumulatora , po całym weekendzie stania na mrozie : 12,13 V . Gdzieś , kiedyś wyczytałem że poniżej 12,4 V to stan rozładowania - zalecane doładowanie , a poniżej 11,80 V stan całkowitego rozładowania ....
Czyli co ładować ?
Przeczytaj co napisałeś, tam jest odpowiedź. :smile:
ASO potwierdza opadanie wskazówek jako wariowanie elektroniki spowodowane słabym aku, i koniecznością podładowania.
-
Cytat:
Napisał
firemanek
koniecznością podładowania.
O ile da się podładować...
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
O ile da się podładować...
ja dałem 3A na 10 godzin i pomogło, już z 15 odpaleń bez wariacji wskazówek
-
Albo zniknęło bo jest cieplej. Też to miałem jak temp. spadała w nocy poniżej -10 i na zimnym silniku.Teraz problemu nie ma.
-
Tyż. Jak nie wymienię tego gówna na Dacię to na jesień będę miał pogląd z większym aku :P
-
Cytat:
Napisał
Robs
Albo zniknęło bo jest cieplej. Też to miałem jak temp. spadała w nocy poniżej -10 i na zimnym silniku.Teraz problemu nie ma.
Wróci, jeśli nie w tym roku, to w następnym :tongue Trzeba czekać do większego przymrozku, tak około -8stC. Moim jeżdżę z wadliwym aku, czekam na nowy, przy tych temperaturach co teraz problemu z błędami wiarygodności CAN nie ma, nawet pod pełnym obciążeniem elektrycznym.
-
Ciekawe jak będzie z większym aku. Generalnie my właściciele aut z "intelygentnyym" alternatorem mamy jakieś przejścia z akumulatorami w dość krótkim czasie.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Ciekawe jak będzie z większym aku. Generalnie my właściciele aut z "intelygentnyym" alternatorem mamy jakieś przejścia z akumulatorami w dość krótkim czasie.
Mam większy aku i alternator niż w podstawie - różnica taka, że komunikat przez chwilę, bez wodotrysków i choinki na zegarach, co więcej nie przy odpalaniu, a podczas jazdy - nie zdążyły się zapalić odnośne kontrolki (LA, czy martwej strefy i innych modułów). Czasem gadajka z Uconnect zdążyła coś wydukać o awarii.
-
Czyli g... [emoji14]
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Informacyjnie, w konfiguracji auta ze Stop&Start jest zaszyta informacja o akumulatorze.
-
U mnie na AKU jest naklejka jakiejś tureckiej firmy Mutlu - model chyba T897.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Informacyjnie, w konfiguracji auta ze Stop&Start jest zaszyta informacja o akumulatorze.
Jakie to dane są o akumulatorze?
-
Pojemność i prąd rozruchowy (para) - AlfaOBD ma kilka możliwości wyboru. Jednak do końca nie ufam temu, co pokazuje program z konfiguracji Body, więc tym bardziej nic bym nie zmienił, bo nie wiadomo co ustawi - dziwne rzeczy się pojawiają, np, że auto nie ma Blind Spot Assist, a jest, w jednej z pozycji silnik 2.0, a w innej 1.4MA itp.
-
Ja mam zastrzeżenia co do pracy "inteligentnego" alternatora, przy niedoładowanym akumulatorze często pokazuje tylko 2 kreski. Ciekawy jestem czy da się to ustawić tak aby było stałe ładowanie na poziomie 14V.